1. Home
  2. Istorija
  3. Chrysler D’Elegance – sačuvani komad istorije (GALERIJA)
Chrysler D’Elegance – sačuvani komad istorije (GALERIJA)
0

Chrysler D’Elegance – sačuvani komad istorije (GALERIJA)

478
0
Podelite sa prijateljima:

Vraćamo se sedamdeset godina unazad i sećamo se jednog zaboravljenog konceptualnog automobila. 

Tužna je činjenica da automobilski proizvođači često ni sami ne poznaju dovoljno svoju istoriju, niti cene dovoljno sopstvenu prošlost. Tako s vremena na vreme mogu se pročitati vesti da su pronađeni izgubljeni konceptualni modeli, da im se gubi trag, ili da prosto stoje i trunu u nekom depou.

Chrysler D'Elegance

Priča o ovom automobilu počinje sa prijateljstvom Virdžila Eknera, dizajnera Chryslera od 1949. godine i Luiđija Segrea, suvlasnika kompanije Carrozzeria Ghia iz Torina. Oni su redovno sarađivali tokom pedesetih godina prošlog veka, a najelegantniji plod ove saradnje bio je predstavljen 1952. godine na Salonu automobila u Parizu.

Bio je to Chrysler D’Elegance, dvosed tradicionalno velikih dimenzija kao kod američkih modela iz tog doba, sa ozbiljnom dozom italijanske elegancije. Ovaj automobil bio je baziran na Chrysleru New Yorker i bio je dugačaj celih 5,19 metara, što se sa priloženih fotografija nikako ne bi dalo zaključiti.

Chrysler D'Elegance

Ispod haube nalazio se potentni 5,8-litarski V8 agregat koji je razvijao čak 280 ks. Reakcije posetilaca i stručne javnosti u Parizu su bile odlične, te su počeli razgovori o serijskoj proizvodnji ovog modela. Ghia je planirao malu seriju od 25 primeraka, no na kraju do nje nije došlo te je Chrysler D’Elegance ostao samo još jedan fenomenalni koncept.

No, njegov život ipak se nastavio kroz druge modele jer su dizajnerska rešenja sa ovog koncepta našla primenu u nadolazećim automobilima. Ekscentrična zadnja svetla viđena su opet kod modela Chrysler Imperial koji je debitovao 1955. godine, rešetka hladnjaka dala je poseban akcenat seriji Chysler 300 sa kraja pedesetih godina prošlog veka.

Prototip za Karmann Ghia

Chrysler D’Elegance bio je ujedno i jedan od uzora za model Karmann Ghia. U predlogu za dizajn sportskog izdanja VW Bube, ekipa iz Osnabruka koristila je dizajn Luiđija Segre. Tako su oblik i proporcije kabine Chrysler D’Elegance bukvalne prenešene na Karmann Ghia.

Čak je i izduženi kraj američko-italijanskog konceptualnog automobila bio idealan za kupe varijantu Bube jer je bez problema omogućio implementaciju bokser motora.

Za razliku od nekih drugih koncept modela iz tog perioda, Chrysler D’Elegance je ostao čitav. Tako je ovaj četvorotočkaš prodat pre pet godina na aukciji kuće Sotheby’s za 860.000 evra.

AutoRepublika 

(478)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments