1. Home
  2. Vesti
  3. Kia najavljuje novi krunski dragulj i to u formi električnog krosovera
Kia najavljuje novi krunski dragulj i to u formi električnog krosovera
1

Kia najavljuje novi krunski dragulj i to u formi električnog krosovera

185
1
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejski brend trebalo bi da sledeće godine plasira električni krosover koji će predstavljati krunu ponude Kije. 

Već neko vreme premijum brendovi poput nemačke trojke predstavljaju svoje električne modele. Ovakvi, alternativni automobili mahom imaju astronomske cene, što se jednim delom objašnjava skupocenim baterijama, drugim delom veliki troškovima razvoja, i treće podjednakim apetitom proizvođača za zaradom.

No, stvari se polako menjaju, pa u trku polako, ali sigurno, ulaze i velikoserijski brendovi. Tako Kia najavljuje da će nadolazeći električni krosover, koji za sada nosi naziv „CV“ biti ujedno i najskuplji automobil te marke. Trenutno ta uloga pripada sedanu K900, ali se čini da će CV imati značajno višu cenu od pomenutog modela.

Budući krunski dragulj korejskog proizvođača biće postavljen na E-GMP platformu Hyundai grupacije, koja će biti osnova i za futuristički model Prophecy. Kia najavljuje i da bi ovaj automobil mogao uspešno da reši problem tzv. anksioznosti u vezi sa dometom.

Naime, prve informacije kažu da će automobil imati autonomiju kretanja po jednom punjenju baterije od nekih 500 km, ali se tvrdi i da će biti kompatibilan za punjenje na superbrzom punjaču od 350 kW. Priključen na ovakav punjač, automobil bi trebalo da napuni 80% kapaciteta baterije za manje od 20 minuta.

Korejci ističu i da će novi električni krosover moći da se pohvali sa odličnim performansama, ali još ne daju nikakve konkretnije informacije.

Ipak, na jednom polju se od Kije mnogo očekuje – a to je cena. Navodno, CV bi trebalo da bude osetno jeftiniji od onoga što trenutno u ovom segmentu nude nemački proizvođači, pa bi ovo mogla da bude ogromna prednost južnokorejskog brenda.

Kia CV trebalo bi da bude samo uvod u pravu ofanzivu ove marke na segment električnih automobila. Kia planira da do 2025. godine u gami ima čak 11 EV modela.

AutoRepublika 

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Mislim da vest koju treba da objavite je da se Tojota odnosno Leksus uključuje na tržište električnih vozila SUV-om (UX 300e), prvo u Kini pa potom i na našem kontinentu.
Najvažnije je u ovome je da će davati garanciju na bateriju 10 godina ili milion kilometara. Prime Planet kompanija odnosno Toyota-Panasonic partnerstvo stoji iza tih baterija.