1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat produžava obustavu proizvodnje u Kragujevcu
Fiat produžava obustavu proizvodnje u Kragujevcu
9

Fiat produžava obustavu proizvodnje u Kragujevcu

1.36K
9
Podelite sa prijateljima:

Loše vesti stižu za pogon u Šumadiji. 

Kako javljaju italijanski mediji, fabrika u Kragujevcu ostaće zatvorena najmanje do 12. juna, s tim da je moguće da će obustava radi biti nastavljena i nakon tog datuma. Ovo je u skladu sa onim što smo imali prilike da čujemo i prethodnih nedelja, i upućuje na to da kragujevačka fabrika neće imati mnogo posla ove godine.

Razlog je jednostavan – potpuni kolaps italijanskog tržišta automobila. Fiat u Kragujevcu proizvodi, nažalost, samo jedan model i to 500L. Iako je nekada ovaj MPV bio izuzetno popularan, s godinama je njegova prodaja opadala iz više razloga. Pre svega, u pitanju je model koji je u poznom delu tržišne karijere, potom tu je i opšti pad potražnje za MPV segmentom za račun SUV trenda.

Iako mu mnogo toga ne ide na ruku Fiat 500L ipak je i dalje imao solidnu prodaju u Italiji, ali sa pandemijom COVID-19 i potpunim zaustavljanjem isporuka, jasno je da ni fabrika u Kragujevcu ne može da obavlja svoj posao, jer potražnja praktično ni ne postoji.

Šta će biti sa pogonom u Srbiji za sada je misterija, no stvari ne izgledaju dobro za našu jedinu fabriku automobila. FCA bi trebalo da se spoji sa PSA grupacijom i tek onda ćemo videti šta će se dogoditi sa proizvodnom lokacijom u Kragujevcu.

Bilo je više priča o mogućnosti dolaska novog modela u srpsku fabriku, ali čelnici italijanske marke u Evropi do sada nisu dali apsolutno nijednu pouzdanu informaciju u vezi sa proizvodnjom nekog drugog automobila osim 500L.

Ono što znamo to je da Fiat planira da značajno osveži svoju gamu u Evropi, koja je gotovo odreda poprilično stara. Očekuje se da stigne niz modela koji će biti izvedeni iz Centoventi koncepta, ali i da su u planu i automobili u B segmentu iz kojeg je italijanska marka izašla sa nestankom modela Punto odnosno Grande Punto kako se nekad nazivao.

Kao jedan od potencijalnih modela za Kragujevac figurira i najavljeni Fiat 500 XL. Ovaj model trebalo bi da na tržištu zameni ostarele 500X i 500L, pa je sasvim realno da Kragujevac bude dom ovom novom SUV-u.

Ipak, ono što je tužno to je da postoji velika šansa da će fabrika u Šumadiji biti ugašena. Iako je inicijalna najava FCA i PSA bila da nakon spajanja neće biti gašenja fabrika i brendova, kriza izazva korona virusom mogla bi sve to da promeni.

U narednom periodu čelnici FCA i PSA trebalo bi da konačno obave fuzionisanje, te očekujemo da ćemo u mesecima koji su pred nama dobiti više preciznih informacija u vezi sa sudbinom fabrike u Srbiji. Ono što je za sada sigurno, to je da će, nažalost, u Kragujevcu biti malo radnih dana do kraja godine.

AutoRepublika 

(1355)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja sam čitao u onim Kragujevačkim novinama (ili j enaziv sličan) da postoji veoma razumna bojazan da fabrika neće početi sa radom pre kraja septembra. Toliko je u zbiru Fiat tražio od naše vlasti da se odobri dodatnih neradnih dana.

s mile

mene samo interesuje, ko plaća sve te radnike, koji ne zarade ni za platu, srbija, ili fiat, mada mi na to pitanje niko odgovoriti ne može.

Žao mi je što se 500L ne prozvodi u većem broju, barem da srbija da neke povoljnosti za kupovinu….odličan je to auto, pravi porodični….

Zoca

Solidan auto ,steta sto nije bio SUV u startu ,kad „raja“to trazi.A nase trziste i nije u fazi da trazi vozila u retro fazonu.

BojanNeki

Dinkić plaća.

kola

greska je sto fabrika nije poklonjena nemcima i sto sad iz nje ne izlazi golf ili oktavija i nebi imalo zime. ovako sta smo radili to smo dobili i vidi se katanac na vrata. i nije steta obzirom kakav fus se tamo proizvodi i nasta lici

BojanNeki

Pa još da plaćamo i puno nemačkih radnika, malo li je ovih mnogo manje italijanskih.

BojanNeki

Za kragujevački FIAT je tajna koliko Srbija daje po radnom mestu ali isplivavaju ovakvi rekordi: „Fabrika čokolade od države dobila 120.000 evra po radniku“.
Ti si očigledno jedan od dalabu koji glasaju za to.

kola

ja sam reko pokloniti fabriku nemcima pa nek rade sta oce a pare nisam pominjo. trnutno drzava nanerava dati subvencije na baterije a zato teba neko odgovarati

BojanNeki

Pa sve je „poklanjano“ na isti način, zašto bi u tvom idejnom slučaju bilo drugačije.
I tebe sada brine što će država davati subvencije na baterije ali te ne brine što dajemo subvencije nemačkim i ostalim stranim firmama koje posluju u Srbiji.
Samo potvrđuješ da si većinska glasačka mašina dalabu.