1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis razmatra prodaju jeftinih električnih automobila u Evropi
Stellantis razmatra prodaju jeftinih električnih automobila u Evropi
2

Stellantis razmatra prodaju jeftinih električnih automobila u Evropi

214
2
Podelite sa prijateljima:

Kineski proizvođači su ove godine kontinuirano predstavljali nove električne automobile, među kojima su i modeli kojima žele da osvoje Evropu. Azijski gigant je pokrenuo svojevrsnu ofanzivu, kladeći se na luksuzne i srednje luksuzne modele, pa je pitanje vremena kada će se ponuda proširiti i na druge manje segmente.

Segment manjih vozila je pun raznovrsnih modela, evropskih, japanskih i korejskih, a veliki problem sa ovim električnim automobilima pojaviće se kada se umešaju Kinezi, koji će sniziti visoke cene koje se sada kreću u B segmentu, praktično nedostupnom velikoj većini kupaca. U ovoj ligi će igrati i Volkswagen, koji je već najavio da radi na malom modelu sa cenom manjom od 25.000 evra, ali će stići tek 2025. godine, a deo kolača želi i Stellantis.

Karlos Tavareš je jedan od onih koji su više nego zabrinuti za cene električnih potkompaktnih vozila. Portugalac je dao nekoliko zanimljivih izjava, u kojima je analizirao ovu situaciju i ukazao na rešenje, ali da još mora da sazre pre nego što donese odluku. Šef francusko-italijanske grupe uključio je Indiju, tržište na kojem će novi Citroen e-C3 debitovati u januaru 2023. godine, prvo za flote, a kasnije i za pojedince.

„Do sada, Evropa nije mogla da pravi pristupačna električna vozila, tako da bi velika prilika za Indiju bila da bude u mogućnosti da prodaje električne kompakte po pristupačnoj ceni. To je ono što rešavamo, ali nije odlučeno. To je ono što mi pokušavamo da uradimo.“ Tumačenje ovih reči potvrđuje ideju koja je u glavi Tavareša, koji ide kroz proizvodnju električnih automobila u svojim pogonima u Čenaju da bi ih izvozio na Stari kontinent.

Majstorski potez, ali pred kojim je dugo razmišljao. Dakle, on još nije doneo odluku i mora još da je „krčka“. Jer, s jedne strane, smanjenje troškova proizvodnje bilo bi brutalno, podupirajući opterećenje u ovoj zemlji i koristilo bi se podsticajima vezanim za proizvodnju koje nudi vlada zemlje. Ali, s druge strane, takođe je prinuđen da preispita proizvodne procese za evropsko tržište, koje je mnogo zahtevnije u pogledu kvaliteta, i to ne samo materijala, već i proizvodnje.

AutoRepublika

(214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Tavares, kao i svi ostali EU menadzeri, trazi resenje za jeftin auto iskljucivo u jeftinoj radnoj snazi. Takva resenja vode u pravcu Kine i Indije, verovatno jos negde dalje na istok. Istocna Evropa je za njih vec postala skupa. Da li je to jedino resenje? Moje misljenje – nije! Kada se zaviri u industriju Kine i Indije mogu se videti velike razlike. Kina ide u pravcu razvoja konstrukcije i tehnologije uz perfektnu organizaciju, dok je Indija jos uvek jedan nepregledan mravinjak mizerno placenih radnika, gde je jos uvek jeftinije platiti ruke nego investirati u razvoj i tehnologiju. Tavares je naveo… Pročitaj više »

DUDE

Eno, kineski MG ZS Elektrik nudi se u Spaniji za 22.280 EUR, sa podsticajem vlade.
I sta sad tu Stellantis hoce?