1. Home
  2. Vesti
  3. Fordov softver u borbi protiv korone
Fordov softver u borbi protiv korone
0

Fordov softver u borbi protiv korone

118
0
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da je epidemija virusa korone u velikoj meri pogodila automobilske proizvođače. Prodaja je na nivou statističke greške, ali se proizvodnja polako vraća na normalu posle nekoliko meseci pauze. Tokom „mirovanja“ kompanije su „ubijale vreme“ na različite načine. Neki od njih su vredno radili na novim generacijama budućih modela, a Ford je razvio softver za koji tvrdi da će u velikoj meri smanjiti rizik da se javnost zarazi koronom.

Reč je o tehnologiji namenjenoj policijskoj verziji modela Explorer koja nosi Police Interceptor Utility oznaku. Ovaj terenac je najpopularniji među „momcima u plavom“ pa je očekivano njemu i data prednost. U svakom slučaju, softver se priključuje u glavni kompjuter vozila, a u roku od 15 minuta, podiže temperaturu na čak 133 stepeni Farenhajta ili prevedeno na „evropski jezik“ oko 56 stepeni Celzijusa.

Takva temperatura je dovoljna da uništi bilo kakve bakterije na površini pa policajac, nakon preuzimanja smene, ne mora da brine za svoje zdravlje čak i ako je vozač pre njega bio zaražen koronom.


Iz Forda kažu da su na ovu ideju došli još u martu kada im se obratio policijski odsek iz grada Njujorka i zatražio efikasniji način da „ubije“ bakterije na površini enterijera vozila. Tokom petnaestominutne „radnje“, softver je takođe u stanju da primeti ukoliko se osoba nalazi u vozilu i ne može biti aktiviran ukoliko je to slučaj.

Momenat kada čovek napusti vozilo, je onaj kada kompjuterski program aktivira zaključavanje svih vrata na automobilu, a njih drži ih u tom položaju dok se proces ne završi. Softver se može ugraditi u bilo koji Police Interceptor Utility proizveden nakon 2012. godine, a eksperiment je rađen u brojnim policijskim ispostavama širom Amerike, pre nego što je pušten u upotrebu.

Proizvođač trenutno razmatra opciju da ponudi takav program za računare a koji bi bio podesan i za upotrebu među civilma, odnosno njihovim automobilima, a odgovor bi mogao biti poznat narednih meseci.

AutoRepublika

(118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments