1. Home
  2. Prezentacije
  3. Haval Chitu iliti „crveni zeka“ izašao iz šumice među „lovce“
Haval Chitu iliti „crveni zeka“ izašao iz šumice među „lovce“
1

Haval Chitu iliti „crveni zeka“ izašao iz šumice među „lovce“

432
1
Podelite sa prijateljima:

Ovaj automobil je izvorn bio zamišljen kao Haval Carnival ali je nešto krenulo naopako (a to nešto bi mogla biti Kia sa svojom nomenklaturom gde se našlo i ovo ime), pa se kao rezultat odustalo od tog naziva, a novi krosover je ugledao svetlost dana, kršten kao Chitu. 

Bukvalno prevedeno s kineskog, pod navodnike se može staviti „crveni zec“, na koji način se nastavlja nedavno uspostavljena tradicija dodeljivanja pravih imena automobilima, umesto cifarskih indeksa, kako je to nekada bio slučaj s ovom markom. I zasita, previše je „jedinica“, „trojki“ i „CX-ova“ i slično, ljudi, dajte malo mašte. Prvo bravo za Haval ide ovde.

U paleti Havala, Chitu zamenjuje nepoznati krosover Haval F5, ali se u stvari radi o prestižnijoj, i samim tim skupljoj verziji modela Haval Chulian.

Dele identičnu modularnu platformu nazvanu jasno: LEMON, što se može povezati i s nijansom karoserije na donjoj vizuelnoj ilustraciji. Ovde predstavljeni krosover poseduje međuosovinsko rastojanje od 2.700 milimetara, i harmonizovanu karoseriju s ostatkom game, a posebno modelom koji nasleđuje. Dimenzije novajlije se beznačajno razlikuju od prethodnika. Dug je 4.450 milimetara, širina je na koti od 1.841 mm, dok je visok 1.625 mm.

Ali, u odnosu na odlazeći SUV, Chitu nudi više agresivan dizajn, specifičnu rešetku hladnjaka koja će ponekog podsetiti i na Duška Dugouška, oplate od cne plastike koje štite donju sekciju karoserije, kao i veliki spojler na petim vratima. Oblik zadnjih prozora je izmenjen, a dodata je i jedna položena svetlosna traka, umesto nekadašnjih grupacija oblikovanih kao slovo L.

Unutrašnja arhitektura dva modela je identična, ali se „zeka“ razlikuje po centralnoj konzoli koja je više orijentisana na vozača. Umesto rotacionog tastera kojim se nekad upravljalo menjačem, sada imamo palicu (ručicu).

Dve su opcije dostupne što se tiče izbora multimedijalnog sistema kod Havala. Međutim, ovde predstavljeni SUV nudi samo napredniju opciju od te dve, onu s ekranom od 12,3 inča. Virtuelni instrumenti i dvozonski klima uređaj je tu već od osnovnog paketa opreme.

Lista opcija uključuje i stakleni panoramski krovni otvor, elektropokretan prednja sedišta i pomoć pri parkiranju. Chulian i Chitu su dodatno opremljeni sistemom za nadzor nad koncentracijom vozača (Driver Monitoring System – DMS), što podrazumeva kameru smeštenu na osnovnom stubu šoferšajbne koja budno motri na fokus vozača.

Bazični Haval Chitu pokreće identični pogonski sklop kao model Chulian, što će reći da se pod haubom nalazi četvorocilindarski turbobenzinski agregat radne zapremine 1,5 litara. Nudi dovoljnih 150 konjskih snaga uz 220 Nm najvišeg obrtnog momenta. Menjačka kutija je sedmostepena i automatska i poseduje dve vlažne spojnice.

Pogon je samo na prednjoj osovini, ali ako kupac tu nema izbor i mogućnost da doda i zadnji pogon, onda svakako može da doplati za više „vatre“ na prednjim točkovima. Dakle nudi se i dodatno navijena modifikacija i u tom slučaju se može računati na 184 „konja“ i 275 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Paralelno s objavom nastupa konvencionalnog novog „zeke“, možemo da proglasimo dolazak na svet i hibrida kao prvog izdanka nove porodice LEMON DHT. Ovaj sistem može da funkcioniše i u paralelenom, ali i u sekvencijalnom režimu. To znači da se pri niskim brzinama kretanja, točkovi pokreću isključivo zahvaljujući snazi električnih motora, dok benzinski služi samo kao agregat.

Nasuprot tome, pri višim brzinama kretanja, motor su nutrašnjim sagorevanjem se stavlja u funkciju pogonskog bloka. Umesto menjača u klasičnom smislu, dodat je dvostepeni robotizovani mehanizam.

„Crveni zeka“ je dobio najprostiju verziju hibridnog sistema, bez mogućnosti priključka na elektromrežu i sa pogonom samo na prednjoj osovini. Termalni motor je atmosferski benzinac koji 102 konjske snage generiše iz litre i po zapremine. Dodatni električni motor DHT100 dodaje svih 136 „konja“ i 250 Nm. Zbirna snaga pogonskog sklopa dostiže 190 konjskih snaga. Litijum-jonska trakciona baterija kapaciteta od samo 1,8 kWh je locirana ispod poda prtljažnika.

Haval Chitu će se pojaviti na kineskom tržištu u aprilu, iako će hibridna modifikacija među kupce doći tek nešto docnije. Moguće je da će Kinezi odlučiti u nekom trenutku da spakuju neki kontigent ovog SUV-a i spreme ga na put ka Evropi i drugim destinacijama. Otom-potom, će vidimo 🙂 .

AutoRepublika

(432)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Zasto vecina koneskih automobila koristi 1.5 motor,atmosferski ili turbo?