1. Home
  2. Istorija
  3. Najaerodinamičniji Volkswagen u istoriji
Najaerodinamičniji Volkswagen u istoriji

Najaerodinamičniji Volkswagen u istoriji

429
0
Podelite sa prijateljima:

Osamdesetih godina prošlog veka je dostigao 362 km/h.

Praktično postoje tri načina da se automobil učini bržim: možete njegov pogon učiniti moćnijim, možete ga olakšati ili učiniti aerodinamički efikasnijim. Potonji atribut takođe igra ključnu ulogu u u okviru opšte efikasnosti vozila, jer kretanje kroz vazduh na aerodinamičniji način znači i manju potrošnju energije.

Bez obzira da li govorimo o klasičnim ili modernim automobilima, aerodinamika je važna. Ovoga puta Volkswagen evocira na svoje napore da automobile učini aerodinamičnijim kroz priču o svom najaerodinamičnijem automobilu ikada konstruisanom. Nazvan Aerodynamic Research Volkwagen, predstavljen je osamdesetih godina u formi jednoseda s koeficijentom otpora vazduha od samo 0,15 (većina današnjih serijskih automobila ima koeficijent otpora vazduha između 0,3 i 0,4).

Inženjeri kompanije su imali veoma jednostavan zadatak, koji je iziskivao veoma složenu soluciju da se na što aerodinamičniji način kreira karoserija u koju treba da stanu vozač, motor i četiri točka.

Vozilo je kreirano na aluminijumskom ramu s karoserijom od staklenih i ugljeničnih vlakana. Bilo je visoko samo 84 i široko 110 centimetara, s pokrivenim točkovima, glatkim podvozjem i pokretnim perajima, koja su održavala stabilnost pri visokim brzinama.

Rezultat je zaista bio impresivan. Automobil je posedovao relativno mali, 2,4-litarski turbobenzinac sa 180 ks, lociran iza vozača, povezan sa zadnjim točkovima direktno preko lanca. Pogonski sistem je imao interesantno rešenje što se hlađenja tiče – jedan veliki ventilacioni otvor, pozicioniran na „nosu“, propuštao je vazduh koji je uz minimalni otpor prolazio kroz hladnjak i izlazio kroz vrh vozila. Pored toga, iz voda iz rezervoara je ubrizgavana u usis turbopunjača.

Oktobra 1980, tim Volkswagenovih inženjera i test vozača je posetio stazu Nardo u Italiji, da bi testirao sposobnosti ovog vozila. U prvom času vožnje ARVW je dostigao 355 km/h, da bi na kraju ostvario 362 km/h, postavivši usput dva svetska brzinska rekorda.

AutoRepublika

(429)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments