1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Da li su privatni radari rešenje za divljake na drumovima?
Da li su privatni radari rešenje za divljake na drumovima?
6

Da li su privatni radari rešenje za divljake na drumovima?

929
6
Podelite sa prijateljima:

Iz primera Rusije možemo videti kako se država na jedan drugačiji način bori sa divljanjem po drumu. 

Jasno je kao dan, saobraćajna policija ne može da „uhvati“ i kazni svakog prestupnika. Svedoci smo da ne prođe ni nedelju dana, a da stupce tabloidnih medija ne ispune tužni naslovi o smrti još neke mlade osobe koja je glavom platila sopstvenu bezobzirnost.

Ipak, isto tako, vidljivo je da se vozači mnogo pristojnije, da ne kažemo pravilnije, ponašaju na mestima gde znaju da ih očekuje kontrola saobraćajne policije. Na ovim lokacijama vozi se civilizovano, u okvirima zakonski propisane maksimalne brzine, a sve u strahu od potencijalne kazne.

Sličnu borbu vodi i vlast u Rusiji koja je za rešenje svojih nedaća pribegla neočekivanom metodu. Naime, u Rusiji je moguće posedovati privatni radar za merenje brzine i po sklapanju ugovora sa državom i privatno lice može sa radarom meriti brzinu i čak pisati kaznu saobraćajnim prestupnicima!

Na ovaj način ruska saobraćajna policija je izvršila svojevrsan outsourcing tako što je omogućila i privatnicima da poseduju radare i aktivno učestvuju u povećanju bezbednosti u saobraćaju.

Međutim, ni ovo rešenje nije bez svojih problema. Očigledno je da Rusi ne simpatišu ove nove „državne sluge“ pa je već smišljen način borbe protiv „privatnih radara“. Kako ruski mediji prenose, najveći deo privatnih lica sa uređajima za merenje brzine angažovan je u ruralnim delovima zemlje.

Kako stanovnici ovih krajeva u Rusiji i nisu navikli da često viđaju saobraćajnu policiju, silne kazne koje su im naplatili privatnici nisu im se naročito dopale, što je dovelo do revolta. Vozači u zabačenim oblastima velike Rusije dosetili su se kako da se „osvete“ onima koji su im novac izbili iz džepa. Kako pored radara obično stoji vozilo vlasnika istog građani su zabeležili njihove tablice. Nakon toga, pronašli bi automobil identične boje, odštampali na papiru broj tablica i prelepili preko pravih tablica. Potom bi se sa takvim automobilom uputili do lokalno autoputa i namerno jurcali kraj državnih kamera za merenje brzine. Na taj način „privatniku“ nabijaju kaznu.

Iz priloženog se vidi da je u Rusiji stvar krenula stranputicom, no postavlja se pitanje da li bi ovako nešto bilo moguće sprovesti u Srbiji? Da zažmurimo na zakonska ograničenja koja postoje u ovom trenutku povodom ovoga, da li bi građani Srbije pristali da im kaznu napiše „civil“?

Ukoliko bi država osmislila efikasan način zaštite privatnih lica koja bi upravljala radarima ovakav sistem bi mogao značajno povećati bezbednost na našim putevima, a svedoci smo da iz dana u dan da je sve više poginulih u saobraćajnim nezgodama. Povećanjem broja radara koji bi se nalazili i na lokalnim putevima došlo bi do veće bojazni među vozačima, a sasvim sigurno i do veće naplate kazni, što je prijatna vest za one koje brinu o „punjenju budžeta“.

Privatna lica sa radarima, što da ne!

AutoRepublika 

(929)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ne slažem se. To je jedna varijanta privatnih izvršitelja. Ja da se prijavim za radar tačno znam ko bi mi najčešće bio uslikan. Isto tako bih i ja nekom bio dobar model za photo session. Ne id3 to sa našim mentalitetom.
Bolja je opcija random postavljati stacionarne kamere i slati čestitke na kućnu adresu.

Mad Max

Potpuna glupost, koja je tačno po meri Rusa…..
Ako već hoće, lako je regulisati brzinu vozila na druge načine, koje niko ne pominje. Bar u zemljama EU. Ali i dalje se prave vozila koja idu i po 300. Gde je tu logika ?

s mile

pre nekoliko godina sam pročitao članak, na temu kako je Crna gora smanjila broj divljih priključaka na vodovod, dali npr 50eur nagradu svakome ko prijavi komšiju koji je na divlje povezan na vodovod, razbili se od prijava…..

Zvezdan Božinović

Ne znam otkud toliki otpor. Pa šta je bolje, koja su to rešenja? Imam utisak da se ovde radi o istoj stvari kao nekada kada smo u školi označavali neke kao „šlihtare“, „tužibabe“ i slično. Samo što više nismo deca, već treba da štitimo decu

Mad Max

Nije to korekto, zato što ćeš ti (ili ja recimo) da čekam onoga koga mrzim, a tek da ne pričam o ucenama, mitu i sl…. Totalo nepoštena radnja, sa licima koja nisu ovlašćena, sa licima koja teško mogu da odgovaraju za uzimanje mita…. Zašto se recimo ne uvede elektronsko praćenje brzine, ili elektronski tahograf za svako vozilo? Čemu bi onda služio radar? Ili obavezan limitator brzine preko 130, ili limitator po ograničenjima brzine? Ako mogu da prave automomna vozila, zašto ne i tahograf, koji bi koštao 100 – 200€ Čini mi se da su lobiji autoindustrije ogromni, i da se… Pročitaj više »

Renault Terminator

Brzo ce vlast naci protivmjeru za „osvetnike“
..