1. Home
  2. Liste
  3. Toyota Corolla ponovo najprodavanija na svetu
Toyota Corolla ponovo najprodavanija na svetu
5

Toyota Corolla ponovo najprodavanija na svetu

1.91K
5
Podelite sa prijateljima:

Iza nas je još jedna automobilska godina. Možda ne uspešna kao prethodne, ali većina proizvođača ima razloga za zadovoljstvo. Do sada su gotovo sve kompanije objavile prodajne brojeve, a bez većih iznenađenja, na prvom mestu se opet našla Toyota Corolla. Japanski predstavnik je inače najprodavaniji automobil u istoriji automobilske industrije (oko 48,5 miliona zadovoljnih kupaca od 1966. godine). Prošle godine je ovaj model pronašao čak 1.236.380 mušterija.

Uspeh je još veći kada se zna da se kupci uglavnom okreću prema krosoverima, ali i pored toga, u deset najprodavanijih vozila na svetu se našlo čak četiri limuzine. Toyota je takođe jedina kompanija koja je imala tri predstavnika među deset najtraženijih, a pored spomenute Corolle na listu su se našli i modeli RAV4 (treće mesto) i Camry (osmo mesto).


Sledi Ford F-Series, tradicionalno najprodavanije vozilo u Americi, sa 1.070.234 isporučenih jedinica. Američki gigant ima poseban razlog za zadovoljstvo, pošto se F-Series prodaje samo u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Meksiku kao i u par država s Bliskog Istoka. Radi, poređenja, Toyota Corolla se trenutno nudi u preko 150 država širom sveta.

Ovo je takođe prvi put da se na listi našlo čak tri pikap kamioneta, pošto je Ram Pickup završio kao sedmi, dok se Chevrolet Silverado smestio na desetu poziciju.

Sa druge strane, Volkswagen Golf je nastavio sa padom pa je tradicionalni vice šampion pao na tek deveto mesto. Ujedno, VW Golf više nije ni najprodavaniji nemački automobil u svetu jer ga je pretekao krosover Volkswagen Tiguan. Međutim, potrebno je spomenuti da je „sedmica“ prošle godine bila u sedmoj godini proizvodnje bez većih promena i da je novi model nedavno debitovao.


Kada se gledaju brojevi prodaje, takođe je potrebno isteći da na listu nisu imali šansu da se ubace identični automobili koji se na različitim teritorijama prodaju pod drugačijim imenima. Primera radi, Nissan prodaje kompaktni krosover kao Rogue u Americi, ali iako potpuno isti model, on se nudi kao X-Trail u ostatku sveta, pa njihovi prodajni brojevi nisu sabirani kako bi se dobila prava slika.

Bilo kako bilo, lista deset najprodavanijih vozila u svetu u 2019. godini, a uzimajući u obzir navedena ograničenja, data je u nastavku:

1. Toyota Corolla 1.236.380
2. Ford F-Series 1.070.234
3. Toyota RAV4 931.852
4. Honda Civic 821.734
5. Honda CR-V 818.981
6. Volkswagen Tiguan 741.297
7. Ram Pickup 731.895
8. Toyota Camry 690.729
9. Volkswagen Golf 687.664
10. Chevrolet Silverado 644.013

AutoRepublika

(1911)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Za aktuelni (odlazeći) golf ovo je odličan rezultat.
Ako se dobro sećam vesti od pre neki dan o prodaji u Japanu, corolla je tamo prodata u oko 110 hiljada komada ili manje od 9 posto od ukupne svetske prodaje. Verujem da su Nemci ipak malo veće patriote od Japanaca i da su kupili više od devet procenata ukupne produkcije golfa …

Yankee

Corollu verovatno najvise kupuju Amerikanci

Don

Corolla Klasa:-)

hercegovax

Japanci potvrdjuju da uzivaju povjerenje i da to vracaju pouzdanoscu svojih automobila. Zasluzeno.

Matori

Ili što bi naš narod rekao: „Da ker nije vršio nuždu, uhvatio bi zeca.“