1. Home
  2. Vesti
  3. Polestar 2 automatski diskonektuje bateriju u slučaju sudara
Polestar 2 automatski diskonektuje bateriju u slučaju sudara
1

Polestar 2 automatski diskonektuje bateriju u slučaju sudara

163
1
Podelite sa prijateljima:

Polestar 2 je direktan rival Teslinog Modela 3, a kao što je poznato, američki pulen je na bezbednosnom testu NHTSA (Nacionalne administracije za bezbednost u saobraćaju) dobio vrhunske Top Safety Pick+ ocene.

Dakle, lestvica je postavljena visoko za švedsku marku. Međutim, Skandinavci uvode „nove tehnologije za Volvo Car grupu“, uključujući i nešto što se zove SPOC Block.

SPOC je skraćenica od „Severe Partial Offset Crash“ (težak sudar s delimičnim otklonom), a o čemu se zapravo radi? Po Polestaru, reč je o aluminijumskom bloku smeštenom na dnu požarnog zida, koji ima zadatak da minimizuje intruzije u kabinski prostor i baterijski odeljak. Litijum-jonski paket je takođe dizajniran da se automatski diskonektuje u slučaju sudara, a ukoliko se pitate gde se nalazi, odgovor je – u podu karoserije.

CMA je ime koje Polestar i Volvo koriste za dotičnu platformu, koja čini bazu za XC40 i buduće modele serije 40. Što se čisto električne aplikacije tiče, kao u slučaju Polestara 2, ova kompaktna modularna arhitektura  može da ugosti pogonske sklopove s dva motora do 408 ks i „tone“ obrtnog momenta. Isto se odnosi na XC40 Recharge P8.

„Polestar automobili su dizajnirani tako da budu među najbezbednijim na svetu“, rekao je glavni izvršni operativac, Tomas Ingenlat. Ko i u slučaju Volvoa, „bezbednost je od vrhunskog značaja za Polestar“. Međutim, bezbednosne egzibicije se ne završavaju ovde!

Nova generacija tehnologije napredne vozačke asistencije, koja dolazi s Polestarom 2, uključuje i Pilot Assist sistem. Kako naziv sugeriše, ovaj automobil može da ubrzava, koči i upravlja samostalno do brzine od 130 km/h. Ostaje da se vidi da li ovaj nivo autonomije može da stane „na crtu“ Teslinom Autopilotu, ali bez obzira na „ishod“, ovo je odličan start za Polestar.Za razliku od 1 „plug-in“ hibridnog grand turera, 2 se proizvodi u Kini za globalno tržište.

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Tesla takođe ima tkzv. PYRO-FUSE odnosno pirotehnički osigurač koji naslilno (recimo kontrolisanom eksplozijom) prekine konekciju baterije u slučaju sudara.

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/KJpkSC7dBWITAPyC6Uf8OtKl4kYyDbPt1DS56cYXa9laBQnw0LN3j_wZjysjgYbr_kVBYb5xJjZS6oxDQpfhVEdWh2HuM9PkyCJW8fAJPwX3Q4fvrv6xDXV3qSEPm6sV