1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo FMX slavi deseti rođendan
Volvo FMX slavi deseti rođendan
0

Volvo FMX slavi deseti rođendan

148
0
Podelite sa prijateljima:

Uobičajeno je da zapadni proizvođači organizuju lokalne premijere svojih noviteta u različito vreme na različitim tržištima, zavisno već od finansijskog značaja svakog od njih ponaosob. Shodno tome, očigledno nije slučajnost to što je Volvo tokom 2010. godine predstavio novi FMX model na međunarodnom događaju u Bauma centru, istovremeno i u Rusiji. Naposletku, poslednja serija iz FM linije i jeste namenjena radu u posebno teškim uslovima, a kojima Rusija obiluje. Ova godina je, dakle slavljenička za FMX seriju, jer se u njoj obeležava deseta godišnjica od premijere noviteta.

Sama po sebi, skraćenica FMX indikuje da se odnosi na otežane uslove eksploatacije. Slovo „X“ je isečak iz reči “e X tra” ili “posebno, specijalno”. Pritom je i sam stil kamiona nagoveštavajući: prednji kraj deluje agresivno dok su stakla farova postavljena, bolje reći utopljena u plastične oplate, a ogroman je i odbojnik.

Naravno, modifikacije se nisu odnosile samo na pojavu, to jest spoljašnost teškaša. Šasija kamiona je bila ojačana dok je i sistem ogibljenja modifikovan na način da podnese veća iskušenja karakteristična za negostoljubive terene. Instalirane su i masivne ploče za zaštitu radiilice kao i čelični odbojnici sa tri sekcije.

Iznenađenjem se nije moglo smatrati ni to što je novitet uskoro dobio verzije za upotrebu u građevinskoj industriji. Velika većina primeraka iz FMX serije, je do danas postala ona koja se odnosi na segment kipera, a neretko su korišćeni i kao deo drumske kompozicije. Postepeno, kupcima je nuđen širok izbor karoserijskih varijateta koje su razvili različiti proizvođači: Meiller, Zetterbergs, KH-Kipper, Betsema, InterPipe Van i ostali.

Za razliku od game dostupne na evropskom tržištu, bila je razvijena i specijalna serija jedinica s dve osovnine napred, a takve varijante su bile zaista retke. Poseban raritet izrađen za rusko tržište se odnosi na verziju Titan koja je razvijena s ciljem omogućenja transporta tereta do 70 tona.

Što se tiče tehnoloških rešenja za prvi FMX, bila su dostupna dva dizel motora (D11C i D13C) koja su isporučivala pogonsku silu u rasponu od 330 do 500 konjskih snaga, a nuđene su i tri menjačke kutije: četrnaestostepena ručna, dvanaestostepeni I-Shift automatski i šestostepeni „automatik“ Powertronic. Pored toga, bilo je sedam verzija sa različitim osovinama nazad i osam različitih varijanti u pogledu tovarnog prostora.

Tri godine kasnije, paleta FMX porodice je podmlađena, kao deo šireg zahvata restilizacije, a što je usledilo nakon promocije najsvežije generacije kamiona iz FH familije. Začudo, izmenjen je čeoni izgled vozila tako što su konvencionalniji stil dobili farovi, dok su se ključne promene dogodile u unutrašnjosti.

Električni Volvo FMX

Dozvoljeno opterećenje na prednjoj osovini je uvećano za tonu, a primenjen je i novi sistem dinamičkog upravljanja. Unapređen je i sistem vazdušnog vešanja koji omogućava da se klirens poveća na impresivni nivo od 300 milimetara, a moguće je i kombinovati ga na prednjoj osovini.

Standardna paleta je dopunjena šasijom s pet osovina i formulom pogonskih točkova 10×4 i 10×6, dok je sada vozilo za vuču osposobljeno da „teglji“ teret do 32 tone težine.

Volvo FMX – najsvežija verzija iz 2018. godine

U međuvremenu, porodica modela je stekla „sertifikate za obavljanje i drugih delatnosti“. Sada se Volvo FMX može naći i na lokacijama gde je putogradnja u toku, kao i u gradovima. Dakle, nije više samo kiper u pitanju.

Za kraj još da kažemo da je interesantno pomenuti da se kamioni iz ove serije proizvode i u fabrici Volvoa u ruskom gradu Kaluga.

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments