1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Pad profita Volkswagena u trećem kvartalu
Pad profita Volkswagena u trećem kvartalu
0

Pad profita Volkswagena u trećem kvartalu

192
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je prijavila pad dobiti iz poslovanja za 18,6 odsto, na 3,51 milijardu evra.

Ovo može da se zahvali prvenstveno uvođenju strože ekološke regulative. Ipak, VW je potvrdio ciljeve postavljene za ovu godinu, jer sjajni rezultati Porschea brišu posledice trgovinskog rata, usporavanja kineskog tržišta i uvođenja WLTP procedure, koja je izazvala skupa proizvodna „uska grla“.

„Još uvek se suočavamo s velikim izazovima, koje mi, kao i čitav automobilski sektor, moramo da prevaziđemo“, rekao je šef konglomerata, Herbert Dis.

Volkswagen je imao dosta teškoća prilikom usklađivanja game sa WLTP standarima, koji su zvanično na snagu stupili 1. septembra. Ovo je rezultiralo u 3,6 odsto manje isporuka tokom kvartala, jer neki modeli nisu bili dostupni u prodaji. Potencijalni negativan udarac na zaradu bi mogao da bude veći od milijardu evra.

Volkswagen je, kao što smo naveli, potvrdio ciljeve za 2018., vezane za dobit iz poslovanja, konkretno iz sektora prodaje, pre posebnih stavki, kako što se tiče grupe, tako i VW marke. Međutim, kada se uključe posebne stavke, brojke će biti nešto manje od očekivanog.

Volkswagen očekuje porast prihoda od pet odsto ove godine, zbog blago povećanog broja isporuka nakon rekordnih prošlogodišnjih 10,7 miliona vozila.

Kina

Volkswagen i njegovi rivali su juče s oduševljenjem primili vesti da bi Peking mogao da prepolovi porez na vozila. Ovaj stimulans bi bio odličan zamajac za dalju prodaju, posebno zbog aktuelnih trgovinskih tenzija i tranzicije ka električnim automobilima.

Nemački premijum proizvođači, Daimler i BMW, redukovali su ovogodišnju prognozu, delimično zbog toga (za razliku od VW-a) što šalju veliki broj SUV modela iz SAD u Kinu, na taj način ih izlažući visokim carinama.

Volkswagen, s druge strane, i dalje se muči sa posledicama „dizelgejta“. Istrage protiv aktuelnog i bivšeg rukovodstva su i dalje u toku, a tužbe  nezadovoljnih investitora i kupaca tek počinju da uzimaju danak.

AutoRepublika

Izvor: Bloomberg

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments