1. Home
  2. Vesti
  3. Proizveden je poslednji Chevrolet Camaro
Proizveden je poslednji Chevrolet Camaro
5

Proizveden je poslednji Chevrolet Camaro

318
5
Podelite sa prijateljima:

Nekadašnji velikan američke automobilske industrije pod imenom Chevrolet Camaro je zvanično u penziji. Chevrolet nam kaže da je poslednji kupe sišao sa proizvodne trake fabrike u gradu Lensin (savezna država Amerike po imenu Mičigen) u petak, čime je kompletirana karijera velike ikone, koji je prethodnih godina izgubio svoje mesto na tržištu. Spomenućemo da je reč o kupeu, dok je poslednji kabriolet napustio fabriku 22. novembra.

Dok Camaro još uvek pruža fantastične vožne karakteristike, posebno ako se uporedi sa glavnim rivalima kao što su Ford Mustang i Dodge Challenger, mnogi kupci su se žalili na nezadovoljavajući prostor na zadnjim sedištima (klupi), kao i lošu preglednost tokom vožnje.

U današnjim vremenima kada dominiraju krosoveri, jednostavno je bio osuđen na neuspeh. U prvih devet meseci ove godine je isporučeno 24.688 jedinica, što je zapravo za 29% više u poređenju s istim periodom prošle godine, a kupci su očigledno požurili sa kupovinom kada se saznalo da će Camaro u penziju.

Njegov istorijat je započeo 1967. godine kao odgovor na popularnost Forda Mustanga. Od tada je viđeno šest generacija i nudio se u dosta konfiguracija sa bogatim izborom motora sa četiri, šest i osam cilindara. Privremeno je nestao sa tržišta posle 2002. godine, ali se vratio osam godina kasnije kada je Mustang sa retro stilom postao veliki uspeh.

I pored popularnosti tokom prvih godina, kupci su vremenom počeli da ga zaobilaze pošto se nije pokazao preterano praktičnim za svakodnevnu upotrebu, posebno ako se uporedi sa spomenutim Challengerom.

Publika je očekivala kraj u velikoj stilu sa nekom novom specijalnom konfiguracijom, ali to se nije desilo. Štaviše, poslednji proizvedeni primerak čak nije ni ekstremno izdanje ZL1, pošto je njegova proizvodnja kompletirana nešto kasnije, ali izvori kažu da ipak ima osam cilindara ispod haube. To nam govori da je reč o konfiguraciji SS sa 6,2-litarskim motorom i 455 konjskih snaga.

Nije održana nikakva specijalna ceremonija, a vozilo nije ni poklonjeno muzeju već je utovareno u kamion i poslato za izložbeno-prodajni salon. Odluka da proizvodnja bude stopirana je takođe označila da je 369 radnika ostalo bez posla, ali će im biti ponuđena radna mesta na drugim lokacijama.

Chevrolet nam kaže da ovo nije kraj za Camaro i da ćemo ga opet videti u budućnosti. Ranije se pričalo da će takva značka biti iskorišćena na limuzini na struju, što je svakako šokiralo mnoge, a vreme će pokazati šta budućnost donosi.

AutoRepublika

(318)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Kupci su vremenom počeli da ga zaobilaze pošto se nije pokazao preterano praktičnim za svakodnevnu upotrebu, posebno ako se uporedi sa spomenutim Challengerom“ – fatalna greska menadzmenta! Da je Genesis doziveo takvu kritiku publike reagovao bi odmah sa novim modelom. Kamaro je trebalo da prekine da izigrava „borbeno vozilo“ vec da bude pregledniji i prostraniji i tako bi povratio interesovanje kupaca. Bez obzira na kritike ove generacije Kamara, GM bi trebalo da ima u pripremi njegovu elektricnu varijantu: dizajn + performanse + komfor + preglednost. Nije o tako tesko! 🙂

Yankee

I Dodge je ugasio Challengera, tako da ne bi napravilo neku razliku. Challengera je prodato 35.000 u prvih 9 meseci ove godine, Camara 25.000. Beznacajna razlika jer je klasa sa 2 vrata jednostavno mrtva. Razvoj novog modela kosta novca, tako da ne bi ni Genesis predstavio novi model svega par godina nakon sto su ulozili velike pare u sadasnji model. Mozda neko malo osvezenje u najboljem slucaju, ali niko nece reci „upravo smo ulozili X u novu generaciju, 2 godine kasnije cemo opet uloziti jos X u novi model“. Posebno ne za model kao Camaro koji cak i da je… Pročitaj više »

Matija

Challenger, Charger, Camaro, Mustang – to su sve hightech sportske limuzine, o nekoj masovnosti nema govora! Sa dizajn studijom Concept Car Dodge Charger Daytona SRT Dodz je vec konkretno nagovestio razvoj e-varijante. Siguran sam da ce ostali iz ove grupe nastaviti u istom pravcu.

Yankee

To su svi automobili koji su imali model visokih performansi samo u vrhuncu ponude, ali 90% njihove prodaje su cinili pristupacne verzije. Eto Camaro recimo, gledam po oglasima i vecina dostupnih verzija su one sa 2,0-litarskim turbobenzincem. Ima i solidan broj V6, dok je V8 tek tu i tamo. ZL1 (vrhunac ponude) nema ni jedan u okviru 250 milja oko mene.
Tako da se ocekuje masovna proizvodnja od tih automobila, isto kao sto se ocekivala kroz istoriju. Mustanga je prodato 10+ miliona ne zato sto su svi hteli V8 vec zato sto je vecina prodata sa I4 i V6.

Matija

Sve je tacno. BMW M2, M3 i M5 prodaju se na klasicicu ali ovi modeli su svetionici koji osvetljavaju sve one ispod.