1. Home
  2. Vesti
  3. Australijski političari pokušavaju da sačuvaju marku Holden
Australijski političari pokušavaju da sačuvaju marku Holden
0

Australijski političari pokušavaju da sačuvaju marku Holden

268
0
Podelite sa prijateljima:

Još pre nekoliko meseci je iz General Motorsa (GM) stigla objava, vest da će brend pod kotnrolom kompanije, Holden nestati sa tržišta Australija nakon ove godine. Ovoj odluci su prethodile godine neuspešnih investicija u novitete koji nisu uspeli da vrate marku na puteve stare slave, a o tome ste imali prilike da i ranije čitate na našem sajtu.

Jedan političar se sada zalaže da Holden ipak opstane u proizvodnji. Reč je o senatoru pokrajine Kvinslend po imenu Džejms Megrat, koji je nedavno u govoru pred javnošću zatražio od predsednice General Motorsa, Meri Bare da proda Holden političarima po ceni od jednog dolara. Megrat kaže da ako „Jenkiji“ smatraju da je brend bezvredan i da ga zbog toga žele ugasiti, onda bi prodaja za simboličnu cifru od jednog dolara zapravo bila profitabilna.

Naravno, poslovni svet ne funkcioniše baš tako, pa će gašenje Holdena biti izuzetno skupoceno za Amerikance. Pre svega, ta marka trenutno poseduje 203 prodajna salona i svi su pod ugovorima. GM je vlasnicima trgovinskih firmi ponudio cifru između 100.000 i 2,4 miliona australijskih dolara, zavisno od toga koliko primeraka je salon prodao u prethodne tri godine, a konačna cifra iznosi oko 1.500 zelenih novčanica po prodatom vozilu.

Grupa salona je odbila takvu ponudu i unajmila profesionalce firme HWLE sa planom da se tuži General Motors. Analiza koju su pripremili u HWLE pokazuje da su Amerikanci dužni na isplate cifru od 6.110 dolara po vozilu kao i da je još pre pet godina postojao plan da Holden bude ugašen. Sa druge strane, istraživanje američke konsultantske PWC pokazuju da je General Motors zapravo još bio previše široke ruke i optimističan u ponudi, kao i da na računama salona, po ovom osnovu treba da se nađe iznos, između 350 i 1.409 dolara po prodatom vozilu.

Na ovu temu se osvrnuo i Megrat u svom govoru i nazvao Baru „Gordon Geko na stereoidima“. Naravno, reč o pohlepom karakteru iz kultnog filma „Wallstreet“ gde glavnu ulogu tumači Majkl Daglas, koji se služi raznim protivzakonitim radnjama da bi postao bogatiji.

Ipak, verujemo da bi General Motors bio oduševljen da se reši cele marke za samo jedan dolar i da pri tom ne mora da isplaćuje milionske cifre za raskid ugovora s kompanijama iz maloprodajne mreže, ali to je ponuda koju vlasnici ni jedne trgovinske kuće, sasvim izvesno ne bi prihvatili.

AutoRepublika

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments