1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Harrier (2021.) – zvanična premijera zakazana za jun (FOTO)
Toyota Harrier (2021.) – zvanična premijera zakazana za jun (FOTO)
6

Toyota Harrier (2021.) – zvanična premijera zakazana za jun (FOTO)

396
6
Podelite sa prijateljima:

Pristigle su i prve oficijelne fotografije Toyotinog novajlije.

Ranije informacije su govorile da je Harrier (2021.) u suštini preimenovana i neznatno modifikovana verzija četvrte generacije Lexusa RX. Ipak, to nije tačno, jer je novi RX baziran na Toyota K platformi, dok će Harrier počivati na TNGA-K arhitekturi.

Kroz poslednju značajnu reviziju je Toyota Harrier prošla 2014., dakle pre šest godina. To znači da novi model samo što nije, a japanski proizvođač je potvrdio da će lansiranje novajlije za 2021. biti obavljenu u junu za lokalno tržište.

Novi Harrier će biti dostupan u dve verzije kada je o pogonu reč. Tu je hibridni model, koji koristi 2,5-litarski, četvorocilindarski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva, uz asistenciju jednog ili dva elektromotora, u zavisnosti od postavke. Verzija s prednjim pogonom isporučuje 218 ks (160 kW), dok je AWD nešto snažnija s  222 (163 kW) konja. Snaga koju šalje SUS motor na točkove stiže preko CVT transmisije.

Tu je takođe i konvencionalno (benzinski) pogonjen model, koji ispod haube poseduje agregat radne zapremine 2,0 litra. Razvija maksimalnu 171 ks (126 kW) pri 6.600 o/min uz 207 Nm pri 4.800 o/min. Takođe je uparen s CVT menjačem. I hibridni i konvencionalni model su dostupni s prednjim, odnosno pogonom na sve točkove.

Novi Harrier takođe dolazi uz obilje novih bezbednosnih i sistema asistencije, uključujući Toyotinu Safety Sense porodicu naprednih tehnologija. Uključuje bezbednosni sistem za prevenciju sudara s detekcijjom pešaka kako danju tako i noću, kao i biciklista (danju). Toyota s ponosom ističe da će Harrier za 2021. biti prvi model marke koji će posedovati digitalni kabinski retrovizor.

Japanski proizvođač obećava da će svoj novi SUV lansirati u Japanu tokom juna. Kada bude dostupan u prodaji, nudiće se u sedam različitih finiša, dok će naplaci od 19 cola biti standardni.

AutoRepublika 

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čudno, a i nije …
U Americi RAV-4, ako nije hibrid, već klasičan SUS, dolazi uparen sa nekim novim (Toyotinim) automatskim menjačem (sa 8 stepeni prenosa), koji nije CVT, već ima hidrodinamički konvertor obrtnog momenta.
A imaju i verziju tog menjača sa 10 stepeni prenosa.
A nama RAV-4, ako nije hibrid, već je automatik, „dodje“ sa CVT.

TNT

Jeste, ali mi u ovom delu sveta kupimo jedva preko 100.000 godišnje, a oni preko 300.000… A taj menjač je (trebalo bi) isti onaj AISIN koji ide i u BMW modele sa poprečnim motorom, Volvo i još par njih… Ne znam da li je Tojota to prodala i Pežou kao „novi Pežoov osmostepeni automatik“, možda neko zna?

moron

Me, ne, nije ovo AISIN, ovo je „Direct Shift 8-speed Electronically Controlled automatic Transmission with intelligence (ECT-i) and sequential shift mode“, a kada pretražiš dalje posle preko toga, nadješ na sajtu Toyote objašnjenje još iz 2016: „Toyota has developed two new automatic transmissions―the 8-speed Direct Shift-8AT and the 10-speed Direct shift-10AT. For both, various measures were taken to minimize energy loss and heighten transmission efficiency. Gear tooth surfaces were processed using a new technique for a lower coefficient of friction when the gears engage, and the configuration of the friction material used inside the clutch was optimized to reduce clutch… Pročitaj više »

TNT

Da odgovorim sam sebi – jeste, i PUG ima 8-speed AISIN, sad sam pogledao.

moron

Taj „Toyotin“ novi 8AT i 10 AT sa hidrodinamičkim konvertorom obrtnog momenta nije „Toyotin“, već je „AISIN“?
Ili je AISIN, ali je Toyota (su)vlasnik AISINA?

TNT

Mislim da Tojota ima 51 % vlasništva – nemoj me držati za reč, davno sam to gledao, ali u sve Tojota modele ide isključivo AISIN – ništa drugo ne kupuju.