1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Originalni Jeep zapravo nije razvio Willys
Zanimljivost dana: Originalni Jeep zapravo nije razvio Willys

Zanimljivost dana: Originalni Jeep zapravo nije razvio Willys

1.68K
3
Podelite sa prijateljima:

Istorijske knjige su nas naučile da je legendarni brend Jeep nastao tokom Drugog svetskog rata i da je razvijen od strane kompanije Willys. Dok je takva informacija donekle istinita, u ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo se pozabaviti firmom koja je zapravo pobedila tokom organizovanog konkursa. Ne, to nije bio Willys, pa ni Ford (koji će kasnije obaviti većinu proizvodnje) već malo poznata kompanija American Bantam (AB).

Ovaj proizvođač je karijeru započeo proizvodnjom pod licencom, a predmet sklapanja je bio britanski model Austin Seven, pa se jedno vreme zapravo zvao American Austin. Prodaja je uvek bila na nivou statističke greške, ali u junu 1940. godine, AB je dobio priliku da pokaže svoje znanje kada je američka vlada raspisala konkurs za nabavku laganog terenca s pogonom na sva četiri točka.

Zahtevi su poslati mnogim proizvođačima (kojih je u to vreme u Americi bilo preko 130), ali su odgovorila samo tri, i to spomenuti AB kao i Willys-Overland i Ford. Možda je največi problem bio onaj vezan za raspoloživo vreme za konstruktore. Proizvođačima je dato svega 49 dana, da dostave prvi prototip model i samo 75 dana da isporuče 70 jedinica za testiranje.

AB je bio jedini koji je ispoštovao sve krajnje rokove po pitanju planova na papiru, pa vlada nije imala izbora nego da prihvati i prototip. Mala firma kao što je AB nije imala ništa u sopstvenoj ponudi, i većinu delova je potražila od konkurenata. Primera radi, šasija je pozajmljena od Studebakera, motor od firme Continental, a menjač od Warnera.

Iako je model bio teži nego što je trebalo da bude, prvo vozilo s oznakom AB Reconnaissance Vehicle je isporučeno 23. septembra 1940. godine. On se pokazao relativno dobro na testovima, ali je vlada želela da ga uporedi sa rivalima, pa je data druga šansa Willysu i Fordu, iako su značajno zakasnili sa isporukama.

Političari su takođe brinuli da mala firma kao što je AB nikako ne bi mogla da obavi masovnu proizvodnju. Od sva tri proizvođača je zatim zatraženo 1.500 unapređenih jedinica za testiranje, a ovaj put kao pobednik je izašao Willys Quad zahvaljujući fantastičnom „Go-Devil“ 2,4-litarskom agregatu sa 60 konjskih snaga. AB se našao na drugom mestu uz pohvale na račun šasije i kočnica, dok je Ford Pygmy bio poslednjeplasirani najviše zato što je koristio agregat iz traktora i zastareli trostepeni manuelni menjač iz Modela A.

Krajni proizvod je zapravo bio kombinacija sva tri testirana modela, a zanimljiv je podatak da je masku hladnjaka, koja će kroz istoriju biti zaštitni znak budućeg Jeepa, zapravo dizajnirao Ford. Tokom ratnih godina Willys će proizvesti 362.000 primerka, Ford još 280.000, a AB svega 2.500 jedinica.

Ipak, to nije bio kraj za kompaniju, pa je tokom ratnih godina proizvodila delove za avione i prikolice, a istim tempom je nastavila sve do sredine pedesetih godina prošlog veka. Sa druge strane, Willys će nastaviti sa proizvodnjom civilnog Jeepa i u posleratnom periodu, a kompanija će kasnije proći kroz vlasništvo mnogih firmi kao što su Kaiser, American Motors Company, Chrysler i Fiat.

Ali, podatak da je Willys razvio Jeep je samo jedna od netačnih informacija, a spomenućemo i onu o samom imenu marke. Naime, većina priča će reći da je vlada želela vozila za „opštu upotrebu“ ili „general purpose“ na engleskom jeziku, čime je nastala skraćenica „GP“, koja se čita „Dži Pi“ ili „Jeep“.

Postoji i ona priča koja kaže da je terenac dobio ime po karakteru „Eugene the Jeep“ iz stripova o mornaru Popaju. Objašnjenje je zapravo mnogo jednostavnije i izraz „jeep“ je nastao još u periodu Prvog svetskog rata kada je američka vojska koristila takvu oznaku za svaku novu i neproverenu opremu.

Dok je izraz GP zaista postojao u vojsci, on je imao sasvim drugačije značenje, pa se slovo „G“ odnosilo na upravu (government), a P je bila kodna oznaka za svako vojno vozilo sa međuosovinskim rastojanjem od 2.032 milimetara. U svakom slučaju, kada je vojska testirala spomenute primerke s oznakama AB, Ford i Willys, mediji su preneli vest da je „jeep“ na testu, pa je javnost uskoro počela da koristi ovo ime. Willys se nije bunio čime je svet dobio omiljenog terenca …

Zoran Tomasović

(1679)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znači prevare od samog početka…

Bojan

Na zalost tekst pun netacnosti. Proces izbora nije bio tako jednostavan kako se opisuje niti je bio kratak. Ono sto treba naglasiti da je adut willys go-devil motor sa svojih 2199ccm i 54ks. Sam motor nije bio impresivan po snazi vec po pouzdanosti. Willysov model MA je redizajniran uz pomoc Forda i tako je dobijen krajnji proizvod koji su proizvidile obe fabrike. Ford GPW o Willys MB. Najlegendarnije vozilo svih vremena.

Yankee

Konkurs je raspisan krajem Juna 1940. godine, prvi Jeep je sisao sa proizvodne trake u Martu 1941. godine. Znaci pricamo o 9 meseci od ideje do prvog modela kako silazi sa trake. Meni je to bas kratak period.
Za Go Devil nigde nije spomenuto da je pobedio zbog snage. Verovatno sam trebao da spomenem da je pobedio zbog pouzdanosti, ali snaga je spomenuta u tekstu samo da se kaze koliku snagu je razvijao.
Naslov teme je da Jeep nije razvio Willys vec da je bio kombinacija zajednickog posla 3 firme.