1. Home
  2. Vesti
  3. Francuska priprema paket pomoći za Renault biblijskih razmera
Francuska priprema paket pomoći za Renault biblijskih razmera
1

Francuska priprema paket pomoći za Renault biblijskih razmera

205
1
Podelite sa prijateljima:

Franuski ministar finansija Bruno l’Mer je u petak izjavio da vlada priprema paket mera, koji će predstaviti kao, više milijardi evra vrednu podršku Renaultu i Air Francu, a u cilju prevazilaženja posledica izbijanja zaraze novim korona virusom.

Iz ministarsktva finansija galske države će samo za potrebe održanja likvidnosti Renaulta biti odobreno potpisivanje garancije za otplatu kredita od 5 milijardi evra koje bi komercijalne banke trebalo da stave na sto čelnicima Renaulta, priča pomenuti rukovodilac ministarstva.

„Ono čega je sada opstanak doveden u pitanje zove se automobilska industrija. Renault kao kompanija jeste perjanica naše industrije. Deo je naše kulture i naše istorije,“ dodao je on.

Renault je u četvrtak izvestio da je realizacija oslobalila za 19,2% tokom prvog kvartala ove godine, a da se to desilo zahvaljujući opštem kolapsu na tržištu, uzrokovanom širenjem pandemije novog korona virusa.

Inače, poznato je da je vlada Republike Francuske suvlasnik, akcionar u obe kompanije, odnosno u Renaultu ali i Air Francu.

„Kriza je istorijskih razmera i potrajaće godinama. Biće duga. Biće teško. Želim da svaki preduzetnik zna i oseti da će država biti uz njega,“ još je rekao minister finansija.

On je dodao da će Francuska učiniti “sve što je u njenoj moći da spasi svoje kompanije i da ponovo pokrene ekonomiju, uz iskazivanje mnogo više doze poštovanja za okruženje.“

Za kraj da dodamo da deluje da su političari slični kao „jaje jajetu“, bez drastične razlike na kojoj teritoriji operišu. Naslušali smo se priča o vrednosti „paketa pomoći“ privredi i građanima. Međutim, ovde konkretno se radi samo o tome da će država garantovati poveriocu otplatu kredita koji bi trebalo da bude dodeljen proizvođaču automobila.

Dakle, Renault neće dobiti 5 milijardi evra od francuske države, baš kao što ni privreda i građani Srbije neće dobiti najavljeni sličan iznos od svoje vlade, već će država pomoći da se kompanija zaduži iznosom koji će kasnije, s kamatom, morati da vrati poveriocu.

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Sve laži i insinuacije vezano za “pomoć” kod nas. Kako država ne pomaže? Evo i objašnjenja za direktnu “pomoć”.

Varijanta bez državne “pomoći” – otpustim zaposlenog, ode na biro dok ovo traje (max 6 meseci), država mu plaća naknadu za nezaposlenost do max oko 53.000 + poreze i doprinose, ja ga posle toga vratim. Meni trošak za to vreme 0,00 RSD.

Varijanta sa državnom “pomoći” – zadržim zaposlenog, moram da plaćam 17.000 (na odloženo, ali moram), njemu država isplaćuje 30.000 RSD i u statistikama zaposlenost lepo izgleda.

Eto kako je uz “pomoć” bolje – naravno ako si država.