1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Kadjar Iconic – više od kozmetike
Renault Kadjar Iconic – više od kozmetike
5

Renault Kadjar Iconic – više od kozmetike

6.08K
5
Podelite sa prijateljima:

Ko kaže da „crno“ ne može da ulepša dan?

 

Renault Kadjar nam je došao na test „obučen“ u crno, gotovo otmen, sa upotrebljivim dizel motorom. Zaista, sjajan način da se na trenutak zaborave silne informacije vezane za baterije, gorivne ćelije i slične novotarije, kojima smo preplavljeni u poslednje vreme.

Ovoga puta će inovativnost ipak da se svede na info-zabavni sistem automobila i pametni mobilni telefon. Za istinske ljubitelje četvorotočkaša, čini nam se sasvim dovoljno.

Kada smo već kod nadolazeće „opasnosti“ u vidu Applea, Googlea, Ubera i Car Sharing programa, šta je proizvođačima automobila preostalo da bi osigurali mesto pod suncem? Odgovor je sasvim jasan: oni moraju da učine sve da kupci ŽELE da kupuju njihove proizvode, a prva premisa za tako nešto je da oni budu atraktivni, da izazivaju pažnju, da se o njima priča (i piše)…

Možda je upravo iz tog razloga Renault kreirao jedan Kadjar, atraktivan krosover, a zatim ga dodatno oplemenio Iconic paketom. Da, da, upravo je to model koji je stigao na naš test.

Ono što je mojoj malenkosti prvo „upalo u oči“ je do koje mere je Kadjar fotogeničan automobil. Kako god da se „namesti“ on dobro „ispadne“. Bravo za Renaultove dizajnere. Nije lako model iz jednog ovako „dosadnog“ segmenta učiniti privlačnim za oko.

 

Kadjar i Qashqai

Mada pripadnici različitih plemena (Kadžari, iransko pleme turskog porekla koje je izrodilo kraljevsku dinastiju, koja je vladala Persijom oko vek i po i Kaškai, savez plemena takođe sa područja današnjeg Irana i takođe turskog porekla), Kadjar i Qashqai su veoma srodni. Oba modela počivaju na Common Module Family (CMF) platformi, ali je Kadjarov zadatak da se obrati delu publike kojem životni stil znači ipak nešto više. Generalno gledajući, ovo nije „kanibalizam“ u okviru alijanse, već dobar poslovni potez da se dodatno profitira na Qashqaijevom velikom tržišnom uspehu. Kadjar čak nudi nešto više i u centimetrima, jer je širi, viši i duži od japanskog modela, a ima i nešto viši klirens (dužina, širina, visina – 4.449 x 1.836 x 1.607 mlimetara naspram 4.377 x 1.806 x 1590 milimetara).

 

Kadjar u vožnji

O 1.6 dCi turbo dizelu sa 130 ks i 320 Nm se gotovo sve zna. Reč je o agregatu koji je na tržište stigao 2011. godine, (uspešno) zamenivši tada vremešni Renaultov 1.9 dCi, kao i 2,0-litarski dCi u Qashqaiju. Ovaj agregat je uglađenog rada, elastičan počev od obrtaja koji su neophodni da „živne“, i bez dileme je jedan od najboljih u klasi. Što se njegove eksploatacije u Kadjaru tiče, legao mu je kao „kec na deset“. Menjač je šestostepeni manuelni, odmerenih prenosnih odnosa, sa poznatim „gumenastim“ osećajem, tipičnim za francusku marku.

Mada se ni po konfiguraciji ni po pogonu ne može okarakterisati kao vozački automobil, Kadjar ipak pruža izvesnu dozu zadovoljstva u vožnji. Kako je kolega iz našeg tima konstatovao – „vremenom se uvlači pod kožu“.

Servo asistencija je izražena, što u velikoj meri olakšava eksploataciju, posebno u gradskim uslovima, ali s druge strane „otupljuje“ osećaj na volanu. Da budemo iskreni? Pa, ovo ni nije automobil napravljen za „trke“ i „savladavanje krivina“. Ipak, preciznost na upravljaču je sasvim solidna.

Naginjanje karoserije se oseti pri dinamičnoj vožnji ali je mehaničko prijanjanje vrlo dobro, mada ne na nivou nekih konkurentnih modela, poput onih iz VW grupe recimo. Dakle, treba biti baš „talentovan“ pa izgubiti kontrolu nad Kadjarom, jer je ponašanje ovog automobila intuitivno i predvidivo. Tome doprinosi i Renaultov 4×4-i pogonski sistem, koji se aktivira po potrebi i do 50 odsto raspoloživog obrtnog momenta šalje na zadnje točkove. Ovaj pogonski sistem je optimizovan za realnu upotrebu, što znači da će zadovoljiti 90% svih zahteva kada je reč o silasku s asfalta.

Mada će se po Renaultovoj poslovnoj projekciji mali procenat kupaca odlučiti za integralni pogon, treba spomenuti da na nekim tržištima u Evropi, posebno na severu, prisustvo opcionog pogona na sve točkove zna da napravi razliku.

Renault Kadjar 1.6 dCi do „stotke“ ubrzava za sasvim prihvatljivih 10,5 sekundi (model sa pogonom na prednje točkove za 9,9 sekundi). Maksimalna brzina iznoi 190 km/h. Međutim, francuski pulen nema pretenzije da se posebno istakne brzinskim atributima, njegova teritorija se zove „niska potrošnja“. Proizvođač je naveo nominalnu prosečnu potrošnju od 4,9 litara evro dizela na pređenih 100 kilometara. Na našem testu, prosek se sveo na 6 – 6,5 litara goriva, što je više nego solidan rezultat za 1.611 kilograma teško vozilo.

 

Kabinski prostor

Ambijent u Renault Kadjaru prija, kako vozaču tako i putnicima. Sve je „skockano“ kako treba i prijatno za oko. Ono što se (uslovno) može navesti kao zamerka je što francuski proizvođač nije na modelu u ovakvom (Iconic) paketu opreme, primenio mekši i kvalitetniji tapacirung. Tvrda plastika dominira više nego što bismo to želeli, i mada dizajnerski odlično rešen, enterijer ne imponuje po pitanju opšteg kvaliteta, posebno kada ga uporedimo sa modelima iz direktne konkurencije. Kontrast između kožom presvučenih sedišta i plastike na oblogama vrata ipak previše „bode oči“.

Sama postavka armature je u velikoj meri prenesena iz Qashqaija ali su izmenjene komande za klima uređaj i konfiguracija ventilacionih otvora. Sveukupno gledajući, kvalitet izrade je vrlo dobar, tako da se zamerke svode na nešto obimniju upotrebu tvrđe plastike.

Renaultov R-Link 2 info-zabavni sistem odlično obavlja svoj zadatak. Intuitivan je i lak za upotrebu. U odnosu na Qashqai, Kadjarova instrument tabla izgleda prestižnije. Još uvek nema opcionih funkcija u vidu Apple CarPlaya i Android Auta, ali se mobilni telefon putem Bluetootha ili USB priključka direktno spaja sa R-Link aplikacijom, što omogućava pristup brojnim funcijama.

Za audiofile, tu je odličan Bose surround audio sistem.

 

Eksplotacija

Renault Kadjar je namenjen prevashodno svakodnevnoj upotrebi u gradskim uslovima. Međutim, to ne znači da će proći sa slabim ocenama kada je reč o dugim putovanjima, naprotiv. Tome u prilog pre svega ide „meko“ ogibljenje, koje sasvim solidno upija rupe i neravnine čak i kada su na vozilo instalirani točkovi od 19 cola, kao u našem slučaju. Kada se vozi preko neravnog asfalta može doći do stvaranja vibracija koje prodiru u kabinski prostor.

Kočnice snažno „grizu“ prilično rano, tako da će nekim vozačima biti potreban (kratak) period navikavanja za adekvatno doziranje.

Dakle, Kadjar lako „ulazi pod kožu“. Pruža prijatan ambijent, kvalitetan zvuk, tako da je zabava zagarantovana. Naravno, Renault nikako nije zaboravio na bezbednost, jer tu su sistemi asistencije, poput upozoravanja na izlazak iz vozne trake, parking senzori i sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova.

Pored sjajnog komfora, naš krosover je i natprosečno praktičan. Prostora za prtljag i odlaganje različitih predmeta ima u izobilju. Prtljažnik sa zapreminom od 472 litre nadmašuje Qashqaijev, nudeći isti „inteligentni“ pod koji se može podizati i spuštati.

 

Iconic

O čemu se ovde zapravo radi? U osnovi, Iconic predstavlja nadgradnju Bose nivoa opreme, što naš model čini prodajnom perjanicom Renaulta u Srbiji, naravno kada je Kadjar porodica u pitanju. Sem vizuelnog aspekta, akcenat je na visokoj tehnologiji, tako da je test automobil opremljen brojnim modernim sistemima asistencije od kojih smo neke naveli, kao i Pure Vision LED farovima.

Ipak, s obzirom na to da smo konstatovali da je u današnje vreme „glamur“ ono što prodaje automobile (što će biti sve izraženije u budućnosti), sve se vrti oko estetske prepoznatljivosti: karoserijom dominira sjajna metalik crna boja, u kombinaciji sa tamnim „Extreme Shadow“ alu naplacima od 19 cola. Unutar vozila, sedišta su presvučena tamnom kožom sa crvenim šavovima, sve u skladu s bojom karoserije. Patosnice su crne, sa crvenim šavovima i „Kadjar“ potpisom.

Rezime

Renault je lansirao Kadjar da bi ispratio veliki tržišni uspeh manjeg Captura. Sa dizajnerskim jezikom De Zir koncepta, francuskoj marki su se „otvorile karte“. Glavni adut je stigao iz saveza sa Nissanom, i to u vidu Qashqaija, koji je svoje gene podario novom Renaultovom modelu. Dakle, „know-how“ je tu, ekspertiza je tu, dizajn je tu… Ostalo je samo da se sklopi „puzzle“, i to su Francuzi uspešno odradili.

Iconic edicija ima za cilj da personalizuje izraz vlasnika. Svo „unutrašnje“ bogatsvo u vidu naprednih tehnologija, Bose audio sistema i slično, moralo je na neki način da bude vidljivo i spolja. Atraktivan „Iconic“ stajling je obavio taj zadatak. Tako stvari stoje što se tiče recimo evropskog tržišta. Međutim, Renault nije premijum marka, i pitanje je koliko će ovakav Kadjar kod nas imati prolaz u prodajnom smislu. U reklamnom svakako hoće.

Zašto to kažemo? „Ekstra“ izdatak iznosi oko 2.500 evra, jer Renault Kadjar Iconic Energy dCi 130 4WD sa popustom od 1.000 evra košta 27.390 evropskih novčanica. S druge strane, reč je o praktičnom vozilu, koje može da posluži kao upotrebljiv gradski automobil, a u isto vreme je odličan prevoz za odlazak na godišnji odmor. U slučaju posedovanja 4×4-i pogona, bez problema će obaviti brojne (lake) terenske zadatke. Dakle, za odlaske na izlete u prirodu, kao stvoren.

Konkurencija u ovom segmentu je prilično oštra, jer pored Qashqaija, tu su „zvučna“ imena poput Mazde CX-5, Kije Sportage, Hyundai Tucsona, Volkswagen Tiguana, Peugeota 3008… Tržišna bitka unutar ovog segmentra više je nego oštra. Ipak, Renault ima svoje poklonike a Kadjar svoje adute.

 

Tekst i foto: Pavle Barta

 

Renault Kadjar Iconic Energy dCi 130 4WD

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 4.449 x 1836 x 1.607 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.646 mm
Zapremina prtljažnika: 472 l
Masa praznog vozila: 1611 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.598 cm³
Snaga: 96 kW/130 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 320 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: na sve točkove 4WD
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Pseudo MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/45 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,5 s
Maks. brzina: 190 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 65 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,9/6-6,5 l
Emisija CO2: 129 g/km

Cena (testirani model)

27.390 evra

Dobre strane:

Dizajn karoserije, upotrebljivost, prostor u kabini, potrošnja

Loše strane:

Detalji od tvrđe plastike, cena (testiranog modela)
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8,5
Kabina: 9
Komfor
Napred: 8 Ukupno 8
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,94

 

(6084)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Posto ste nam omogucili da vidimo ovde broj pregleda i deljenja testa na fb ,cini mi se da je „premalo “ pet lajkova za tako dobar test. 🙁 Po meni je jedini razlog to sto ljudi moraju opet da se vrate na pocetak teksta da bi ga lajkovali a veliki broj ljudi vas prati preko mob telefona.(ljude mrzi da se opet vracaju na pocetak dugim skrolovanjem )
Moj predlog vam je da lajkove prebacite na kraj teksta .
Inace sto se tice automobila najveca mana mu je samo ime. Isto mislim i za Qashqai. 🙂

zvezdan

Nekoliko zadnjih dana sam vozio Kadjar i zaista mi se mnogo dopao. Potrosnja mu je veoma niska, znatno se bolje vozi od mojih ocekivanja i praznik je za oci. Kada vidim da se damama dopada, znam da nema greske sa dizajnom. Ja cak verujem da je, u ovom paketu opreme, cena korektno odmerena spram konkurencije. Stvarno se uvlaci pod kozu.

Milos

Auto je u voznji ocajan i sigurno losiji od Kie Sportage, Hyundai Tucsona, nije ni blizu Tiguanu i novoj 3008 a cak je losiji i od ASX-a koji je nekoliko godina stariji model. Svako ko pohvali ovaj auto sigurno nije probao nista od konkurencije.
Oslanjanje i upravljivost nisu ni blizu renomaea koji bi trebalo da ima jedan auto iz reno Nissan grupe, sramota za francuskog proizvodjaca.

Dokk

U principu nije ekstremno visoka cijena za ovaj luksuzni paket i pogon na sva cetiri. Npr. tako opremljen dizel od 120 ks Pezo 3008, ali bez 4×4 ima istu cijenu. Tiguan sa 150 ks je skuplji 5000 evra, a najbogatiji Qashqai sa istim motorom u najvisem paketu 4000 evra.