1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Harley Davidson LiveWire ispod očekivanja
Harley Davidson LiveWire ispod očekivanja

Harley Davidson LiveWire ispod očekivanja

267
0
Podelite sa prijateljima:

Harley Davidson je pre nekoliko meseci zvanično započeo sa prodajom svog prvog motocikla nazvanog LiveWire. Cilj je bio privući mlađe kupce koji nikada ranije nisu posedovali motocikl proizveden od strane ovog legendarnog američkog proizvođača, ali ako se po jutru dan poznaje LiveWire sigurno neće biti spasilac koji je kompaniji iz Milvokija očajnički potreban.

Za početak, svega mesec dana nakon što je prodaja startovala Harley Davidson je uočio problem sa baterijama i punjačima pa je proizvodnja stopirana na nekoliko sedmica. Problem je brzo rešen, a prvi utisci medija su bili više nego pozitivni. Oni su zaključili da je LiveWire izuzetno kvalitetno urađen i zabavan za vožnju, pa je Harley Davidson imao razloga za zadovoljstvo.

Međutim, nekoliko meseci nakon što je prodaja startovala, broj kupaca koji su zapravo naručili ovaj električni motocikl je izuzetno mali. Većina njih su stariji i već poseduju neki drugi model Harley Davidsona pa plan da se privuku mlađi i novi kupci za sada ne daje rezultate. Možda najveći problem je cena koja iznosi 29.799 američkih dolara. To ne samo što je skoro u teritoriji električnih automobila već je takođe za preko 10.000 dolara više nego što se traži za najvećeg konkurenta, model Zero SR/F.

LiveWire se ne može pohvaliti ni sa visokim brojem kilometara koji se oslikavaju kroz domet sa jednim punjenjem baterija. Dok je on relativno dobar u gradu (234 kilometara), na autoputu iznosi svega 154 kilometar, što je mala cifra za brend čiji su vozači poznati po dugim vožnjama širom Amerike.

Vlasnik jednog od salona iz američke savezne države Nju Džerzi kaže da je interesovanje izuzetno veliko i da značajan broj mladih kupaca dolazi na test vožnju, ali jako mali broj njih može da priušti takav proizvod. Današnji milenijalco u Americi uglavnom imaju ozbiljne dugove u vidu školskih kredita, pa se uz jednako visoke životne troškove, kupovina električnog motocikla sa limitiranim dometom nikako ne pokazuje kao pametna odluka.

Harley Davidson ne želi da kaže koliko je primeraka LiveWirea do sada prodao, ali je ranije izjavio da očekuje do kraja godine isporučiti između 400 i 1.600 jedinica. To znači da bi ovaj električni motocikl činio minimalan deo ukupne prodaje koja je prošle godine iznosila oko 230.000 primeraka.

Sa druge strane, gotovo svaki proizvođač električnih modela je prvo startovao sa onim skupocenim pre nego što je debitovao s jeftinijim alternativama. Neće nas iznenaditi ako i Harley Davidson nastupi sa istom strategijom, ali se čini da je trenutno u prvom planu proizvodnja jeftinijih skutera i motocikla za azijsko tržište.

AutoRepublika

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments