1. Home
  2. Vesti
  3. Pekinški X7 je postao prvi model na novoj platformi velikog proizvođača
Pekinški X7 je postao prvi model na novoj platformi velikog proizvođača
0

Pekinški X7 je postao prvi model na novoj platformi velikog proizvođača

339
0
Podelite sa prijateljima:

Ne, ovo nije članak o BMW-u, niti o još jednom “ubici Tesle” iz Kine. Novi krosover Beijing X7 čak ni ne liči na pravi bavarski X7, a ni ne pripada segmentu električnih četvorotočkaša. Ali, za kineski koncern BAIC koji je u državnom vlasništvu, kao i u suvlasništvu nad Daimlerom, i koji proizvodi vozila pod imenom glavnog grada najmnogoljudnije države na svetu, ovaj SUV je postao značajan pokazatelj uspeha tokom razvoja kompanije.

Krajem prošle godine je BAIC predstavio modularnu platformu BMFA, koja će poslužiti kao temelj za veliku porodicu benzinskih i hibridnih automobila. Novi krosover Beijing X7 je prvorođeni model koji će biti “posađen” na taze arhitekturu kineskog proizvođača.

BMFA platforma je sačinjena sledeći tradicionalni šablon: transferzalno (poprečno) postavljen termalni motor, pogonski točkovi na prednjoj osovini, Mekferson opruge napred, multilink pozadi uz trakcionu bateriju ispod poda putničke kabine (ukoliko se radi o hibridu).

Kao što je to praksa u današnjoj automobilskoj industriji, međuosovinsko rastojanje je bukvalno rastegljiv pojam u kontekstu priče o modularnim platformama, a isto se može reći i za podatak o klirensu. Povrh toga, nova arhitektura podržava i instalaciju autopilota, iako novitet poseduje tek drugi nivo autonomne vožnje, a što se odnosi na prisustvo adaptivnog tempomata i sistema pomoći pri održavanju pravca, to jest saobraćajne trake.

Kao što smo i na samom početku naglasili, odrednica X7 ne podrazumeva da kineski SUV pripada segmentu velikih krosovera, poput BMW-a X7. Pre bi se mogao smestiti u isti gabaritni koš s modelom BMW X3. Dakle, novajlija ja dugačak 4.710 milimetara, širok je 1.892 milimetra, dok je visok koliko i naš Perica Rajković, to jest 1.715 milmetara. Međuosovinski razmak iznosi 2.800 milimetara.

Treba pomenuti da krosover u standardnoj opremi, za razliku od “halogene” C klase iz Mercedesa, poseduje prednju svetlosnu signalizaciju u punoj LED tehnologiji, a tu su i ručice za otvaranje vrata koje se nakon upotrebe uvlače u karoseriju.

Prostor u kabini je sav nekako virtuelan. Tu je puno ekrana i senzora smešteno, pa su tako komande uređaja za klimatizaciju, kao i one za upravljanje radom muzičkog sistema, u potpunosti oslonjene na dodire prstiju po displeju. Čak ni dugmad smeštena na obruču upravljača više nisu analogna po prirodi, već digitalna, odnosno osetljiva na dodir.

Multimedijalni sistem je moguće “probuditi” i upravljati njime putem glasovnih komandi, a dostupna je i mogućnost memorisanja funkcija raspoznavanja kontura lica, kao i pamćenje preferencijalnog izbora koji se tiče svih ostalih funkcija koje vozač podesi shodno ličnim afinitetima.

Beijing X7 je debitovao s turbo benzinskim motorom zapremine 1,5 litara. Ta jedinica isporučuje 169 konjskih snaga. Nisu dostupne informacije o tipu menjačke kutije, ali će i to brzo procureti, s obzirom na činjenicu da je početak prodaje zakazan za jun.

Uskoro će se na tržištu naći i hibridna verzija, koja će zahvaljujući instalaciji električnog motora na zadnjoj osovini, posedovati pogonski silu razasutu na sve točkove.

AutoRepublika

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments