1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Koja je boja automobila Britancima bila najomiljenija?
Koja je boja automobila Britancima bila najomiljenija?

Koja je boja automobila Britancima bila najomiljenija?

259
12
Podelite sa prijateljima:

Najpopularnije boje automobila ponovo su bile u velikoj meri monotone, ali su neke svetlije nijanse pokazale rast.

Siva boja je za kupce automobila u Velikoj Britaniji 2022. godine bila „must have“, to jest, najmanje 25,7 odsto kupaca se odlučilo za tu nijansu. Nijansa koja nam je svima poznata kao boja slonova, bojnih brodova i novembarskih jutara bila je najpopularniji izbor boje na novim automobilima tokom cele godine, baš kao što je to bio slučaj četiri uzastopne godine pre toga.

Podaci o bojama automobila koje je objavilo Udruženje proizvođača i trgovaca motora (SMMT) pokazuju da je ukupno 415.199 sivih automobila registrovano u 2022. godini, što je povećanje od 1,7 odsto u odnosu na 2021. godinu. Drugo i treće mesto na podijumu su zauzeli partneri sive u „kriminalu“ monotonije, crna i-bela.

Zajedno, te tri opcije boja činile su 62,5 odsto svih automobila prodatih u Velikoj Britaniji. Neko može da pomisli da su siva i njoj slična srebrna boja grupisane u jedan koš, naduvajući brojeve. Srebrna je zapravo zauzimala 6,1 odsto tržišta, zauzimajući ukupno šesto mesto iza plave (16 odsto) i crvene (8,5 odsto).

Između 2000. i 2011. srebrna je bila omiljena boja automobila u Velikoj Britaniji 12 godina uzastopno, ali se pokazalo da ukusi evoluiraju i 2022. godine srebrna je zabeležila najniže brojke u poslednjih 20 godina.

Podaci za 10 najprodavanijih automobila u Velikoj Britaniji pokazali su da se njih šest, uključujući najprodavaniji Nissan Qashqai, najčešće kupuje u sivoj boji. Samo je Ford Fiesta na 10. mestu pobedila prvenstveno monotonu paletu sa plavom koja je bila njena najpopularnija nijansa.

Na drugom kraju spektra neke boje mogu garantovati vašem automobilu element ekskluzivnosti, pod pretpostavkom da možete da ih primetite. Maroon, krem i roze su bile na dnu gomile sa kombinovanim jednim procentom tržišta, ali su neke svetlije nijanse pokazale rast, uključujući narandžastu, žutu, boju bronze i ljubičastu. Zelena je zapravo zabeležila ogroman rast od preko 74 odsto do 2021. i zauzela sedmo mesto iza srebrne sa 1,9 odsto tržišta.

Vredi zapamtiti da ove brojke o popularnosti boja automobila imaju mnogo veze sa drugim faktorima, kao i jednostavnim preferencijama kupaca. Da bi kupac novog automobila izabrao boju, ona mora biti dostupna kod proizvođača, a izbor boja u brošuri može biti prilično ograničen na današnjim modelima.

Tržište flotnih vozila je još jedan važan faktor ovde, pri čemu se preduzeća prirodno odlučuju za konzervativnije nijanse boja automobila u pokušaju da maksimiziraju preostale vrednosti.

Rang Boja Broj registracija Udeo na tržištu (%) Promena u odnosu na 2021 (%)
1. Siva 415.199 25,7 % +1,7 %
2. Crna 324.993 20,1 % -3,7 %
3. Bela 268.886 16,7 % -4,8 %
4. Plava 259.950 16,0 % -7,5 %
5. Crvena 136.793 8,5 % -5,8 %
6. Srebrna 98.549 6,1 % -11,7 %
7. Zelena 31.220 1,9 % +74,2 %
8. Narandžasta 19.403 1,2 % +16,6 %
9. Žuta 10.662 0,7 % +19,1 %
10. Boja bronze 7.800 0,5 % +73,3 %

AutoRepublika

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
observer

Popularnost boja, zapravo, ne određuju kupci, već auto industrija i proizvođači boja. Više je razloga za to. Prvi je činjenica da određene boje pokazuju bolja zaštitna (antikorozivna) svojstva u odnosu na neke druge. Na primer, bela je bolji izbor tokom vrelih letnjih dana. Drugo – kod određenih boja neke hemijske komponente pokazuju bolja svojstva, u smislu trajnosti / postojanosti boja. Treće – dizajneri traže boje koje će isticati površine i linije karoserije. I četvrto – troškovi. Jeftinije je kada se nudi manji broj boja, za razliku od davnih vremena kada su proizvođači nudili i do 30-40 boja. I kada jednom… Pročitaj više »

Matija

Nigde nisam nasao poruku „izaberite sivu boju jer najbolje stiti od korozije!“ 🙂 Izbor boje je stvar psihologije – oni koji nemaju osecaj za boje i ne zele da se bave time ili ne zele da iskacu iz okoline biraju najmasovniju boju po sistemu „copy-paste“. Jake individue su retkost. Proizvodjaci takodje uticu na izbor boje na taj nacin sto pokusavaju da prate „interesovanje i ukus“ publike. Vecina proizvodjaca nudi crnu, belu i 4-5 nijansi sive (!) a mnoge druge boje uopste nisu u ponudi. Na taj nacin se kupac prisiljava da bira boju koju inace ne bi zeleo. Kada sam… Pročitaj više »

BB

Ja Mokku nisam naručivao ali metalik zelena i crni krov joj stoje fantastično.

TheStig

Trebaju veće felne. Sa onima izgledao kao da si ih ukrao 😆

BB

U svakom slučaju nisam platio 😜

TheStig

Tebe kao dizajnera bi jedino mogao da zamislim da voziš nešto moćno i elegantno. Troc mi nije baš automobil za tebe. Naravno to je samo moj lični stav 🙂

Matija

🙂 Nisi prvi koji mi je uputio ovakav kompliment! Zahvaljujem! Moje svapske kolege su se pitale kako mogu sebi da dozvolim da vozim stari VW Transporter T3, koji je vec imao tragove rdje. 🙂 Kada sam se jednom pojavio sa Sabom 93, koga je vozila moja zena, svi su odahnuli! Nekoliko godina kasnije kupio sam Rover 75 – elegantan auto u klasicnom engleskom stilu. Komentari su bili: „najzad imas pravi auto!“ Moj „problem“ je sto zadovoljstvo nalazim u karakteru automobila, bez obzira da li je to Jugic ili Mustang Cobra!

TheStig

Svaka cast za tebe sto imas svoju licnu percepciju sebe na koju ne uticu stavovi drugih. 👍

Matija

Kao student bio sam „zaljubljen“ u BMW 2002 i Alfu GTA Junior. I danas ih volim ali oni nisu moji idoli – ja nemam idole medju automobilima. Cesto sam dobijao pitanje „koji bi auto ti izabrao kada bi mogao da biras?“. Moj odgovor je uvek bio isti „a u kojoj klasi?“ U svakoj klasi postoji 1 – 2 automobila koje smatram dobrim.

TheStig

Ovo sve sto si rekao je istina sem ovoga za koroziju. Ne znam gdje si to pročitao. Boje se jedino razlikuju po količini sunčevog zračenja kojeg reflektuju. U tom smislu bijela je najbolja. Zaštita od korozije je nešto što je proces koji se odvija mnogo prije nego auto dospije u komore za farbanje.

'79 DeVille

U duginim bojama.

moron

Ova najpopularnija „siva“, je li to ona nijansa kao osnovna ( temeljna ) boja?
Bljak ( za mene ).