1. Home
  2. Vesti
  3. BMW pripremio čistiji i snažniji šestocilindarski dizel uz još mnogo toga
BMW pripremio čistiji i snažniji šestocilindarski dizel uz još mnogo toga
5

BMW pripremio čistiji i snažniji šestocilindarski dizel uz još mnogo toga

702
5
Podelite sa prijateljima:

Unapređenja planirana za ovo leto uključuju širenje blago hibridne tehnologije na čak 51 model.

Neki od vas se verovatno sećaju da smo pisali kako BMW zaostaje u razvoju blagih hibrida u odnosu na konkurenciju. U Minhenu kao da su nas čuli, te na velika vrata uvode dotične sisteme u svoju ponudu.

Pored lansiranja osvežene serije 5 i serije 6 GT, pored X2 xDrive25 PHEV i Mini Countrymana, bez problema možemo reći da BMW ima važnu nedelju iza sebe. To nije sve što se novina tiče, jer Bavarci planiraju i revidiranje brojnih modela za ovo leto. Najveća vest je usvajanje novog, rednog šestocilindarskog turbodizela, koji sada raspolaže s dodatnih 15 kW (21 ks) u odnosu na staru verziju (sada 286 ks). Maksimalni obrtni moment je takođe porastao, i to za 30 Nm na 650 Nm, dostupnih već pri 1.500 o/min. Motor je čistiji, jer koristi 48-voltni blago hibridni sistem, koji će od ovog leta biti dostupan u 51 BMW-ovom modelu. Naravno, turbopunjenje i komon rejl ubrizgavanje goriva se podrazumevaju.

Ovaj motor će biti dostupan u seriji 7 (730d), kako u standardnoj tako i produženoj verziji, sa zadnjim ili pogonom na sve točkove, kao i u X3, X4, X5, X6, koji će nositi xDrive30d oznaku. Kada je o limuzini reč, snažnija jedinica skraćuje sprint do stotke za 0,2 sekunde, na 5,9 sekundi kod modela sa zadnjim pogonom, odnosno 5,6 sekundi kada je u igri xDrive.

BMW će takođe povisiti specifikacije novog motora u 740d xDrive, 740Ld xDrive, X3 M40d, X4 M40d i X7 xDrive40d, gde isporučuje izdašnih 340 konja i 700 Nm. U slučaju serije 7 sa standardnim međuosovinskim rastojanjem, 740d xDrive, sprint do 100 km/h je takođe skraćen za 0,2 sekunde na 5,0 sekundi.

Što se ostalih novosti u vezi s motorima tiče, serija 2 Gran Coupe dobija ulazni dizel u formi 218d (150 ks i 350 Nm), a ubrzanje do stotke obavlja za 8,6 sekundi u slučaju manuelnog menjača, odnosno desetinku brže sa Steptronicom.

Serija 2 Gran Coupe u 220d xDrive formi takođe stupa na scenu sa 190 konja i 400 Nm. Uz asistenciju Steptronic transmisije, ovaj hardver obezbeđuje ubrzanje do 100 km/h za 7,3 sekunde.

U ostala letnja unapređenja se ubrajaju BMW Operating System 7, standardan u seriji 3, uz Android Auto podršku, kao i čitav niz unapređenih bezbednosnih i sistema asistencije.

Serije 7 i 8 dobijaju revidirani sistem upravljanja na zadnje točkove, uz Phytonic Blue metalik i BMW Individual Frozen Bluestone metalik boje.

„Sedmica“ dobija poboljšanja i unutar kabinskog prostora, gde BMW nudi novi volan presvučen kožom i poboljšane specifikacije Merino kožnog tapacirunga u „dimno beloj/noćno plavoj/crnoj“ varijanti.

Sve zkaokružuje prošireni biznis paket za seriju 2 Active Tourer i Gran Tourer, uz sveže kolor opcije za i3 i druge modele.

AutoRepublika

(702)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
kola

zanimljivo da se najaca auta vw bmw i mercedes uopste ne odricu dizela nikako a za baterije nehaju bas a ovi mali bezvredni trkopisi japanci prvi potrcali da odbace dizel ko vele da ce i bmw i mercedes da krenu za njima u tu avanaturu. samo da nemci odbace subvencije na teslu resili bi svetski problem ali se plase amerike.

kola

tose pise da se zavara konkurencija da ne razvija dizel a kolko znam tek sto je izaso novi golf a vrh mu deasel a i za ovaj 8 se pisalo svasta

Halabuka

I onda se opet vratimo na članak da će dizela biti još narednih desetljeća.
Treba shvatiti da u grupaciji postoji gomila inženjera i gomila različitih mišljenja, svatko za sebe.

TNT

Android Auto?!? Nakon priče o „nebezbednosti” Androida, odjednom je postao bezbedan, pa sada može i u BMW? A najsnažniju varijantu 50 trolitarskog dizelaša ipak trajno ukinuše, a bila je ubedljivo najbolja u ponudi…