1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai se uzda u uspeh modela i10
Hyundai se uzda u uspeh modela i10
4

Hyundai se uzda u uspeh modela i10

339
4
Podelite sa prijateljima:

Hyundaijev šef za marketing u Evropi, Andreas-Kristof Hofman, istakao je da model i10 ima ključnu ulogu za ovaj brend na Starom kontinentu.

„Verujem da je i10 ključni igrač za nas u Evropi“, rekao je Hofman. Mada se često čuju kritike od „stručnjaka“ da je A segment u ovom delu svetu mrtav, nekolicina velikih proizvođača ne odustaje od ove klase.

Tako je Hyundaijev model uspeo krajem prošle godine da se probije u Top 5 najprodavanijih vozila u A segmentu. Iz elitnog društva izbacio je jakog konkurenta – Volkswagen up. I sve to uz pad prodaje na godišnjem nivou od 5,4%.

Prema podacima Jato Dynamicsa, Hyundai je prošle godine u Evropi prodao nešto više od 555.000 automobila, od čega je udeo od 14% pripao modelu i10. Korejski brend navodi da je otkako se i10 pojavio na tržištu 2008. godine do sada prodato više od 1,1 milion primeraka.

Hyundai veruje da je pristupačnost (naravno ona finansijska) najvažnija u ovom segmentu, stoga su odlučili da početna cena za i10 ne sme biti viša od 11.000 evra. Proizvođač je odlučio i da limitira ponudu agregata na dve benzinske pogonske jedinice.

U pitanju su 1,0-litarski trocilindraš koji razvija 66 ks i 1,2-litarski motor sa četiri redno postavljena cilindra koji isporučuje 83 ks. Obe verzije mogu biti opremljene petostepenim manuelnim ili automatskim menjačem. Planirano je da tokom leta stigne i 1,0-litarski turbo trocilindraš koji će vozaču nuditi 99 ks.

Hyundai i10 front

Andreas-Kristof Hofman kaže da je i10 uvodnik za mlade kupce u gamu Hyundaija, ali da još uvek nisu zadovoljni prosekom godina onih koji se odluče za ovaj automobil. „Zato smo uradili mnogo toga na polju konektiviteta i informativno-zabavnog sistema“, rekao je Hofman.

Hyundai ipak računa na još dve vrline kod i10 – prostranost i naprednu tehnologiju kod aktivnih sistema za asistenciju vozaču. Pre svega, nova generacija korejskog mališana porasla je u svim dimenzijama, pa je tako šira za 20 mm, duža za 5 mm uz veće međuosovinsko rastojanje za čak 40 mm.

Južnokorejski proizvođač navodi da je implementirao paket aktivnih bezbednosnih sistema kakav do sada nije viđen u ovoj klasi automobila. Između ostalog tu je sistem za održavanje vozila u traci, detekcija saobraćajnih znakova koji ukazuju na maksimalno ograničenje brzine, automatsko gašenje „dugih“ svetala kada naiđe drugi automobil…

Ipak, iako je i10 očigledno automobil sa brojnim talentima, A segment je deo tržišta kojim suvereno dominira Fiat sa svoja dva modela (Panda i 500). Osim toga, tu su konkurenti iz VW grupacije, a ni PSA nije rada da prepusti svoj deo kolača bez borbe.

AutoRepublika

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Pre par godina su nudili model iz C segmenta, mislim čak i po ceni nižoj od 10.000 evra, a ako nije tačno onda je sigurno i30 nuđen po nižoj ceni od 11.000 evra za koju tvrde sada da je super povoljna za vozilo s cilindrom manje i dva segmenta niže…

moron

Evo ga „cenik in Slovenio“, u Srbiji ne verujem da će biti manja cena, pa ne bi cenom bio konkuretan u odnosu na sadašnji i20 (koji sa 1,0 T-GDI 100 u najvišem paketu košta kao novi i10 u Sloveniji sa 1,2 od 84 ks, u najvišem paketu (ali i taj i10 ima neke aktivne bezbednosne sisteme).
https://www.hyundai.si/media/uploads/public/_custom/CENIKI_2020/CENIK_novi_i10_2020_03_10_16.pdf

TNT

Ovo je najbolja prvoaprilska šala, ili da očekujemo nove?

moron

Gledajući srpski sajt Hyundaia, primetih novost koju sam prethodno već pomenuo, da je (stari) i20 kod nas sada (napokon) dostupan i sa 1,0 T-GDI 100 (sa 5MT), pri čemu se u specifikacijama dostupnim uz cenovnik daju samo podaci o 1,0 verziji sa 120 ks. A njoj u i20 treba 10,5 sekundi do 100 km/h. 120 konja u B segmentu za takvo ubrzanje ? Na kraju će doći takvo eko vreme da će neki budući „Euro 7“ automobil sa 200 „konja“ imati ubrzanje od 15 sekundi … Inače, vidim da novi i10 (u SLO) ima interesantan opcional – treći naslon za… Pročitaj više »