1. Home
  2. Prezentacije
  3. Izbor: najbolji novi proizvodi automobilske industrije koji na scenu stupaju 2021. (II DEO)
Izbor: najbolji novi proizvodi automobilske industrije koji na scenu stupaju 2021. (II DEO)
0

Izbor: najbolji novi proizvodi automobilske industrije koji na scenu stupaju 2021. (II DEO)

1.02K
0
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira da li ste ljubitelj električnih automobila ili jedva čekate da vidite neki novi superautomobil, u 2021. će biti za svakoga ponešto.

Nije iznenađenje što elektromobili dominiraju listom najboljih automobila za narednu godinu, ali Aston Martin je tu da zadovolji entuzijaste s novim Valhalla hiperautomobilom.

SUV/krosover „bum“ će se nastaviti s Alfa Romeo Tonaleom, dok će BMW skinuti veo s električnog iNEXT-a. Pored toga, segment sportskih krosovera će se dodatno proširiti dolaskom Hyundai Kone N.

Novi Dacijin elektromobil bi trebalo da obezbedi prevoz s nultom emisijom za one s plićim džepom, dok će Audi svoj e-tron portfolio povećati elegantnim e-tron GT modelom, kao i Q2 e-tron SUV-om.

Evo šta je ono najbolje što možemo očekivati u evropskim prodajnim salonima 2021. (PRVI DEO):

Jaguar F-Pace restilizacija

  • Cena: od oko 40.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Revidirana verzija Jaguara F-Pace je mesecima daleko od oficijelnog predstavljanja. Rival BMW-a X3 je „špijuniran“, doduše u zamaskiranoj formi tokom testiranja. Dotični prototipovi pokazuju da Jaguar neće praviti kompromise kada je u pitanju atraktivan izgled, ali očekujemo izmenjene odbojnike i grafiku svetala.

Veće promene se očekuju na nekim drugim planovima. Konkretno, kabinski prostor će biti opremljen najnaprednijim info-zabavnim sistemom britanske marke, poznatim iz unapređenog F-Typea. U međuvremenu, očekuje se da elektrifikacija pogona dođe u vidu blago hibridnih i „plug-in“ hibridnih opcija.

Jaguar XF

  • Cena: od oko 37.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Jaguar se nada da će unapređenja hvaljenog, ali često previđanog modela iz E segmenta, pomoći njegovoj boljoj prodaji i otkidanju dela tržišnog kolača od BMW-a serije 5 i Mercedes-Benza E klase. Mada su uočeni prototipovi temeljno zakamuflirani, za očekivati je da u suptilne promene budu uključena uža kućišta prednjih farova i revidirani odbojnici.

Tehnološki skok podrazumeva uvođenje aranžmana s dva ekrana osetljiva na dodir, dok će digitalni retrovizor takođe biti u igri. Kao i kod postojeće XF ponude, motorizacija će se sastojati četvorocilindarskih i šestocilindarskih pogonskih agregata.

Jaguar XJ

  • Cena: od oko 90.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Jaguarov odgovor BMW-u serije 7 će preduzeti radikalniji pristup kada je reč o receptu luksuznih automobila. Perjanica britanske marke će se prebaciti na čisto električni pogon i potpuno novu MLA platformu Jaguar Land Rovera.

Dakle, sve će rezultirati materijalizacijom marketinškog slogana koji na prvo mesto stavlja pokret poput onog koji pravi jedrilica dok klizi kroz vazduh u „eleganciji i spokoju“. Bez sumnje, nova britanska limuzina će izgledati atraktivno i sveže, s dramatičnijim proporcijama.

Lexus UX 300e

  • Cena: od oko 45.000 evra
  • U prodaji: januar 2021.

Lexus je marka koja poseban akcenat stavlja na hibridne modele. Međutim, ovoga puta će u ponudu biti uključen i čisto električni krosover, UX 300e.

Novi kompaktni SUV će „na nišanu“ imati Volvo XC40 Recharge, kada stupi na scenu početkom 2021. Biće opremljen baterijom od 54,3 kWh, za domet od 300 kilometara. Ona napaja elektromotor koji pogoni prednje točkove i raspolaže s 205 ks. Sprint do „stotke“ – 7,5 sekundi.

Što se ostalih aspekata tiče, 300e će biti sličan ostatku UX linije, s identičnim finišem kabinskog prostora, mada će dobiti novi selektor menjača i poseban meni, karakterističan za električne modele.

Lexus LC F

  • Cena: od oko 110.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Atraktivan Lexus LC kupe će dobiti perjanicu s „F“ sufiksom. Reč je o performantnoj verziji, čiji se prototip pojavio kraj Nirburgringa u Nemačkoj. Ono što može da se primeti su „hipertrofirani“ usisni otvori na prednjem delu vozila i šira prednja krila, ispod kojih se nalaze veći naplaci. Što se zadnjeg dela automobila tiče, tu je dublji zadnji difuzor, uz kvartet završetaka izduvnih cevi.

LC F će verovatno biti pogonjen 4,0-litarskim V8 motorom s preko 600 ks. Inače, Lexus se na trci 24 časa Nirburgringa 2019. takmičio upravo s ovim agregatom.

Mercedes EQS

  • Cena: od oko 100.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Mercedes nije žurio s ulaskom čisto električne verzije svoje luksuzne limuzine, koja na scenu stupa nekih devet godina nakon Teslinog Modela S. Ipak, čekanje će se verovatno isplatiti, jer da podsetimo, Vision EQS koncept, koji je prethodnica novog elektromobila iz Štutgarta, raspolaže s gotovo 500 ks i 800 Nm iz dva elektromotora, a očekujemo da serijski model bude još snažniji.

Baterija je kapaciteta od preko 100 kWh, a Mercedesovi inženjeri ciljaju na domet do 650 kilometara. Koncept je dugačak 5,3 metra, tako da će mesta za putnike biti napretek. Takođe, armaturnu tablu će krasiti svojevrstan minimalizam, jer će se svim funkcijama automobila upravljati putem jednog displeja.

Mercedes insistira na tome da će serijski model izgledati veoma slično konceptu, kada krene u prodaju, ali naravno, očekujemo ipak značajno ublaženu verziju što se stajlinga tiče.

MG E-Motion

  • Cena: od oko 33.000 evra
  • U prodaji: 2021.

MG-E Motion koncept će se materijalizovati u serijski model 2021., u vidu električnog kupea s dvoje vrata.

Ono što teško da će ući u proizvodnju su „makazasta“ vrata i zakrivljena linija krova, ali očekujemo da će tandem elektromotora i dalje bude aktuelan. Pružaće autonomiju od nekih 400 kilometara, a ono čemu će se entuzijasti svakako radovati je ubrzanje iz stanja mirovanja do 100 km/h za manje od četiri sekunde, naravno ukoliko je „verovati“ konceptu.

U vrhunske tehnološke detalje se ubrajaju digitalne kontrolne jedinice osetljive na dodir koje krase unutrašnjost studije. Sa sličnim pristupom, serijski model bi mogao da se pozicionira u viši tržišni segment, što i jeste velika želja britanskog proizvođača.

Nissan Qashqai

  • Cena: od oko 25.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Temeljno revidirana verzija jednog od Nissanovih prodajnih aduta će na tržište pristići u drugoj polovini sledeće godine a na slici je ono što možemo da očekujemo.

Najinteresantnija stvar koju treba istaći je da novajlija neće doći u čisto električnoj varijanti. To će biti sačuvano za poseban SUV model, koji će počivati na za to predviđenoj arhitekturi.

Umesto toga, dva nova hibridna sistema će biti u igri, jedan pozajmljen od Nissan Notea za japansko tržište (koristi motor za punjenje baterija, koje zatim napajaju pogonski sistem), dok će drugi biti „plug-in“ tipa iz Mitsubishi Outlandera PHEV. Ono što možemo očekivati je i kraj dizel pogona za Qashqai.

Opel Mokka X EV

  • Cena: od oko 30.000 evra
  • U prodaji: krajem 2021.

Opel smatra da neće proći mnogo vremena do momenta kada električni automobili budu primarna opcija za kupce, ispred benzinskih i dizel varijanti.

To znači da se očekuje da buduća Mokka X EV bude standardan član ponude. Koristiće istu platformu i isti električni pogon kao Corsa-e, Peugeot e-208 i DS 3 E-Tense, što znači da možemo da očekujemo domet od oko 350 kilometara.

Ono što možemo da vidimo da će verovatno usvojiti nešto graciozniju formu nego ranije, u skladu s GT C Experimental konceptom, od kojeg preuzima stajling, da bi se dodatno diferencirala od „kutijastijeg“ Crosslanda X.

Porsche 911 GT3

  • Cena: od oko 130.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Performantni dragulj Porscheove game nikuda ne ide. Svi dokazi su tu – veliki spojler koji ne služi kao ukras, kao i zjapeći usisni otvori, aerodinamički lukovi točkova i centralni završetak izduvnih cevi.

Za „vatrenu moć“ je zadužen atmosferski, šestocilindarski bokser s 500 ks, koji se našao u 911 Speedsteru limitirane serije. Očekuje se dostupnost i manuelne i PDK menjačke kutije.

Porsche Taycan Cross Turismo

  • Cena: od oko 95.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Čini se da nema automobila koji je imun na SUV/krosover uticaj. Porsche tek što je na tržište lansirao atraktivni električni Taycan, da bi već bila najavljena njegova „franšiza“ u SUV stilu – Cross Turismo.

U prodajnim salonima bi trebalo da se nađe u prvoj polovini 2021. Reč je o modelu s četvoro vrata i četiri sedišta, praktično karavanskoj verziji Taycana, nešto slično što je Panamera Sport Turismo standardnoj Panameri. Međutim, Cross Turismo će takođe u igru ubaciti nešto veći klirens i zaštitne obloge na karoseriji.

Ipak, ispod „haube“ to će i dalje biti Taycan, tako da treba očekivati iste „razarajuće“ performanse i luksuz.

Peugeot 508 performance hybrid

  • Cena: od oko 45.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Francuska marka je potvrdila da će 508 Sport Engineered koncept dobiti svoju serijsku verziju, doduše u nešto ublaženoj formi. Ova „plug-in“ hibridna studija, predstavljena na Salonu automobila u Ženevi, koristi 1,6-litarski benzinac s 200 ks i dva elektromotora koja proizvode oko 400 konja. Međutim, mada specifikacije serijskog modela nisu potvrđene, za očekivati je oko 350 ks u totalu, što nije nimalo loše. Ono što takođe nije poznato je čisto električna autonomija.

Vizuelno, novajlija će biti distanciran od „običnijih“ 508 uz pomoć novog odbojnika, spoljašnjih retrovizora od ugljeničnih vlakana, naglašenijih bočnih „suknjica“ i jedinstvenih naplataka.

Range Rover EV

  • Cena: od oko 90.000 evra
  • U prodaji: krajem 2021.

Prethodne Range Rovere su poslovično krasile odlične terenske sposobnosti, u kombinaciji s beskompromisnim luksuzom. Međutim, kod sledeće generacije će morati da se promeni par stvari, i to iz dva razloga.

Na prvom mestu, „preteći“ Bentley Bentayga i Rolls-Royce Cullinan će naterati Land Roverov model da se popne još koju tržišnu stepenicu uvis. U tome će izgled automobila odigrati važnu ulogu.

Na drugom mestu, s obzirom da se kompletna automobilska industrija okreće elektrifikaciji, Range Rover mora da sledi taj primer. Shodno tome, novajlija će počivati na novoj platformi, poznatoj pod imenom „MLA“ (kao i Jaguar XJ), koja može da ugosti blago hibridni, „plug-in“ hibridni i čisto električni pogon.

Seat El-Born

  • Cena: od oko 28.000 evra
  • U prodaji: početkom 2021.

El-Born koncept je debitovao na prošlogodišnjem Salonu automobila u Ženevi, a na serijski model očigledno nećemo dugo čekati.

Leži na istoj MEB arhitekturi kao i VW ID.3, a trebalo bi da se pozicionira između Leona i Atece što se veličine tiče. Biće u ponudi s istom baterijom od 62 kWh kao i ID.3, što podrazumeva autonomiju od 420 kilometara. To je jak adut protiv rivala kao što su Renault Zoe, Nissan Leaf i Kia e-Niro.

Škoda Enyaq

  • Cena: od oko 40.000 evra
  • U prodaji: leto 2021.

Kada je Škoda skinula veo s električnog SUV koncepta na prošlogodišnjem Salonu u Ženevi, on je nosio naziv Vision iV. Češka marka je u međuvremenu potvrdila dolazak serijske verzije, koja će se zvati potpuno drugačije – Enyaq, što je izvedenica od irskog imena „Enya“, što znači „izvor života“.

Ono što znamo je da će Škodin novajlija počivati na istoj MEB platformi kao i ostali električni modeli VW grupe, uključujući ID.3 i Seat el-Born. To će biti drugi čisto električni model češke marke nakon Citigo-e iV.

Škoda Fabia

  • Cena: od oko 15.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Škoda je bila zauzeta u poslednjih par godina s brojnim lansiranjima novih modela i sveobuhvatnim osveženjima postojećih. Stara dobra Fabia, u međuvremenu, malo je bila zapostavljena, ali će se to promeniti.

Četvrta generacija Škodinog pulena iz B segmenta će zameniti vremešnu mehaniku s istom MQB AO platformom, koja čini osnovu za najnovije verzije Audija A1, Seata Ibize i VW Pola. Naravno, atraktivniji izgled se podrazumeva, kao i napredniji motori i bezbednosni i info-zabavni sistemi.

Tesla Model Y

  • Cena: od oko 40.000 evra
  • U prodaji: početkom 2021.

Ako vam Teslin manji SUV izgleda poznato, to nije čudno, jer s estetskog aspekta, mnogo toga deli s većim Modelom X, poput uglađenih linija anfasa, uskih kućišta LED svetala i zadnjeg spojlera. Vrata u vidu „sokolovih krila“ nisu prenesena, naravno pre svega iz razloga smanjenja troškova, jer je Y ipak niže pozicioniran model.

S druge strane, enterijer je gotovo identičan onom u Modelu 3, s minimalističkom armaturnom tablom i ogromnim ekranom info-zabavnog sistema, preko kojeg se kontroliše praktično sve. Kao i u slučaju ostalih modela američkog proizvođača, Model Y će u ponudi biti s različitim pogonskim opcijama, odnosno različitim specifikacijama koje se tiču autonomije i performansi. Ipak, čak i osnovna verzija do 100 km/h ubrzava za ispod šest sekundi i pokriva 370 kilometara.

Tesla Roadster

  • Cena: od oko 195.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Upravo je originalan Roadster bio Teslin prvenac, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će doći do nove generacije.

Ono što je interesantno (zbog čega je Ilon Mask sigurno veoma srećan), je što će Roadster verovatno biti automobil s najsilovitijim ubrzanjem na svetu. To je sigurno i cilj kompanije, koja je najavila da sprint do „stotke“ osnovnog modela traje 2,0 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 402 km/h. Ove brojke su slične onima kojima raspolaže Pininfarina Battista, još jedan električni superautomobil. Ko će izaći kao pobednik, ostaje nam da vidimo.

Volkswagen ID.4

  • Cena: od oko 32.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Ukoliko bismo izdvojili „ključne reči“ vezane za aktuelnu automobilsku industriju, jedna bi bila „SUV“ a druga „električni pogon“.

Dakle, ID.4 obuhvata i prvonavedeni termin i drugonavedenu sintagmu, tako da na najbolji način odslikava duh današnjeg automobilskog vremena.

Počiva na istoj platformi kao i ID.3 s kojim u velikoj meri deli formu i detalje. Biće inicijalno u ponudi isključivo u formatu sa zadnjim pogonom, ali s obzirom da je ipak reč o modelu s povišenim klirensom, ID.4 će blagovremeno biti dostupan i u 4×4 varijanti. VW je takođe potvrido autonomiju od 500 kilometara.

AutoRepublika

(1015)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments