1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljeni grandiozni Jeep Wagoneer i Grand Wagoneer
Predstavljeni grandiozni Jeep Wagoneer i Grand Wagoneer
3

Predstavljeni grandiozni Jeep Wagoneer i Grand Wagoneer

1.56K
3
Podelite sa prijateljima:

Ostvario se san pokojnog Serđa Markionea. Jeep ponovo poseduje perjanicu koja se može nadmetati sa najvećim i najluksuznijim premijum SUV-ovima na svetu. Kao što je nekada i obećao predsednik grupacije FCA, Jeep je debitovao s dve verzije. Pred nama su modeli Wagoneer i Grand Wagoneer models.

Veći su od krosovera Grand Cherokee L (da ni ne spominjemo obični Grand Cherokee koji deluje patuljasto spram ovih noviteta) i poseduju konstrukciju školjke na šasiji, umesto uobičajene samonoseće karoserije. U čisto mehaničkom smislu, odnosno po pitanju šasije i glavnih komponenti, takmaci iz porodice Wagoneer su sinhronizovani s onim što krasi i pikap kamionet Ram 1500.

Modeli Wagoneer i Grand Wagoneer poseduju istu karoseriju i ne razlikuju se među sobom po veličini. Dugi su 5.435 mm; široki 2.123 mm, se u visinu izdižu do čuperaka košarkaškog beka, odnosno do 1.920 milimetara. Među osovinama se prostire 2.124 milimetra.

Zanimljivo, nigde na vozilu, tačnije na karoseriji niti u kabini nećete videti nalepnicu s obeležjem marke Jeep. Konstruktor je rešio da ga diferencira od ostatka game, iako je prepoznatljiva rešetka hladnjaka na svom mestu, a tu je i sedam vertikalnih pregrada.

Osnovni Jeep Wagoneer s cenom kreće od 58 hiljada američkih dolara i osmišljen je kako bi se na tržištu nadmetao s rivalima poput sledećih: Chevrolet Tahoe, Ford Expedition i Toyota Sequoia.

Poseduje tri reda sedišta u kabini, a u zavisnosti od želje kupca, može ponuditi transport najviše do sedam ili osam osoba. To će zavisiti od opredeljenja kandidata za kupovinu u smislu da li želi standardnu klupu u drugom redu, ili pak pomodnija i komfornija zasebna sedišta.

Amerikanci, prilikom navođenja tehničkih specifikacija, onako „buckasti i slatki“ često govore o zapremini putničke kabine. Tako je Wagoneer po ovom parametru značajno ispred modela Tahoe jer nudi 5,08 kubnih metara spram 4,77 „kubika“.

U ovom vozilu treći red sedišta nije namenjen za dečicu niti patuljaste tipove, već je u stanju da zaista udobno smesti tri čoveka punog formata, ostavljajući pritom čak i dovoljno mesta za smeštaj prtljaga. Zapremina prtljažnika po američkom EPA metodu iznos 776 litara.

Jeep Wagoneer koristi obruč upravljača s dva paoka, virtuelnu instrumentaciju s ekranom od 10,3 inča, multimedijalni sistem Uconnect 5 koji se opet, prati preko ekrana 10,1 inč dugog po dijagonali.

Za kontrolu uređaja za klimatizaciju se koristi blok analognih tastera koji su locirani ispod displeja. Istovremeno, već od bazične varijante Wagoneera, sedišta su obložena nappa kožom, baš kao i ostali prikladni segmenti u enterijeru.

Arhitektura se oslanja na dvostruka poprečna ramena napred i nezavisno (multilink) vešanje u pet tačaka na zadnjoj osovini, dok donorski Ram 1500 poseduje čvrstu osovinu iza vozača.

Standardan je sistem ogibljenja s oprugama., dok je klirens na nivou od 211 milimetara. Uz doplatu se nudi i sistem vazdušnog oslanjanja koji se na FCA jeziku naziva Quadra-Lift. Zahvaljujući njemu, u gornjem položaju klirens dobacuje do celih 257 mm.

Jeep Wagoneer pogoni V8 motor koji zahvaljujući zapremini od 5,7 litara i sistemu blagog hibrida odbacuje 397 konjskih snaga uz 548 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Benzinski motor radi u duetu s osmostepenom automatskom menjakom kutijom.

Najjednostavnija verzija poseduje zadnje točkove kao pogonske, ali u skladu s tradicijom marke, ponuđen je i ceo set sistema za prenos snage na sve točkove. Bazična modifikacija Quadra-Trac I uključuje spojnicu na prednjoj osovini dok Quadra-Trac II dodaje i zupčanik za spori hod. Nudi se i Quadra-Drive II koja nudi elektronsko kontrolisano zaključavanje diferencijala nazad.

Što se tiče modela Jeep Grand Wagoneer, njegove cene preko bare kreću od 87 hiljada dolara. Osmišljen je da u senku baci Cadillac Escalade, Lincoln Navigator i Lexus LX. Ali, ne krase ga brojne i očigledne vizuelne osobenosti od osnovnog Wagoneera, one koji bi naglasile premijum pretenzije prestižnijeg novajlije.

Na primer, stil odbojnika je ovlaš različit, naneto je više detalja koji asociraju na hrom. Posebna je i grafika svetlosnih grupacija, a može se dodati da je izmenjen oblik poklopca motora. Oznaka „Wagoneer“ nije ispisana na ivici haube već je zauzela svoje mesto na rešetki hladnjaka.

Grand Wagoneer se očiglednije izdvaja u odnosu na bazični Wagoneer u putničkoj kabini koja je očigledno prestižnije izvedena. Primetna je obilna upotreba dodataka od drvne mase i aluminijuma, dok se nappa koža koristi samo u startnoj varijanti Grand Wagoneera, dok je za one namerne da se intenzivnije isprse „s pare“, predviđena kvalitetnija kožna prekrivka.

U osnovnoj opremi cenjenije varijante (one s prefiksom Grand) se u drugom redu nalaze zasebne fotelje, dok su komande za podešavanje prednjih sedišta smeštene na vratima.

Pored toga, Grand Wagoneer se takođe razlikuje po veličini ugrađenih ekrana, pa tako instrumentacioni panel poseduje 12,3, a ne 10,3 inča, dok je i onaj za multimedijalni sistem uvećane dijagonale za 1,9 inča, pa tako nudi 12 cola.

Ko se dodatno otvori pri kupovini Granda Wagoneera, dobiće još pet dodatnih monitora! Na dnu centarlne konzole je jedan s 10,3 inča (vidi dole desno) i on služi za uređaj za klimatizaciju i za sistem za zagrevanje kabine. Dalje, tu je ekran za kopilota iste dijagonale i on služi za muziku i ostale zabavne sadržaje. Dva su displeja multimedije dostupna putnicima u drugom redu (dole levo slikano), a ugrađen je i još jedan bonus ekran za one „mučenike“ s najudaljeninijim sedištima od šofera. Oni će moći tu da podešavaju postavke klima uređaja.

Verovali ili ne, ukupno je sedam ekrana, pa bi bilo zanimljivo znati i koliko ih je u kabini Boeinga 777.

Dodatno, ovaj Grand poseduje audio sistem McIntosh, što znači da je po kabini razbacano svih 19 zvučnika a instalirana snaga ove akustičke armije iznosi 950 vati. Opet, i tu bi se imalo šta doplatiti. Naprednija verzija podrazumeva 23 zvučnika i 1.375 vati.

Takođe, osnovna oprema uključuje sistem Active Driving Assist, što je komercijalna kovanica koja inkroporira adaptivni tempomat i pomoć pri održavanju pravca unutar saobraćajne trake. Ovaj koktel pomoći vozaču bi do kraja godine trebalo da donese i mogućnost da vozač tokom (dosadane) vožnje autoputem može da skloni ruke s obruča upravljača. Doduše, ova stavka je dostupna i kod Wagoneera, ali se zasebno fakturiše.

Dalje da navedemo da je Grand Wagoneer opremljen moćnijim V8 motorom zapremine 6,4 litara (477 konjskih snaga uz najviših 617 Nm obrtnog momenta). Menjačka kutija je ista kao i kod Wagoneera. Ne možete kupiti Grand Wagoneer bez sistema prenosa snage Quadra-Trac II, a kakav je to sistem možete se podsetiti čitanjem teksta od par pasusa iznad.

Sve verzije Wagoneera mogu povući prikolicu težine do 4,5 tona, a uz doplatu je dostupan i paket namenjen lakšoj terenskoj vožnji. Proizvođač ga naziva Advanced All-Terrain Package, a uključuje i metalne oplate u funkciji zaštite podvozja.

Modeli Wagoneer i Grand Wagoneer će se pojaviti na američkom tržištu početkom proleća. Stvaranjem Stellantisa se formirao i dodatni impuls koji pokreće promociju marke Jeep svuda širom sveta, pa ove novajlije i treba očekivati svuda. Ipak, nikakav vremenski okvir nije naznačen.

AutoRepublika

(1564)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

odlican, 10!

Mikele

Slažem se ali ne znam zašto onoliki greben izmedju sedišta.

Bungi

Tako amerikanci vole.Pogledaj unutrašnjost sličnih modela iz Kadilaka i Linkolna.Između vozača i suvozača postoji pravi mali kredenac.