1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Kapacitivni volan potvrđen za Mercedes-Benz E klase (2021.) (VIDEO)
Kapacitivni volan potvrđen za Mercedes-Benz E klase (2021.) (VIDEO)
3

Kapacitivni volan potvrđen za Mercedes-Benz E klase (2021.) (VIDEO)

2.88K
3
Podelite sa prijateljima:

Zapravo, „pametni“ volani nisu ništa posebno novo. Godine 1974., Lincoln Motor Company je dodao dva prekidača u vidu klackalice na upravljač Continentala i Continentala Mark IV radi aktiviranja funkcija tempomata. Premotajmo dešvanja do 1988. i doći ćemo do Pontiaca, koji je imao ni manje ni više nego 12 dugmića na volanu Trans-Ama i Bonnevillea.

Ova vrsta „pameti“ je postala još popularnija 1990-ih i 2000-ih. Međutim, sada su proizvođači ušli u potpuno drugačiju ligu s dugmićima osetljvim na dodir i kapacitivnom detekcijom. Ove tehnologije nalaze svoje mesto u restilizovanoj E klasi. Popularna štutgartska limuzina će biti dostupna u još tri karoserijske varijante, a W213 odlikuje senzorska površina na obruču volana.

Da li možete da pretpostavite šta to znači? Markus Fige, šef razvoja volana u Mercedesu, objašnjava da „senzori na prednjem i zadnjem delu obruča registruju da li su ruke na volanu. Nisu više potrebni pokreti na upravljaču da bi sistemu asistencije javili da je vozilo pod kontrolom“.

Da, da, nije šala, reč je o stvarnoj osobi i stvarnom radnom mestu. „Taktilni dugmići su integrisani u paoke volana i sada funkcionišu na kapacitivnom principu. Ovo maksimalno redukuje mehanički operativnu površinu“, dodao je on, propustivši da naglasi dve potencijalne mane.

Pametni telefoni beleže i procenjuju informaciju vezanu za otisak prsta uz pomoć tehnologije kapacitivnih senzora. U slučaju otkazivanja hardvera ili problema sa softverom, vaš mobilni telefon zahteva ili popravku ili zamenu. Uporedimo osetljivost taktilnih u odnosu na fizičke dugmiće i biće nam jasno gde počiva drugi problem. Međutim, to nije sve!

Šta mislite, šta je skuplja opcija: volan kakav znamo ili onaj sa razno-raznim senzorima i kapacitivnim „kerefekama“? Idemo na suštinu – Mercedes ima još jedan razlog da poveća „cifru“ na cenovnoj etiketi E klase.

U principu znamo da je Tesla manje-više lider u segmentu električnih automobila. Zamislimo na trenutak volan Modela 3, a zatim uzmimo u obzir koliko je tu dugmića i kakvih sve vrsta. Usložnjavanje stvari ne mora neminovno da znači da su stvari bolje i naprednije, a samo će vreme pokazati da li će Mercedesovu soluciju preuzeti i drugi proizvođači automobila.

AutoRepublika

(2879)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

„Kapacitivni“.??Ima li naših riječi da se opiše nešto veliko, masivno ili uvijek moramo glumiti „engleze“ veće od samih engleza.?

s mile

kapacitivni ili induktivni, su senzori, tako da je tu promenjen način rada, ne zapremina….