1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje o uticaju epidemije koronavirusa na tržište automobila u Srbiji
Istraživanje o uticaju epidemije koronavirusa na tržište automobila u Srbiji
14

Istraživanje o uticaju epidemije koronavirusa na tržište automobila u Srbiji

715
14
Podelite sa prijateljima:

Uvođenje vanrednog stanja i epidemija koronavirusa u velikoj meri su uticali i na tržište automobila u Srbiji. Čak dve trećine kupaca je zbog novonastale situacije odložilo planiranu kupovinu, dok je čak 81 odsto trgovaca navelo da nije prodalo nijedan automobil od uvođenja vanrednog stanja. 

Ovo su rezultati aknete koju je sajt polovniautomobili.com sproveo između 3. i 10. aprila među 3.097 registovanih korisnika koji su naveli da su planirali kupovinu automobila i 301 trgovca automobilima (auto-placevi i dileri).

Kupovina odložena, smanjuju budžete

Samo 13,7% anketiranih navelo je da je definitivno odustalo od kupovine, dok je čak dve trećine reklo da je kupovinu odložilo i to:

  • 44% da je kupovinu odložilo dok sve ovo ne prođe
  • 22,1% da je kupovinu odložilo, ali da će ako se pojavi dobra prilika ipak kupiti automobil

Kako je novonastala situacija uticala na vašu odluku o kupovini automobila?

Među onima koji su odložili kupovinu, skoro polovina je rekla da su to učinili jer čekaju da vide razvoj situacije,  dok 19% očekuje pad cena. Nije mali broj onih koji su kupovinu odložili zbog nemogućnosti da se overi ugovor i izvrši prenos vlasništva (11,9%). Njih 11,8 % je kupovinu odložilo jer su im smanjene zarada, a da su kupovnu odložili zbog moguće zaraze navelo je 8,1% ispitanika.

Zašto ste odložili kupovinu automobila?

 

I koliko god bilo ohrabrujuće to što je naveći broj kupaca naveo da je samo odložilo kupovinu, s druge strane, skoro polovina njih se izjasnila da će planirani budžet za kupovinu automobila smanjiti između 20% i 50%, a 29% da će ga smanjiti za 20%.

Da li ste zbog vanrednih okolnosti smanjili budžet koji ste planirali za kupovinu automobila?

Kada je reč o cenama, velika većina anketiranih smatra da cene automobila neće pasti ili će taj pad biti privremen, odnosno da će se cene vratiti na prethodni nivo nakon ukidanja vanrednog stanja.

Kakav uticaj očekujete da će novonastala situacija imati na cene automobila?

 

Očekuje se pad prodaje, tražiće se jeftiniji automobili

Među onima koji se bave trgovinom automobila, gotovo svi su naveli da se zbog novonastale situacije već oseća negativan uticaj na tržište. Prodaja automobila je drastično smanjena ili je čak uopšte nema, a kao glavni razlog pada poslovanja, njih 91,4%, navodi veoma smanjeno interesovanje kupaca za kupovinu automobila.

Takođe, više od polovine prodavaca (51,5%) je navelo i da je prodaja, pored  smanjene potražnje, pala i zbog otežane registracije i prepisa vozila.

Čak 81,4% anketiranih prodavaca od uvođenja vanrednog stanja nije prodalo nijedan automobil, 17,6% između jednog i tri, a 1% njih je navelo da je uspelo da proda četiri do pet automobila.

Kada govorimo o uticaju vanrednog stanja na celokupno tržište automobila, samo 6% ispitanih ne očekuje da će u 2020. godini imati pad prodaje. Gotovo polovina očekuje da će ovu godinu, u odnosu na prošlu, završiti sa padom prodaje od preko 50%.

Kakva su očekivanja od 2020. godine u odnosu na 2019. po pitanju prodaje?

Kad je reč o onome šta će se dešavati na tržištu nakon vanrednog stanja, slična su očekivanja i predviđanja prodavaca i kupaca. Najveći je broj onih koji očekuju da će nakon ukidanja vanrednog stanja tražnja za kupovinom automobila biti veoma smanjena, kao i da će se tražiti jeftiniji automobili.

Kakvo interesovanje kupaca za automobile očekujete posle vanrednog stanja?

Prodavci automobila smatraju i da bi država mogla da pomogne određenim merama. Za početak, da se ubrza i pojednostavi procedura za registraciju vozila (da se dozvoli da jednom nedeljno rade notari i ostale službe).

Takođe, predlaže se i da država smanji trenutne dažbine koje se plaćaju prilikom uvoza automobila, kao i odloženo plaćanje PDV-a prilikom uvoza. Jedan od predloga je i da godinu dana bude besplatan AMSS pregled vozila za firme uvoznike.

Predlaže se i da se država, u saradnji sa bankama, građanima obezbedi povoljnije kredite sa družim rokom otplate za kupovinu automobila.

Izvor: Polovniautomobili.com

(715)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pogledah sajt srpskog uvoznika pežoa. Da li zbog ove pandemije ili ne, ali, „redizajnirao“ je cenovnike. „Do juče“ su za 308, 3008/5008, 508, Rifter, …, za razne verzije postojale napisane „duple cene“ ( „redovna cena“ i „akcijska cena“ ), sa razlikom cenaod oko 13,5%. Po novim cenovnicima, datiranim sa 01.04.2020, postoji napisama samo jedna cena. Zove se „cena“. Meni visinom liči na onu dojučerašnju „redovnu cenu“ (višu cenu). Sada je to ista forma cenovnika kao i za novi 208 i novi 2008. Samo „falš cena“. A pogledah i sajt Renoa, Kadjar. Po novo cenovniku, od 01.04.2020, sada ima i „redovni… Pročitaj više »

Don

Važno je da je kija fuj i kaka, a kad drugi rade iste i gore gadosti, onda nikom ništa, pojeo vuk magare.

moron

Don, nije baš tako, nisi u pravu. Ja mislim da sam na B92, na temama o pežou, „pod znakom moron“, od 2014. (kad je došlo do promene uvoznika ) bar 100 puna „pljunuo“ srpskog uvoznika pežoa, i to baš zbog načina pisanja cena. Jer je uveo naduvane fiktivne redovne cene, a i falš akcijske cene, sa ogromnim rasponom te dve grupe cene ( oko 13% ). Za to isto sam „pljuvao“ i Opel u Srbiji. Pa i škodu … Kod koga god sam video da je to baš očito, a i lako dokazivao, „pljunuo“ sam ga. Istina, samo uvoznika KIE… Pročitaj više »

Don

Pa dobro, ti eto možda jesi, ali portali slabo baš(moj se komentar nije odnosio na tebe lično), jer kako vidim ovdje samo se na kiju zakače, iako je istina da svi rade isto i nisu oni nek aiznimka, a da treba kazniti, treba.

moron

Ako neko želi malo humora i razonode, mislim da nije loš sajt „Polovni autmobili“, i nova opcija pretrage „akcijska ponuda“ (novih automobila),, jer mislim da oglase u toj sekciji unose i neki (uvoznici/dileri) koji su se najeli pečuraka „ludara“ …

Djordje

Sto se mene tice, nekad mi je problem da znam koliko su nove cene realne, jer nisam znao za stare cene. Pratim tojotu, posto sam zainteresovan za hibride, pa tu gledam kako se krecu cene, ali opet ne znam ni za to koliko su ranije kostali.

moron

Cena hibrida pre i sada?
Imaš sreće, imam kod sebe cenovnik od pre godinu dana.
Recimo,tada za corollu karavan, paket SOL, hibrid 1,8, „akcijska cena“ je bila 23.700, a sa 2,0 je bila 25.600, dok sada „akcijske cene“ za ta dva modela iznose 26.000 i 27.900.

Djordje

Znaci naduvali cene ko i svi ostali. Hvala za info, znaci mi. Mozda im korona malo izbusi balon.

Slavko

Trenutno Corolla sedan 1.8 Hibrid : 24.500 Luna/26.200 SOL, karavan Terra/Luna/Sol za 23.000/25.300/26.000.
Plus ne secam se tacno kakve olaksice daje drzava, mislim da i tu bude neki dinar.
Cena je tu, onako, relativan pojam, posto se dosta (pouzdane) tehnike dobija za te pare.
Licno, ako bih bio u poziciji da uzmem hibrid, usudio bih se samo za Toyota-in.
Ovaj 1.8 mi deluje onako, ok…ali cenim da je 2.0 prava stvar.

moron

Samo, smešno je da nijedna od tih corolla u 2020. godini koji si pobrojao nema čak ni zadnje park. senzore (navigaciju da ne pominjem).
A sve to kod corolle „lepo košta“.
Prednji i zadnji park. senzori sa ugradnjom su oko 670.
Taj sedan barem ima rezervni točak.
Kod HB i TS to je „samo“ 740 kao opcija. U hibrid 2,0 ne može.
Od subvencija još nema ništa, a teško da će ih i biti zbog pandemije.

moron

„Glad“ (prokletstvo) kod nekih naših uvoznika/dilera je pregolema. Ne mislim tu samo na Toyotu. Sve su to „braća“.
Onako, „nominalno posmatrano“, najveći popust kod Toyota hibrida trenutno ima CHR 2,0 u paketu LAUNCH EDITION. „Popust“ je čak 5.610.
Ali, ni ono što uz taj „popust“ ostaje „za plaćanje“ nije baš maleno ( 30.690 ).

Djordje

Ja se mikerim na korolu karavan ili prius. Korola je jeftinija, za pocetak, a ostalo mi dodje slicno. Po novim subvencijama moze 2500e da se ucari ali opet kosta dosta.

Slavko

Meni nekako Corolla ima najvise smisla kao 1.6 sedan u Luna paketu. Mada, i to je daleko od jeftinog.

moron

Nehibridna corolla sedan jedina nije opterećena carinom i zato je povoljnija od svih ostalih varijanti corolle.