1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen Passat podmlađen
Volkswagen Passat podmlađen

Volkswagen Passat podmlađen

1.35K
1
Podelite sa prijateljima:

Svetlost dana je ugledao restilizovani Volkswagen Passat koji je publici predstavljen u sedan, karavan i Alltrack verziji. Javna premijera će biti upriličena za par nedelja na Salonu automobila u Ženevi.

U dosadašnjoj istoriji nemačke kompanije prodato je skoro 30 miliona primeraka Passata, računajući svih šest generacija, počev od premijerno prikazane tokom 1973. godine. Sam teret istorije, odnosno prodajnih uspeha, uslovio je da izmene koje proizvođač vrši prilikom smene generacija, a još i vidljivije, kod osvežavanja, budu umerene. Barem kada govorimo o vizuelnom momentu.

Odbojnici i svetlosne grupe, sa obe strane vozila, su preoblikovani, a kompletna signalizacija i rasveta koja je sada dostupna u osnovnoj opremi, je izvedena u LED tehnologiji. Po običaju, izmene u oblasti tehnoloških rešenja su dublje, uz dodatke brojnih sistema vozačke asistencije i opcija konektivnosti.

Najviše pažnje privlači promocija novog sistema poluautonomne vožnje koji može da funkcioniše i pri višim brzinama, što je prvi ovakav sklop kod marke Volkswagen. Nazvan je Travel Assist, a omogućava aktivno upraljanje vozilom do brzina od 210 km/h, što je džinovski korak u napred, kada se zna da je prethodno rešenje (Traffic Jam Assist) funkcionisalo autonomno do brzina od samo 40 km/h.

Novi sistem se oslanja na pametni adaptivni tempomat koji se prilagođava ograničenjima brzine kretanja na putevima, nailasku na raskrsnice i krivine.

Novi informativno zabavni sistem MIB3 je konstantno poveziv i donosi mogućnost digitalnog prikaza. Korisnici pametnih uređaja koje proizvodi iPhone će biti u prilici da bežičnim putem pristupe funkciji Apple CarPlay. Dodatno, Volkswagen planira da dozvoli pristup automobilu korišćenjem pametnog telefona. Doduše, još uvek samo u slučaju da vlasnik poseduje Samsungovu spravicu.

Izmene iz oblasti mehanike su ograničenog dometa. Pogonska jedinica 1.5 TSI Evo će nastaviti da igra ulogu osnovne ponude, uz mogućnost izbora više pozicionirane pogonske grupe 2.0 TSI, koja može da isporuči 190 ili 270 konjskih snaga. Sve verzije motora koje sagorevaju benzin, sada su opremljene filterom za prečišćavanje izduvnih gasova, kako bi se udovoljilo najstrožim zahtevima emisione regulative. Ovo se odnosi samo na primerke namenjene tržištima gde se primenjuje WLTP ciklus, od kojih je najveće evropsko.

Ljubitelji dizela će takođe imati šta da biraju. Ulaznicu predstavlja 1.6 TDI jedinica sa 120 konjskih snaga; zatim je tu 2.0 TDI Evo sa 150 “konja” i selektivnom deaktivacijom cilindara, a dostupna je i verzija istog motora sa 190 “a”, ali ona ne poseduje mogućnost povremenog isključenja iz pogona pojedinih cilindara. Najsnažnija dizel verzija je takođe dvolitarska, ali zahvaljujući biturbo asistenciji ona razvija 240 konjskih snaga.

Passat GTE

Za one osetljive na ekološke kriterijume, ako takvih ima među poklonicima Volkswagena, tu je GTE verzija koja koristi plug-in hibridni pogonski sklop, ali sada baterijskom jedinicom većeg kapaciteta. Spram dojučerašnjih 9,9kWh sada je implementirano pakovanje od 13,0kWh.

Volkswagen navodi električnu autonomiju od maksimalnih 55 kilometara, mereno u WLTP testnom režimu, što je za skoro 20 kilometara više u odnosu na odlazeću verziju. Prema rezultatim ranije sprovedenih istraživanja, ovo je sasvim dovoljno energije da zadovolji prosečne potrebe savremenog vlasnika, u gradskoj vožnji. Procena proizvođača je da će svaki četvrti prodati Passat biti u GTE verziji, za razliku od sadašnjih 10%.

Kao što je to bio slučaj i ranije, GTE verzija kombinuje 1.4 TSI turbo beninski motor snage 115 kW sa elektromotorom koji isporučuje 85kW, što u zbiru pruža velikih 160kW snage koja se šalje na prednji par točkova posredstvom šestostepene automatske DSG transmisije.

Kada je GTE priključen na konvencionalni kućni priključak (230V/2,3kW), potrebno mu je 6 sati i 15 minuta da napuni praznu bateriju, a stvari se ubrzavaju na 4 časa, ukoliko se koristi utičnica sledećih performansi: 360V/3,6kW.

Tri su režima vožnje na raspolaganju vlasniku: E-Mode, GTE i Hybrid. E-Mode podrazumeva čisto električni pogon, koji je u funkciji neposredno po polasku vozila (ukoliko u bateriji ima dovoljno energije. GTE režim koristi sve raspoložive pogonske resurse kako bi se dobilo na sportskom doživljaju. Režim Hybrid optimizuje upotrebu konvencionalnog elektromotora za sveukupne performanse spram utroška energije.

Passat Alltrack

Revidirana je i verzija podesnija za upotrebu na svim terenima. Proizvođač ga opisuje kako “napredni multipraktik koji pokazuje svoje pravo lice kada saobraćajni uslovi postanu zahtevniji“.

Poput svojih rođaka sa nižom pozicijom sedenja, i Alltrack verzija je pretrpela identične stilske izmene, a u ponudi je sa tri agregata: 2.0 TSI (200 kW), 2.0 TDI (140kW) i  2.0 TDI (176kW ).

Bilo koji motor da izaberete, 4Motion sistem pogona na sve točkove je standardan, kao sedmostepena automatska DSG transmisija. Klirens je zavidan i iznosi 172 milimetara za sve primerke Passata sa Alltrack oznakama

Koja reč sa proizvođačem

O novajliji je sa novinarima koju reč prozborio i Stefan Giz, šef razvoja proizvoda u kompaniji VW. Na pitanje o tehničkim razlikama između stare 2.0 TDI jedinice i nove, označene sa 2.0 TDI Evo, rekao je sledeće:

“Osnovna arhitektura je veoma slična, ali kod motora EA288 Evo smo izvršili brojna unapređenja u vezi poboljšanja energetske efikasnosti. Na primer, smanjili smo nivo trenja, poboljšali radilicu, optimizovali protok vazduha, a uveli klip sa dužim klipnjačama. Imamo dvosmerni sistem hlađenja za hladnu glavu cilindra i toplo kućište motora.”

Novinari su bili radoznali i u pogledu izostavljanja sistema lakog hibrida kod osveženog Passata, a Giz je u vezi sa tim izjavio:

“Uvođenje sistema lakog hibrida zahteva značajne izmene arhitekture vozila, na primer dodavanje dodatnog 48V sklopa. Tako velike modifikacije ne činimo onda kada je restilizacija nekog modela u pitanju.”

Za kraj još da dodamo da će se sve tri verzije osveženog Passata naći u prodajnim salonima istovremeno, početkom leta, dok se očekuje cena koja će okvirno i u proseku biti za nešto preko 1.000 evra viša u odnosu na verziju pre restilizacije.

AutoRepublika

(1353)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel

Koliko ce u zemlji srbiji kostati mesec dana punjenja ovog cuda, ako se puni 2 puta po 4 sata trofazno kao sto pise u tekstu?