1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Nivus demistifikovan u Brazilu
Volkswagen Nivus demistifikovan u Brazilu
0

Volkswagen Nivus demistifikovan u Brazilu

778
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen u svojoj gami sada poseduje još jedan krosover. Dugo obećavani i najavljivani Nivus je juče debitovao na svečanosti u Brazilu, gde je ujedno i razvijen od strane lokalne podružnice nemačkog koncerna. Proizvođač tvrdi da se ovde govori o prvom „čistokrvnom Brazilcu“ germanske marke, iako su specijalsti te latinoameričke divizije i ranije učestvovali u razvoju nekih modela Volkswagena.

Za potvrdu primera iz prethodne rečenice, može se uzeti recimo sedan Virtus. Međutim, za razliku od ove limuzin(ic)e, juče predstavljeni kupeoliki SUV postaje globalni proizvod od kog su očekivanja proizvođača pozamašna.

Nivus je osmišljen tako da počiva na modularnoj platformi MQB-A0, na koji način se svrstava u primarnu porodicu malenih hedžbeka Polo i krosovera T-Cross, ali je zato više centimetara (p)ostavljeno između prednje i zadnje osovine. Dakle, međuosovinski razmak je kod Nivusa povećan sa 2.551 na 2.566 milimetara.

Novajlija je i značajno duži od pomenutih rođaka. VW Nivus je 4.266 milimetara dug, dok je duet dužine 4.053 mm (Polo) i 4.108 mm (T-Cross). Međutim, visina latinoameričkog krosovera je nešto približnija običnom putničkom automobilu: 1.493 mm spram Polovih 1.461 mm, kao i T-Crossovih 1.584 milimetara.

Upotreba MQB-A0 arhitekture nameće kao imperativ Mekferson oslanjanje napred, kao i polukrutu to jest polu autonomnu osovinu nazad. Upravo je odluka o izboru pomenute platforme zaslužna i za nemogućnost aplikacije bilo kog sistema prenosa snage na sve točkove.

Kao što smo i nagovestili, klirens Nivusa je jedva nešto malo izdašniji od onog koji krasi VW Polo, i to za jedan centimetar, a i tome se Nivus može zahvaliti gumama višeg profila. Top verzija leži na pneumaticima dimenzija 205/55 R17, dok serijska oprema uključuje i elektronsku simulaciju zaključavanja diferencijala (XDS ) kao i disk kočnice.

Putinčka kabina je urađena u „dobrom, starom“ duhu Volkswagenove škole dizajna. Glvavna novina je reprezentovana kroz uvođenje multimedijalnog sistema VW Play, čije se postavke mogu pratiti preko osmoinčnog ekrana. Kompanija je ovaj sistem kreirala specijalno za potrebe brazilskog tržišta, to jest na prvo mesto stavljajući očekvianja ciljanog brazilskog kupca.

Uskoro će se ovakav info-zabavni sistem naći i na ostalim kompanijskim modelima namenjenim tržištima Južne Amerike. Od ostalih stavki opreme, obavezno treba naglasiti desetoinčnu virtuelnu instrumentaciju pred očima persone za volanom, adaptivni tempomat, kao i kameru za pomoć pri kretanju „u rikverc“. Serijska oprema inkorporira i šest vazdušnih jastuka. Prtljažnik nudi 415 litara zapremine, spram Polovih 351, ili pak T-Crossovih 385 litara.

Pod haubom brazilskog Nivusa je smeštena trocilindarska jedinica 1.0 TSI koja isporučuje 116 konjskih sanga kada sagoreva benzin, ali i svih 128 „grla“ kada se u rezervoaru za gorivo nalazi etanol, koji je uobičajen artikal u ponudi na brazilskim benzinskim pumpama. Ručni menjač nije planiran da se nađe u ponudi, već će se radovati oni koji preferiraju „automatike“. Najavljena je šestostepna transmisija ovog tipa.

Proizvodnja Nivusa startuje tokom leta koje je pred nama i biće organizovana u brazilskim pogonima kompanije. Krosover će se potom brzo pojaviti u Argentini dok će malo kasnije naseliti i meksičke izložbeno-prodajne salone. Tokom druge polovine 2021. godine, možemo ga očekivati i na našem kontinentu. Doduše, biće adaptirane forme i revidirane palete agregata.

Planirano je da primerci namenjeni kupcima u Evropi silaze s proizvdnih traka fabrike Seata u blizini Barselone.

AutoRepublika

(778)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments