1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Peugeot 308 najverovatnije debituje u Parizu
Novi Peugeot 308 najverovatnije debituje u Parizu
6

Novi Peugeot 308 najverovatnije debituje u Parizu

766
6
Podelite sa prijateljima:

Novu iteraciju francuskog hedžbeka videćemo u drugoj polovini tekuće godine, najverovatnije u oktobru, na Salonu automobila u Parizu. 

Da li će premijera zaista biti tokom ove godine ostaje da se vidi, jer epidemija korona virusa remeti planove svim proizvođačima ne samo u Evropi, već i na drugim kontinentima.

Očekuje se da će nova generacija Peugeota 308 u značajnoj meri odstupiti od prethodnog izdanja. Ipak se ova marka nikada nije plašila da unese radikalne promene prilikom promena generacija kod nekog modela.

Veruje se da će stil koji smo videli kod 208-ice i 508-ice naći svoju primenu i kod automobila u C segmentu. Posebno će biti interesantno videti šta će se desiti sa kabinom. Mnogi kritikuju Peugeotov sistem postavke instrumentalne table, gde se u nju gleda preko volana, što ne odgovara baš svim vozačima.

No, pomalo je nerealno očekivati da se Francuzi odreknu ovog jedinstvenog pristupa vozačkoj poziciji. Unutar vozila digitalizacija će odigrati ključnu ulogu, a očekuje se transplant ekrana za kontrolisanje informativno-zabavnog sistema iz 208-ice. Ujedno sasvim je realno da veoma lepi „klavir“ prekidači nađu primenu i kod 308-ice.

Aktuelni Peugeot 308 GTI

Ponuda motora

Što se tiče palete motora, još uvek nema nikakvih zvaničnih podataka. No, na osnovu onoga što se nudi kod manje 208-ice i većeg 508, mogu se izneti neki paušalni zaključci. Sigurno je da će u ponudi biti benzinski 1,2 PureTech koji inače dolazi u nekoliko konfiguracija od 75, 100, 130 i na kraju 155 ks. Možda je motor od 75 ks preslab za ovu karoseriju, pogotovo u 21. veku, ali ostaje da se vidi šta će Peugeot da odluči.

Dizelaši sigurno neće otići u penziju, jer francuska marka pametno postupa po pitanju „prljavih“ agregata. Logično je da u ponudi bude 1,5 BlueHDi, koji inače dolazi u dve varijante, od 100 i 130 ks. Snažniji 2,0 BlueHDi takođe je opcija za novu 308-icu.

Kako je Peugeot 308 postavljen na EMP2 platformu, to mu omogućava usvajanje hibridne tehnologije. Moguće je da će 308-ica preuzeti hibridni sklop iz SUV-a 3008.

Još jedna mogućnost, koja se u ovom trenutku čini sasvim realnom, jeste da Peugeot ponudi i potpuno električnu verziju modela hedžbeka iz C segmenta, kao što je uradio i sa manjom 208-icom.

Za sada verujemo da će francuski brend predstaviti svog aduta na Salonu automobila u Parizu u oktobru ove godine, s tim da se prvi primerci očekuju u izložbeno-prodajnim salonima početkom 2021. godine.

AutoRepublika 

(766)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

308 mk2 mi je sa enterijerom bio ogroman šamar… I ostao … „Pamtim to kao da je bilo danas“, kada sam otišao na njegovu prvu testnu vožnju, sa prodajnim savetnikom koji mi je prodao i mk1 … On je tu meni sa dečačkim oduševljenjem sve to pokaziv’o („Vid’ ovo, vid’ ono …“ ), onaj tablet ( i npr. „prednost“ svih klimatizacijskih podešavanja „na dodir“), i one degenerične instrumente, „iznad“ volana, udaljene, sitne, za mene vidljive kao da su stelt tehnologija, sa kontra cajgerima na koje moj jadni mozak nije bio u stanju da se navikne … Bio sam sav kao… Pročitaj više »

D_C

‘onaj tablet ( i npr. “prednost” svih klimatizacijskih podešavanja “na dodir”), i one degenerične instrumente, “iznad” volana, udaljene, sitne, za mene vidljive kao da su stelt tehnologija, sa kontra cajgerima na koje moj jadni mozak nije bio u stanju da se navikne … ‘

To je zato jer si dinosaurus u fazi izumiranja … 🙂

moron

Dobro, sad je 1:1 🙂

D_C

Izvini, morao sam 🙂

don

Nećeš se ni naviknuti, jer nije normalno, a ti si naviknut na normalno. Ovo će pušiti balavci kojima nenormalno postaje normalno i oni će se za koju godinu čuditi dinosaurusima pred izumiranjem, jer će im Tv od 40 inča u autu biti IN, sve dok se zbog njega ne slupaju.

moron

Mada je sigurno da će zadržati i-cocpit, ne verujem da će tako loše biti pozicioniran kao na mk2. Pokazali su da, mada i dalje meni totalno naopako rešenje, taj i-cocpit može položajem biti manje naopak kod nekih njihovih novijih modela. Svejedno, naopak je, pogrešan. Grom ih ubio …