1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Volkswagen EA266 – prethodnik Golfa ispred svog vremena
Zanimljivost dana: Volkswagen EA266 – prethodnik Golfa ispred svog vremena

Zanimljivost dana: Volkswagen EA266 – prethodnik Golfa ispred svog vremena

4.00K
35
Podelite sa prijateljima:

Iako je apsolutni kralj u kategoriji kompaktnih porodičnih automobila s pristupačnom cenom, Volkswagen Golf je često na udaru javnosti da je „predugo isti“. To se naravno ne odnosi na tehničke mogućnosti gde je nemački velikan često donosio revoluciju, ali po pitanju stila Volkswagen se uvek orijentisao na evoluciju.

Kao što je poznato, Golf je nasledio legendarnu „Bubu“ i po mnogim karakteristikama „revolucionarizovao“, odnosno uneo revoluciju u klasu. Ne samo što je bio prvi veoma popularni heč, već je motor postavljen napred sa pogonom na prednje točkove postao standard koji su i ostali proizvođači pratili.

U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na zaboravljeni prototip u razvoju Golfa koji bi, da je kojim čudom ugledao svetlost dana, verovatno ušao u istoriju kao jedan od najznačajnijih proizvoda. Ovo je priča o Volkswagenu EA266.

Do kasnih šezdesetih godina prošlog veka Volkswagen je zvanično počeo da paniči u pogledu toga kako zameniti „Bubu“. Iako su u proteklih desetak godina proizvedeni mnogi prototip modeli za testiranje, gotovo svaki od njih je samo bio evolucija „Bube“ sa pogonom na zadnje točkove i agregatom postavljenim pozadi.

Teško je okriviti proizvođača za takav potez, pošto se ovaj automobil još uvek prodavao u rekordnim brojevima, ali do navedenog perioda nekada razrušena Evropa se oporavila i Volkswagen se uplašio da će izgubiti svoje mesto u moru modernijih rivala iz Nemačke, Francuske i Italije.

Volkswagen je još uvek imao snažnu vezu sa Porscheom, koji je do tog momenta razvio svaki serijski model kompanije u istoriji. I ovaj put je slavni nemački gigant pozvan u pomoć, a tim je predvodio Ferdinand Pih – ista osoba koja će kasnije postati vodeći čovek cele Volkswagenove grupe.

Pih je primetio veliki uspeh trkačkih modela iz šezdesetih godina prošlog veka, koji su svi odreda koristili centralno postavljeni agregat, pa se činilo da bi takva konfiguracija mogla biti budućnost automobilske industrije.

Upravo je takva karakteristika i bila najzanimljiviji deo EA266 prototip modela, a to je podatak da se benzinski 1,6-litarski vodeno hlađen motor, nalazio ispod zadnjih sedišta. Veruje se da je Pihu kao inspiracija poslužio Porsche 695 prototip iz 1961. godine, koji je trebalo da bude produžena verzija modela 911 sa četvoro sedišta i agregatom takođe ispod zadnjih sedišta.


U svakom slučaju, EA266 je razvijao fantastičnih 105 konjskih snaga, što je bilo mnogo više od 53 „konja“ s koliko se „Buba“ mogla pohvaliti. Na taj način ovaj prototip bi u teoriji mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 190 km/h. Sudeći prema priloženim slikama, najimpresivniji deo bi svakako bio iskorišćeni prostor, pa je EA266 trebalo da pruža dva prtljažnika. Volkswagenu ovaj potez nije bio stran, pošto je model Type 3 imao nisko postavljen motor pozadi pa je sama ideja zapravo bilo izuzetno slična.

Po pitanju dimenzija, EA266 je bio nešto duži od prve generacije Golfa, a takođe je bio i viši. Sam dizajn se nikako ne može nazvati privlačnim, ali za svoj period i svrhu je sigurno bio zadovoljavajući. Priloženi tehnički podatci pokazuju da su se u ponudi trebali naći standardan heč, zatim sportski 2+2 kupe, pa kabriolet i na kraju manji komercijalni kombi.

Dok bi ponuda startovala s ekonomičnim 1,0-litarskim agregatom koji je isporučivao 50 konjskih snaga, tu su trebale biti i verzije sa 65, 80 i 105 „grla“.

Kompanija je proizvela 50 prototip modela i dozvolila novinarima da ih testiraju. Većini njih se EA266 zapravo više dopao nego kasniji Golf, pa se postavlja pitanje zašto Volkswagen nije odobrio serijsku proizvodnju nakon pozamašne investicije od 16 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

To je bila odluka novog predsednika germanskog proizvođača Rudolfa Lajdinga i to svega tri sedmice nakon što je preuzeo dužnost, a njemu je najviše zasmetalo to što je najveći deo budžeta isplaćen Porscheu za pružene usluge, posebno zato što je Volkswagen već imao svoj centar za razvoj.

Štaviše, Lajding je zahtevao da svaki prototip model, crtež, fotografija, tehnički detalj i bilo šta povezano sa EA266 odmah bude uništeno, a takav potez će značajno oštetiti saradnju između dve kompanije u budućnosti. Nije poznato zašto je tolika mržnja upućena prema Porscheu pa se nagađa da je novi predsednik samo želeo da se samostalno proslavi.

Takođe je potrebno spomenuti da je EA266 bio previše komplikovan za automobil koji bi se proizvodio u velikim brojevima i sa niskom cenom.

Agregat postavljen ispod sedišta bi emitovao veliku toplotu, buku i vibracije za vozača i putnike, a njegova pozicija bi učinila održavanje i sitne popravke veoma komplikovanim.

Iz tog razloga, tradicionalna konfiguracija kao ona kasnije viđena na Golfu je mnogo bolje funkcionisala u svakodnevnom životu. Zanimljivo je i da je Wartburg radio na sličnom modelu koji takođe nije ušao u serijsku proizvodnju.

I pored želje Lajdinga da se svaka veza sa EA266 uništa, na kraju je preživelo nekoliko jedinica, a jedan primerak od njih, se i danas nalazi u Volkswagenovom muzeju u Volfsburgu.

Zoran Tomasović

(3998)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

35 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Otisli su lepo u Fiat i videli 128 (napred pogon i motor -popreko postavljen) i videli sta je buducnost .Mislim na tu klasu.PET godina pre Golfa..A i mi ,Juzni Sloveni sa Z-101 smo na neki nacin bili u trendu.Eto dokaza na zadnjoj fotografiji,ko na uvidjaju i jedne lepe 128-ice☺

Bungi

Ovaj prototip je mehanički bio daleko napredniji od prvog Golfa. Naravno, i proizvodnja bi bila daleko skuplja. Mislim da je Porše 911 trebao da evoluira iz zadnjeg pogona u centralno postavljeni. Problemi sa bukom i toplotom ispod zadnjeg sjedišta danas se mogu riješiti novim izolacionim materijalima.Kada već 911 nije otišao u tom mehaničkom pravcu očekivao sam da će Panamera da krene tim putem, a Porše je usvojio klasičnu koncepciju 4×4 pogona sličnu njegovim rivalima, BMW-u i Mercedesu. Šteta.

Zsphere

Kako staviti centralno postavljen motor ispod zadnjih sjedista u Panameru, to nije 1.6 nego mnogo veci motor nema sanse da stane ispod sjedista??

Bungi

U Panameri je V8 motor i on naravno ne može da stane ispod zadnjih sjedišta.Onaj iz 911, šestoklipni bokser,može.

Zsphere

Nema sanse, 911 sam koncept je takav da zbog aerodinamike zadnji kraj ima opadajucu liniju prema dole, znaci mora biti nizak.
Na slikama vw koncept zbog motora 1.6 vec ima podignuta zadnja sjedista, dakle 911 nikako ne bi mogao imati liniju kakvu ima sa motorom ispod zadnjih sjedista, morao bi biti jako visok pozadi a tada aerodinamika ode u simsirovce

Bungi

Kao što znaš, u prethodnim komentarima smo govorili o Panameri, koji je mnogo veći i duži model od 911.Veća dužina omogućava da krov bude viši a da se to zbog dužine toliko ne primijeti.Tvoja opaska za 911 stoji. 911 sa centralno postavljenim motorom ispod zadnjih sjedišta morao bi imati mnogo duži međuosovinski razmak, viši krov kako bi putnici pozadi mogli kako tako sjediti.Izvesti kosu opadajuću liniju pozadi bila bi prava umjetnost ali nije nemoguće iz razloga gore navedenih.Pozdrav.

Zsphere

Tvoja ideja je sestak iz 911 u Panameri kao centralno postavljen motor a ostale (vece) pogonske jedinice izbaciti, ili napraviti dva tipa Panamere, jednu za sestak sa centralnim i jednu za osmak kakva je sada? Mislim da je to previse skupo i neisplativo. Takodje mislim da je i sestak u Panameri ispod zadnje klupe na klimavim nogama. I Panamera je veoma nizak automobil, ideja je lijepa ali mislim da nije izvodljiva.

Balkanboj

A u koji 911 može neko da sedne pozadi?? To su sedišta da odložiš neku manju torbu, jaknu… Decu do 6 godina starosti.

BB

Ja sjeo u kabrio prednje sjedište naravno … Gdje ti se pomjera sjedište? Ne više, to je to… A gdje ti se spušta? Pa nema više, to je to… Meni pola glave viri preko krova (dimenzija sam kao moron) a on pun gas…

Nikad više u 911 😒

Balkanboj

Ne znam seća li se ko (ako je vozio) starih Lada koliko toplote leti dolazi od tunela gde je menjač i kroz koji prolazi izduvna cev?? Poprilično, ponekad bude i neprijatno toplo, posebno leti. Sad to uvećati barem 5 puta jer se ispod zadnjice putnika nalazi kompletan motor sa izduvnom granom. Pakao. Gledam ove slike, pa oni su stavili rezervni točak ispod prednjeg sedišta?? Akumulator ispod suvozača. Možda su mogli da probaju rešenje koje je Saab gurao, ispod bloka motora da bude menjač a s obzirom da je bokser motor nizak sam po sebi, sve bi se spakovalo u dosta… Pročitaj više »

Bungi

Sličan pogon kao u stare Lade, dakle motor uzdužno napred, pogon pozadi imaju Mercedes i BMW decenijama. Kod njih nema toplote oko centralnog tunela. Sve je stvar koliko toplotne i zvučne izolacije stavite na protivpožarni zid. Kod stare Lade je izgleda nije bilo nikako.

D_C

Balkanboj, Bungi: jeste li ikada videli bokser motor instaliran u auto? Najjednostavniji primer: pogledajte na kojoj visini je VW Transporteru T3 poklopac motora. A to je motorni prostor koji nije bio u stanju da prihvati cak ni mali 1.6 redni cetvorocilindras bez modifikacija ili da sa lakocom prihvati ne-standardni karburator. Bokser ipak nije toliko nizak koliko ste umislili da bi na njega mogla da se stave sedista a da auto ne ispadne visine pristojnog kombija ili barem MPV vozila ili da se nesto kao menjac stavi ispod njega a da pri tome ne izgubi koristan prostor iznad.

Bungi

Ništa ja nisam umislio, ti brkaš babe i žabe.Na T3 pogon je zadnji, ne centralni,motor je vazdušno hlađeni bokser koji zahtijeva veliki prostor zbog vazdušnog hlađenja.Tek kasnije su ugradili vodom hlađeni bokser a taj kombi kao što (ne)znaš ima dupli pod.I mnogo je viši od standardnih putničkih automobila.Bokser motor 1.6 ima 2 bloka i 4 klipa od 400 kubika.Klipovi su pod uglom od 180 stepeni 2 naspram 2 .Isti takav motor sa 6 klipova ima zapreminu od 2400 kubika i 2 bloka od po 3 klipa.Malo jeste duži ali visina je kao što (ne)znaš ,ista.Kubiža motora se osim povećanja promjera… Pročitaj više »

D_C

Kao neko ko poseduje izmedju ostalog i VW T3 (1.9 wasserboxer) sa tek nesto preko 100,000km, i kao neko ko je imao prilike da vrsi zamenu Bubinog motora, ja cu ti opet reci da bokser nije dovoljno nizak da mozes da postavis sedista iznad njega a da ne dobijes jedno jako visoko vozilo. Teorija i skice kao ova gornja su jedno, kad otvoris pokopac motora i pogledas svojim ocima – nesto drugo. Cinjenica je da ni ovaj kao ni prototip Wartburga nisu odmakli dalje od prototipa upravo jer je izuzetno tesko izvodljivo postaviti sediste i putnike normalnog uzrasta iznad motora,… Pročitaj više »

Bungi

Kao neko ko je vozilo Alfu 33,Alfasud,Alfu75,više Subaru Legasija, nekoliko Impreca, i na osnovu ovih prototipova VW i Varburga mogu da ti kažem da smještaj bokser motora centralno, ispod zadnjih sjedišta moguć.Skice su teorija, prototip koji radi je praksa.Tačno, ovakvo mehaničko rješenje je skupo i komplikovano.Ipak, ima najbolje moguće težište.Da, motori u bokser konfiguraciji kao i oni u „V“ imaju dvije glave, dvije bregaste ventila(kod nekih 4) i dva bloka spojenih u jedan motor.Kome treba popravni iz mehanike, neka presude sami čitaoci.

Balkanboj

D_C nisi me možda razumeo (možda nisam ni ja to sročio dobro), moje viđenje koncepta je motor iza zadnih sedišta a iznad zadnje osovine, kao Saab što je radio samo u ovom slučaju bokser motor. Znači menjač ispod bokser motora čime se krati dužina instalacije. Tad rezervoar goriva ide ispod zadnjih sedišta što oslobađa prednji prtljažnik a iznad motornog sklopa pozadi ostaje opet jedan omanji gepek sa pristupom motoru zbog servisiranja.
Problem sa toplotom i bukom ostaje.

U svakom slučaju ova mi je koncepcija bolja od one sa bokser motorom napred i prednjim pogonom.

kola

kad je vw u golfa stavio dizel tad su pobili konkurencju. to je bila misterija zvana golf deasel

D_C

Interesantan tekst na koji moram da dam par komentara: ‘Ne samo što je bio prvi veoma popularni heč, već je motor postavljen napred sa pogonom na prednje točkove postao standard koji su i ostali proizvođači pratili.’ – U vreme kada se Golf pojavio, vec je bio veliki broj manjih vozila sa motorom i pogonom napred, od Fiata (127/128) preko francuza (Renault 5, Peugeot 204/304, Simca 1100, Citroen GS) do engleskih Austin-Rover-a Mini, Ado16 (1100/1300) itd… Realno, VW nije u to vreme bio proizvodjac kog su drugi pratili vec se pre moze reci obrnuto. VW je zapravo u sedamdesete usao kaskajuci… Pročitaj više »

Yankee

Slazem se da Golf nije bio prvi po nicemu, ALI njegov uspeh na trzistu je „zapecetio“ koje karakteristike auto u toj klasi mora da ima – hec, prednja vuca, vodeno hladjeni motor. Jer u to vreme jos uvek uvek su mnogi proizvodjaci pravili samo limuzine i postavljali motor pozadi. Sto se tice Lajdinga, nije cudno u celoj prici sto je zeleo da se manje oslanja na Porsche. Cudno je sto je naredio da se svaki prototip EA266 unisti, svaki crtez, svaki tehnicki detalj, ono hteo je da ne postoji dokument da je taj automobil uopste postojao. p.s. ti bi zaista… Pročitaj više »

kola

golfa je proslavio mali dizel motor na prednju vucu koji nije viđen do tada i to jebio sah mat za konkurenciju. to nije vidjeno i bilo je ehtra stvar dok amer stoka ne unisti tako dobru stvar. ko truje ih a oni truju i hebu ceo svet

Yankee

Peugeot 204 je imao dizel na prednju vucu jos 1968. godine – punih 8 godina pre Golfa. 😉

kola

to su pezo koji nije auto nešto probali i igrali se neuspesno pise daje ubacivan neki slab dizel u karavane. neznam dal shvtas da je golf evo vec 40 godina najprodavanije vozilo u svetu i to dizel mu je dao krila a sto si ljubomoran nerazumem

Yankee

U kojoj bajci je Golf najprodavanije vozilo na svetu vec 40 godina? Ne samo sto nije najprodavanije vozilo vec uopste vise nije najprodavaniji Volkswagen.

kola

golf je prodat u vise od 30 milion komada. dal si cuo za taj podatak pa da te naucim. samo je korola koja ovde i nema prodata u 40 miliona komada zato to je sa prodajom pocela 10 godina ranije i sto je kupovala sirotinja po aziji i ameriki dok je bila dzabe

Yankee

Znaci stigli smo od toga da je „Golf najprodavaniji“ do toga da je „Corolla bolje prodavana od Golfa, ali se ona ne racuna jer je nema ovde“ … Sledeci put kada budu pravili listu najprodavanijih auta na svetu obavezno da spomenu samo one koji se prodaju u Srbiji, jer ako se ne prodaju u Srbiji onda je lista bezznacajna …

Evo ti listu najbolje prodavanih vozila u svetu prosle godine … „Najprodavaniji Golf“ tek 9. … 😉
https://autorepublika.com/2020/01/19/toyota-corolla-ponovo-najprodavanija-na-svetu/

kola

jasno mi je da si izbego negde preko bare iz srbije pa se pufas, ko ti si neko. tvoji su unistili vw al ne zadugo ne a sad doso i novi golf a korola je prosle godine imala prezentacju. korola ne postoji u starom svetu to se vozi po ovim naseobinama u novom svetu. pored toga vw prodaje jos dosta golfa u drugom obliku pa se ne racuna ko oktacvija ili leon i to. edukuju se malo ako bi da pises clanke da ne lupetas i teoretises na prazno

Yankee

Corolla je bolje prodavana od Golfa. Bila je bolje prodavana prosle godine i bolje je prodavana u istoriji. Kraj price.

D_C

Hvala Yankee 🙂 Zapravo, upravo sam se konstantovao sa nemackom vikipedijom… To da je bas hteo da unisti svaki trag postojanja tog vozila nije preterano verovatno s obzirom da su dva primerka ostavljena, od cega je jedan u VW muzeju. Ima jos par interesantnih cinjenica: motor je trebalo da bude redni cetvorocilindras postavljen horizontalno, znaci ne bokser, a u tabelama gore se moze videti da je 1.0 sa samo tri cilindra. Druga stvar, uz sve probleme koji su postojali (toplota, buka, vibracije, te komplikovano odrzavanje), na kraju se svelo da bi cena morala da bude na nivou Audija 100 kako… Pročitaj više »

Zoca

Pezo 204 nije imao koncept sve poprecno (samo motor ne i menjac ) menjac se podmazuje motornim uljem,Reno 5 uzduzno motor,GS,Alfasud- boxer itd…….Jedino je Fiat 128 imao tu dobitnu kombinaciju SVE poprecno koja je i dan DANAS dominantna-poprecno motor- menjacPostoji svedocenje Giugiara da su VW-ovci detaljno secirali jedan Fiat 128 .Uzgred pre dva dana cetrdeset godina od prebacivanja masina iz Fiata u Zastavu i pocetka proizvodnje Z-128.Svabe su ono sto su imali kod Audija samo zarotirali za 90 stepeni.

D_C

Ukoliko je ovo odgovor na onaj moj duzi komentar gore, mogu samo da citiram ono sto sam vec napisao u prvom paragrafu 🙂 : ‘U vreme kada se Golf pojavio, vec je bio veliki broj manjih vozila sa motorom i pogonom napred, od Fiata (127/128) preko francuza (Renault 5, Peugeot 204/304, Simca 1100, Citroen GS) do engleskih Austin-Rover-a Mini, Ado16 (1100/1300) itd…’. Te: ‘Ono sto je VW uradio sa Golfom je da je omasovio (velikim delom zahvaljujuci svom nemackom kvalitetu) koncept koji je nekih pet godina ranije Fiat predstavio u Zastavi 101 kao jednoj od mogucih verzija za Fiat 128,… Pročitaj više »

Zoca

Menjac kod Fiata ,samim tim i Golfa (i dan danas )JESTE poprecno postavljen.Upravo to naglasavam ,kod tadasnje konkurencije(204 R-5….. )to nije bio slucaj.Diff.i poluvratila nisam uzimao u obzir.

D_C

Ono što pokušavam da ti kažem je da ne možeš da uzmeš menjač predviđen za uzdužnu ugradnju, okreneš ga za 90 stepeni i završen posao. Menjač mora da bude konstruisan za poprečnu ugradnju. Kada bi uzeo menjač iz Audija 100 i okrenuo ga 90 stepeni, poluosovine ne bi išle levo – desno već napred – nazad.

Zoca

Te podrazumevajuce modifikacije za poprecnu ugradnju nisam navodio ,smatram da je svima jasno.Diferencijal se drugacije prilagodi,menjac ima razlicit broj vratila….Mislio sam na sustinu ,naravno poprecan menjac u odnosu na osu vozila.Kad bi se sve bukvalno shvatalo onda bi i hladnjak isao sa strane.,naravno da se pomocni agregati prilagodjavaju,modifikacija ima poprilicno.Alfin Busso motor izvorno ugradjivan longitudinalno ,prilagodjen je za ugradnju poprecno u kasnije modele Alfe ili nekih Lancia.Izmena naravno ima ,nije bukvalno COPY /PASTE.Sustinu sam izneo.Moze se o time nasiroko.

Balkanboj

Za sve koje interesuje mehanika, nađoh sliku motora i menjača od Pežole (model 304) gde je motor poprečno postavljen a menjač ispod bloka motora. Zanimljivo je kako su sproveli kaiš za ventilator sa radilice na bok motora. Poluosovine su ispred motora, nisu iza kao Fiata i ostalih.
comment image

Balkanboj

Evo jedna slika, presek VW bube, i smeštaj komponenti.
comment image