1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Automatsko aktiviranje farova postalo obavezan deo serijske opreme u Japanu
Automatsko aktiviranje farova postalo obavezan deo serijske opreme u Japanu
0

Automatsko aktiviranje farova postalo obavezan deo serijske opreme u Japanu

409
0
Podelite sa prijateljima:

Japan je postao prva država u svetu u kojoj je uspostavljena zakonska obaveza da svi novi automobili moraju posedovati sistem automatske kontrole svetlosnog snopa prednjih signalnih grupacija. Odredba je stupila na snagu s početkom aprila i primenjuje se na sve novopredstavljene putničke automobile. Sva druga vozila, odnosno ona koja su puštena u prodaju pre uvođenja ovog zahteva, moraju uvesti ovaj sistem kao deo osnovne opreme, počev od oktobra 2021. godine.

Što se tiče primene odredbe za vozila koja su teža od 3,5 tona, kao i autobusa, uvođenje ovog zahteva je izmešteno za april 2021. godine, u slučaju potpuno novog modela, dok je oktobar 2023. godine rok za prilagođavanje serijske opreme ranije ponuđenih modela.

Zakon precizno definiše kriterijume za rad senzora za farove. Prednje svetlosne grupe se moraju automatski aktivirati dve sekunde nakon što spoljna svetlost padne ispod 1.000 luksa. Tokom dana bez padavina, takvi uslovi se stvaraju otprilike petnaestak minuta pre zalaska Sunca. Svetlosni snop se automatski deaktivira u intervalu od 5 do 300 sekundi nakon što spoljno svetlo ojača dovoljno da „pobedi“ graničnu vrednost od 7.000 luksa.

Nova zakonska odredba je uvedena nakon što su obavljena istraživanja o statistikama vezanim za saobraćajne udese. Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo transporta za 2014. godinu, najveći broj udesa u kojima su stradali pešaci, dešavaju se u doba sumraka. U tačno to vreme, vozači propuštaju da primete da je neophodno uključiti farove, i da je teško zapaziti pešaka koji se kreće drumom, a sve to usled manjka dnevne (pa i veštačke) svetlosti.

Povrh svega, problem produbljuje navika japanskih vozača da deaktiviraju farove, u trenucima dok stoje u kolonoma tokom zakrčenja ili pak na crveno svetlo, u urbanim sredinama. Logično, dešava se počesto da vozači potom krenu, ali da zaborave da „upale svetla“, što dalje otvara mogućnost za tragediju. Novouvedeni sistem onemogućava vozače da deaktiviraju svetla tokom noći, čak i ukoliko to žele. Farove je moguće „ugasiti“ jedino putem prekida rada motora, ili tako što bi odgovarajući senzor bio prevaren dotokom „lažne svetlosti“.

AutoRepublika

(409)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments