1. Home
  2. Vesti
  3. Upoznajte novu Acuru TLX
Upoznajte novu Acuru TLX
5

Upoznajte novu Acuru TLX

3.45K
5
Podelite sa prijateljima:

Većina eksperta će se složiti da je Acura bila prvi japanski proizvođač premijum vozila. Dok će drugi tu čast prepustiti kompaniji Prince, nema sumnje da je debi Acure sada već davne 1986. godine otvorio vrata Infinitiju, Lexusu, Genesisu i ostalim proizvođačima iz Azije da pokažu da su u stanju da naprave odličan premijum proizvod.

Tokom prvih nekoliko decenija postojanja, Hondina divizija se orijentisala na sportske kupee i limuzine, a jedno vreme je pružala najbogatiju ponudu modela sa dvoje i troje vrata. To se promenilo u zadnjih desetak godina kada su dominaciju preuzeli krosoveri i terenci, a kompanija je upravo debitovala s novom generacijom modela TSX, s kojim je ujedno najavila i povratak korenima.


Japanski gigant je nekoliko puta nagoveštavao šta publika može da očekuje, i to s dva koncepta (Precision iz 2016. godine i Type S od prošle godine), pa mnoge dizajnerske linije zapravo nisu iznenađenje. Većinski broj linija predstavlja evoluciju onih sa prethodnika, ali je Acura sve podigla na značajno viši nivo.

U poređenju sa modelom koji zamenjuje, novitet je za 56 milimetara širi i za 15 milimetara niži, dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 9,4 centimetra i sada iznosi 2.870 mm. Sudeći po prezentovanim podacima, atraktivan novitet iz Japan se u dužinu prostire na distanci od 4.943 mm; širok je 1.910 mm dok je visok 1.433 mm. Na taj način, kada bi se prodavao u Evropi, mogli bismo konstatovati da bi se na tržištu postavio spram Audija A6.

Za one koji žele još agresivniji stil, tu je manjak hroma u poređenju sa prethodnikom, kao i veći izbor felni, prečnika od 18, 19 i 20 inča.


Najviše pažnje privlači mehanika, a ona startuje sa 2,0-litarskim turbo benzincem koji razvija 272 konjskih snaga i 379 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Radi poređenja, sadašnji model se može pohvaliti samo sa 2,4-litarskim „atmosfercem“ s 206 „grla“. Snaga se prenosi na standardne prednje točkove ili opciona sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Posebna pažnja je posvećena takozvanom SH-AWD (Super Handling – All Wheel Drive) pogonu na sve točkove koji je u stanju da prenese oko 70% obrtnog momenta na zadnje točkove. Nije nam poznat slučaj u industriji da automobil koristi u osnovi prednji pogon, dok identičan model, obogaćen sistemom prenosa pogonske sile na sve točkove, glavninu moći upućuje, ipak na rotirajuće delove zadnje osovine.

Ovaj agregat će biti jedini u ponudi u samom početku, ali sledećeg proleća u izložbeno-prodajne salone stiže i specijalna verzija pod Type S oznakom. Nju će pokretati potpuno novi 3,0-litarski V6 motor s turbo punjačem, uz najavljenu snagu koja bi trebalo da iznosi 350 „konja“ uz 475 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Acura TLX Type S verzija

Iako su se mnogi nadali da će moći da naruče Type S sa manuelnom transmisiom, prve informacije kažu da će spomenuti „automatik“ i pogon na sva četiri točka biti jedine opcije. Type S ne donosi samo moćniji agregat već i veće kočne diskove i modifikovano ogibljenje po čemu Acura tvrdi da će moći parirati Audijevom sportisti S4. Ova sportska verzija će se razlikovati od standardnog modela i po agresivnijim branicima i četiri izduvne hrane.


Velika pažnja je posvećena i na detalje u putničkoj kabini, to jest u enterijeru. Za razliku od većina rivala koji su prešli na digitalne komande, Acura još uvek prefirira dugmad i fizičke tastere. Prema podatcima iz kompanije, prostor u oba reda sedišta je najveći među konkurencijom i može se dobiti u nekoliko različitih boja.

Od zanimljivosti u vezi opreme koja krasi ovu Acuru, svakako bismo izdvojili posebno razvijen vazdušni jastuk za vozača, čijom se konstrukcijom, pored Honde bavila i snabdevačka kuća Autoliv. Umesto jedinstvenog balona (kupole), novorazvijeni jastuk poseduje tri szasebne, međusobno povezane sekcije. Prema ideji razvojnog tima, u slučaju sudara, centralna zona vazdušnog jastuka prihvata glavu vozača, dok joj bočne sekcije ne dozvoljavaju da sklizne po strani, zatvarajući tako deo tela čoveka, na sličan način kako to čini koverta s pismom.


Acura TLX će se proizvoditi u Hondinoj fabrici smeštenoj u američkom Ohaju. U taj kompleks će pristizati eksterno sklopljeni motori, menjačke kutije i još neke vitalne komponente koje su takođe proizvedene u Sjednjenim Američkim Državama. To i ne treba da čudi, a podsetićemo da smo još ranije pisali o tome da je Honda „najameričkiji“ proizvođač automobila, uzimajući u obzir čak i General Motorrs, Ford i FCA grupacije.

Prvi primerci će početi pristizati u salone pred kraj godine po početnoj ceni od oko 35.000 američkih dolara, što je drastično niža cifra u poređenju sa premijum konkurencijom. Međutim, Type S verzija će se čekati do proleća 2021.

Velika je šteta što nigde nismo uspeli da pročitamo da Japanci planiraju plasman ovog atraktivnog četvorotočkaša u Evropi.

AutoRepublika

(3445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Malo EDGE dizajn, ali ova fotka sa crvenom, mi se baš sviđa, farovi…. ali bih skinuo ram na maski hladnjaka, odudara mi….
mada ko mene pita 😉

Bungi

Auto super izgleda a u hondin kvalitet ne sumljam uopšte.Dizajn je mješavina više stilova.Od svakoga po malo.Prednja i zadnja svjetla zatim linija po sredini prednje haube neodoljivo podsjećaju na opelovu Insigniju.Prednja maska kao poslednji Seat Leon i još neki modeli Subaru-a.U stvari je to preoblikovana maska Insignije koja umjesto sedmougaone dobija prostiju petougaonu formu.Bočna linija, sa retrovizorima i ručicama vrata preslikani Leksus, samo što su dodali dvije izlomljene linije, jedna prednja kraća koja sa haube prelazi na bok zatim druga duža po sredini ručica vrata do kraja automobila .Propali fazon Reno Lagune 2.“C“ stub koketira sa Audijem A5.U kvalitenoj unutrašnjiosti… Pročitaj više »

moron

Lepa limuzina. Čak je i enterijer ok za jedno savremeno vozilo.
Čudna mi malo politika honde oko motorizacije u okviru kuće, jer ovde iz teksta „bazni“ 2,0T (kao i AT 10), ovaj model „deli“ sa accord-om u USA (mada tamo ima oko 20 ks manje), pri čemu accord u USA dolazi i sa 1,5T. A CRV samo sa 1,5T. I samo sa „prokletim“ CVT-om.

Yankee

Honda je tek ove godine u Americi pocela da nudi samo 1.5 turbo u CR-V. Sve ove godine u izboru je bio i 2.4 atmosferac, CR-V mog brata ima taj motor.

Don

Da hoce ovo u evropu po toj cijeni i još da ispušta ispod 120gr co2, ne bi nam crv trebo.
At10?!? Koji će mu moj toliko stepeni? Kakav je taj uopšte ?koji tip mjenjača?