1. Home
  2. Testovi
  3. Ford Edge – Naturalizovani „Amer“
Ford Edge – Naturalizovani „Amer“
20

Ford Edge – Naturalizovani „Amer“

3.91K
20
Podelite sa prijateljima:

Sve do pre koju godinu, Ford Edge bio je potpuno nepoznat s ove strane Atlantika. Uz samo nekoliko lakih adaptacija, iskrcao se u Evropu direktno iz Severne Amerike, u želji da iskoristi popularnost SUV/krosovera na Starom kontinentu  

Velik je, moćan, snažan i prostran, baš kako priliči jednom „Ameru“. Uostalom, veliki SUV/krosoveri i jesu američki specijalitet, pa zašto onda prepustiti tržište jednom Audiju Q5, BMW-u X3, Volvou XC60 ili Kiji Sorento? Eto objašnjenja zašto je Edge 2 (prva generacija lansirana je 2006.), konstruisan u Kanadi, nakon dve godine komercijalizacije u SAD, ukrcao se u brod za Evropu.

I ukoliko u zemlji kauboja spada u SUV modele osrednje veličine, na Starom kontinentu je gigant. S više od 4,8 metara dužine, 1,8 visine i 1,93 metra širine, impresionira svojom pojavom. Biću iskren, pre nego što smo se intimno upoznali, na fotografijama mi je delovao nedorečeno, banalno, no uživo je posve druga priča.

Spreda dominira vertikalno postavljena masivna maska, s integrisanom svetlosnom grupom, uokvirenom LED dnevnim svetilima. Ova ujedno služe i kao pokazivači pravca, s tim što su prva bele, a druga žute boje (duple diode). Ukoliko se radi o verziji Titanium, maska je  metalizirana, odnosno, kao u našem slučaju, od crne mat plastike, za završni nivo Sport. U istom stilu su aerodinamični dodaci, kao i naplaci od 20 cola (19 za Titanium). Možda je još impresivniji zadnje deo, „nabudžen“ spojlerom, dvostrukim završetkom izduvne cevi trapezoidnog oblika i svetlosnom grupom koja se proteže čitavom širinom vozila.

Stil koji se prilično distancira od konkurenata, posebno gledano iz profila. Visoko podignuti bokovi  i snažno zakošeni A i C stubovi, no uprkos izdašnim dimenzijama, Edge ne može da računa na dva dopunska sedišta. Sve u svemu, ukoliko je misija bila da impresionira, da ne kažem zaplaši pojedine konkurente, potpuno je uspela. Problem je što će „zaplašiti“ i potencijalne kupce cenom od 50.000 evra, te iako je ova znatno niža od gore navedenih protivnika, „nepristojna“ je za jedan Ford. Ne, ne radi se o nikakvom potcenjivanju, jednostavno od proizvođača smo se navikli na znatno nižu, uostalom ni ne radi o premijum brendu.

Salon na točkovima

U poređenju s američkim Edgeom, unutrašnjost nije evoluirala. Nije ni bilo razloga, jer je ova gotovo u svakom pogledu u rangu evropskih proizvođača „generalista“. Jeste da nema nekog posebnog luksuza, ali materijali su na nivou sadašnjih Fordovih proizvoda, što će reći korektni. Uostalom, kokpit je praktično verna kopija aktuelnog S-Maxa, koji je lansiran krajem 2015. godine. U prevodu, posve je klasičnog dizajna, s mnoštvom dugmića i tastera. Neću ih kritikovati, jer je ovo stvar pojedinačnog ukusa, no činjenica je da tolika količina raznih sofisticiranih funkcija zahteva izvesno prilagođavanje.

U tom kontekstu je i instrument tabla u TFT tehnologiji, s numeričkim instrumentima koji uspešno imitiraju analogne. Da li je u pitanju moj vid ili udaljenost istih od očiju vozača, nisam siguran, ali smatram da bi trebalo da budu veći, pa samim tim i pregledniji. Ovako, podeoci su stešnjeni, a podaci u njihovom središtu sićušni.

 

Podrazumeva se da postoji i centralni ekran od 8 inča, osetljiv na dodir, no i ovde prsti često odu na neželjenu funkciju. Kritike bih uputio i delu centralne konzole, u kojoj je smešten, urađenu od krute i glatke plastike. Sama pozicija za upravljačem je odlična, bez obzira na gabarite vozača. Posve normalno, uzevši u obzir da prostora ima u izobilju.

Praktični aspekt nije zaboravljen, gomila svakodnevnih sitnica mogu se lako odložiti. Na centralnom grebenu su dva držača za čaše i duboki boks koji ujedno služi kao naslon za laktove. Sa strane suvozača pronašli smo priključak od 12 V, kao i pozadi, između sedišta, plus utičnicu od 220 V. Tako pređosmo na zadnju klupu, dovoljno široku da se na nju komotno smeste tri odrasle osobe. Ovde nema nezavisnih sedišta, kao u slučaju monovolumena S-Maxa, niti je smeštena na klizačima. Posve nebitno, jer veći prostor za kolena odavno nisam sreo u vozilu iz ovog segmenta (međuosovinsko rastojanje iznosi respektabilnih 2,85 metara), osim toga, nagib naslona se podešava.

Kao što smo već naglasili, Edge nema dopunskih sedišta, predviđen je za pet osoba i gomilu prtljaga. Čitavih 600 litara, lako dostupnih, zahvaljujući širokom otvoru i pravilnim dimenzijama prtljažnika. Kome treba još više, nasloni se obaraju komandama na levom unutrašnjem boku, kada se dobija 1.847 litara korisne zapremine. Podrazumeva se da se peta vrata otvaraju električnom komandom (na daljincu i iz unutrašnjosti), odnosno podvlačenjem stopala ispod branika. U praksi, poslednji navedeni dispozitiv funkcioniše kako mu se „ćefne“…

Born in the USA

Automobili koji nam dolaze iz zemlje „ujka Sema“, često imamo običaj da okarakterišamo neadaptiranim za evropske puteve. Previše veliki, nezgrapni, proždrljivi, „prljavi“…, ukratko previše američki! No Fordu je pošlo za rukom da ih prilagodi ostatku sveta, iz prostog razloga što su u startu zamišljeni za različita tržišta. Uostalom, dva odeljenja, Ford USA i Ford Europe, tesno sarađuju prilikom svakog lansiranja novog modela.

Ovo je bio slučaj sa poslednjom generacijom Focusa i Mondea (došao u Evropu isto tako sa dve godine zakašnjenja), kao i Galaxy i Grand C-Max. Koncepcija Edgea prati istu logiku, osim što je postavljen na platformi tri poslednja navedena modela, pokupio je dobar deo enterijera, ogibljenje i dizel agregat 2.0 TDCi. Ovo je uostalom jedini blok u ponudi (barem u Francuskoj i Srbiji), za neupućene razvijen u saradnji s grupacijom PSA.

Za razliku od Peugeota i Citroena, koji su se zadovoljili sa 180 ks, kod Forda postoji i s dva turbopunjača, kada razvija 210 ks. Tako je bilo do prošle godine, kada je snaga podignuta na 238 ks. U ovde predstavljenom Edgeu nalazio se motor od 210 ks, obavezno u sprezi s automatskim menjačem i integralnom transmisijom. Mnogo „konja“ ali i mnogo kilograma, tako da je ova snaga upravo po meri i ambicijama.

Ispušta prijatan, grlat zvuk, nikada preterano prisutan u kabini, kako zahvaljujući dobroj izolaciji (lisnata bočna stakla), tako i sistemu nazvanom Active Noise Control. Lično, više verujem lisnatim bočnim staklima i obilatoj upotrebi izolacionih materijala, nego mikrofonima koji detektuju parazitekse zvukove, da bi ih potom sistem analizirao i neutralisao zvučnim talasima preko zvučnika… Rekao bih klasična marketinška naklapanja, bilo kako bilo Edge je izuzetno tih i pre svega udoban.

Po zemljanim putevima u okolini srednjovekovnog grada Provins, na stotinak kilometara od Pariza, pokazao se u najboljem svetlu. Ogibljenje savršeno upija sve nepravilnosti, malo toga prenosi se na kičmeni stub vozača i putnika. Da ne bude zabune, integralni pogon ovde nije u svrhe terenske vožnje, već opšte sigurnosti u otežanim uslovima eksploatacije. Edge je vozilo za sve puteve, ne i za sve terene!

A na putu, mislim asfaltiranom, opet nas je prijatno iznenadio velikom agilnošću. Vozi se lako, vrhovima prstiju, kao da nema dve tone „žive vage“. Jednim delom zahvaljujući auto-adaptivnom servo upravljaču, koji, osim što pojačava asistenciju pri nižim brzinama, ujedno smanjuje broj okretaja upravljača. Spada u serijsku opremu za voženi završni nivo Sport (Titanijum ima klasičnu električnu asistenciju), kao i sportsko ogibljenje. Dobro, kada se baš preteruje, u zavojima se oseća povišeno težište (klirens iznosi 20 santimetara) i velika masa, no Edge i nije predviđen za ovakva „jurcanja“. Njegov omiljeni teren su auto-putevi, gde pokazuje najbolje što zna.

Ukoliko ubrzanje iz mesta ne impresionira (9,4 sekundi), zahvaljujući kamionskom obrtnom momentu od 450 Nm, međuubrzanja su znatno ubedljivija. Svoj doprinos daje i šestostepeni automatski menjač  (od 2019. zamenjen novim s 8 stepena prenosa), malo u poređujemo s jednim kod Jeep Grand Cherokee (devet stepena prenosa). No teorija je jedno a svakodnevna upotreba drugo, realno nema mu se šta prebaciti. Dvostruka spojnica obezbeđuje neophodnu brzinu, bez imalo cimanja, čak i u Sport režimu.

Njegova „inteligencija“ nije dakle za potcenjivanje, dve diskretne ručice za manuelno menjanje, pored upravljača, praktično su nepotrebne! Jedino u specifičnim uslovima, kao što je veliki spust ili uspon, kada željeni prenos ostaje angažovan sve do najviših obrtaja. Sve u svemu Edge je pokretan agregatom na nivou očekivanja, što se negativno odražava na potrošnju. Jasno je da ovakvu „mrcinu“ treba napojiti, posebno u gradskim uslovima, kada putni računar pokazuje dvocifren podatak. Računajte na 12-13 litara, odnosno minimalnih 7,5 litara na otvorenom putu i s lakim stopalom na gasu. Na auto-putu treba mu litar više, tako da ukupni prosek, nakon pređenih 5.500 kilometara (otkako je izašao iz fabrike) iznosi 9,4 litra.

Kamara para

Jedno je sigurno, 50 hiljada evra je ozbiljna suma novca koju mnogi od nas nikada neće  „baciti“ na jedan automobil. Zapravo i više, ukoliko je verovati cenovniku na zvaničnom sajtu u Srbiji voženi Edge košta 52.720 evra, što uz nekoliko opcija lako dogura do 55.500 evra!

Podrazumeva se da uz ovu cenu ide mnoštvo sofisticirane opreme, navedimo samo širokougaonu kameru napred i pozadi, inteligentni tempomat (održava željenu distancu sa vozilom ispred), efikasan sistem koji održava vozilo u svojoj traci, Active City Stop treće generacije (samostalno koči u slučaju opasnosti), vazdušne jastuke u sigurnosnim pojasevima pozadi i My Key, programirani ključ kako bi se ograničile pojedine funkcije, ukoliko se vozilo pozajmi mlađim vozačima.

Ford je isto tako posvetio posebnu pažnju zimskim uslovima vožnje, grejači u vetrobranskom staklu, sedištima i upravljaču, prijaju u hladna jutra. Lepo, samo kožna sedišta ne nađoh u testiranom vozilu, što je za vozilo ovakvog ranga i cene, nedopustivo! Inače, u Srbiji su u ponudi samo dva završna nivoa, Sport i Titanium, početna cena drugog, s ručnim menjačem i motorom od 180 ks, iznosi 48.000 evra. Više-manje na nivou jedne Kije Sorento, ali znatno jeftinje od gore navedenih premijum predstavnika. Iz tog ugla gledano, plus svi navedeni kvaliteti, ispada da je Edge „dobra prilika“!

Jeste, samo tržište velikih SUV/krosovera u Evropi (kod nas da ni ne pričamo) je veoma ograničeno, ko ima i može, lako će dodati još desetak hiljada evra za neko zvučnije ime. Gotovo unikatan na ulicama Pariza, privukao je izvesnu pažnju i brojne upitne poglede, ali i odmahivanje rukom čim se povela priča o ceni. U krizna vremena, kakva vladaju u mnogim zemljama EU, prođu sve više imaju najeftiniji ili najluksuzniji proizvodi. Ono između je na muci, po ugledu na srednju klasu stanovništva…

 

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Ford Edge 2.0 Powershift/210 AWD Sport

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.808 x 1.930 x 1.700 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.850 mm
Zapremina prtljažnika: 602 – 1.847 l
Masa praznog vozila: 1.949  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ bi-turbo
Radna zapremina: 1.997 cm³
Snaga: 21o ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 450 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: Na sve točkove
Menjač: A/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/45 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,4 s
Maks. brzina: 211 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 65 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,6 – 9,4 l/100 km
Emisija CO2: 152 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 48.000 do 52.720 evra

Dobre strane:

Unutrašnji prostor, opšta udobnost, vozna dinamika, sklad između motora i menjača, nivo opreme

Loše strane:

Previše klasičan stil enterijera, težina, potrošnja po gradu, samo jedan agregat, nedostatak imidža
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8,25
Kabina: 8,5
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8,25
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,75
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost:8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,6

(3909)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Za ovu cenu trebao bi da ima 2.7 turbo benzinca iz americkog modela.

Peki

I jos da ostane za Toyotu Yaris 🙂

Bungi

Ljudi imaju čudna, ponekad nerealna očekivanja, pogotovo kada je u pitanju cijena.Često se zanemaruje odnos uloženo/dobijeno.Ako je marka „premijum“ kao što je slučaj kod BMW-a, Audi-ja ili Mercedes-a onda proizvođači očekuju da kupci prihvate enormno višu cijenu u odnosu na „obične“ ne premijum prizvođače, iako se u tom audiju nađe poneka brljotina od golfa ili renoov motor u mercedesu.Isto tako kupci očekuju od proizvođača koji nisu iz premium segmenta da ponude sve isto kao ovi prestižni za duplo nižu cijenu.To, tako, ne ide.

Don

vjerujem da je u USA jeftiniji, tako da za 50+ keka, on u USA kupi Edge i ostane mu za dva Yarisa i godisnji.

Don

i za nove gume 🙂

moron

🙂

Čakar

Taj kla

moron

Ovo čudo se više ne prodaje u Evropi? Ili ne u svakoj zemlji? Nema ga u FR ili u SLO, ali, ima u DE (i to „za smešne pare“, počev od 365k ???, piše „ab 36.490 €“ ).
Srpski uvoznik ne ažurira svoje cenovnike, pa ga kod nas „ima“ ( ali je cenovnik iz 2017. ), a „zastrela cena“ mu kod nas startuje sa 48k. 12k više nego u DE. Ko je tu lud 🙂

D_C

Im ga u CH, trenutno samo u varijanti od 240ks. Pocetna cena 56,900CHF, ali se trenutno nudi neki popust pa je cena zapravo ‘samo’ 52,990. Ne da je bitno jer ga nije kupovao niko ni kada je postojala jeftinija varijanta. Osim jednog belog u mom kraju, ne secam se da sam ikada video ijedan primerak na putu. A proveravajuci Fordov CH sajt (jedan od nelogicinijih), naletim da se ovde moze kupiti i Explorer u verziji 3.0 ecoboost plug-in-hybrid sa 457ks za tricavih 88,100CHF. Kako se odluke u vezi poslovanja evropskog Forda sve vise donose u Americi, tako je sve uocljivije… Pročitaj više »

Yankee

Mislim da su ovo samo „specijalni“ model za koje je jasno da ce biti prodati u mozda par stotina jedinica godisnje. Nesto kao Volkswagen kada je nudio Touarega W12.
Ford i dalje masovno prodaje Fiestu i Focusa u Evropi tako da nema zime za njega.

moron

Ako se ne varam, focus je prošle godine imao gadan pad prodaje u Evropi. I to sa maltene novim modelom, čija je prodaja startovala samo godinu dana ranije.
Tako da ne mislim da se focus dobro prodaje.

Don

to ne znam, ali ga na cestama ima k´o pljeve.

D_C

Fiesta je do skoro bila jedan od ‘default’ izbora u B segmentu i jedan od najprodavanijih automobila u Evropi. Focus je i dalje odlican auto ali mislim da ce tesko da ponovi uspeh nekih prethodnih generacija. Postojao je period kada su Fiesta ili Focus ili oba bili u top tri po prodaji u skoro svakoj Evropskoj zemlji. Danas sa izuzetkom Velike Britanije i Focusa u Nemackoj to nisu ni u jednoj. Fordova prodaja je od 2016 pa na ovamo iz godine u godine u blagom padu, tako da je prosle godine iznosila ukupno 6.33% evropskog kolaca (i opada) dok je… Pročitaj više »

moron

Inače, da je ovo stari test, vidi se i po verziji automatskog menjača. AT6. Mislim da je prestao 2018.

Don

ono kvarljivo smece, taj at6.

Peki

Da, test je iz decembra 2017 godine, cekam kraj ovog ludila pa da se vratimo novitetima. Kao i kod nas i ovde smo slobodni kao ptice u kavezu (tvoj izraz). Od ove nedelje pocinjem da kontaktiram proizvodace, valja ce biti nesto posle 11 maja…

Inace Edge se jos uvek pronalazi u Francuskoj, potpuno nov s 0 km. Malocas sam gledao jedan 2.0 Ecoblue/238 ST-Line BVA8, snizen s 60,295 na 51.560 evra. Da se razumemo, uopste nije los izbor, vrag ce ga znati zasto se tako lose prodavao. Cena nije jedini razlog, bice pre da ni Ford nije verovao u njega

D_C

Zasto se tako lose prodavao? Pa iz istog razloga Peki zasto se lose prodavao Scorpio pa su prestali da nude auto u tom segmentu, kao i Safrane, Omega, Peugeot 605/607, veliki Citroeni itd. Auto je zbog svojih dimenizja skroz neprigladan gradskom saobracaju, tako da ce kupac za pedesetak hiljada evra radije uzeti sve ukupno polivalentniji Q5 ili X3 i uzgred sedeti u daleko lepsem i kvalitetnijem okruzenju. Drugo, auto je po duzini izmedju Jeep Grand Cherokee (4,740mm) i Touareg (4,878mm). Pogledaj sa kojim se on motorima nudi a sa kojima ova dva. Ako su hteli ponuditi konkurenta ovoj poslednjoj dvojci,… Pročitaj više »

D_C

Sto je, uzgred, prodaja istog tokom prethodnih godina i dokazala.

Peki

Slazem se, dobra analiza!

Don

juce uz Rajnu, bar hiljadu ljudi, policija patrolira al nista posebno, svi sjede, suncaju se. Od danas su, nekim cudom, maske obavezne kad se ide u javni prijevoz i u soping. Inace, citam juce talijanske novine, pa tamo neki direktor bolnice u nekom gradu sa T, zaboravih ime, izlistao podatke od 2017 do 2020, broj mrtvih je 2017 veci nego sada, pa galami o prevari. i taman dok sam parkirao auto, naidje komsinica i prica mi kako je neki mladic imao saobracajku i nazalost preminuo, proglasili su smrt zbog virusa!!!! Ljudi u bunilu gledali doktore…sad, po cijoj direktivi oni to… Pročitaj više »