1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen usvaja Teslino rešenje za dopunu baterija EV
Volkswagen usvaja Teslino rešenje za dopunu baterija EV
1

Volkswagen usvaja Teslino rešenje za dopunu baterija EV

691
1
Podelite sa prijateljima:

Gigantski automobilski koncern iz Nemačke, grupacija Volkswagen je otvorila razgovore s američkom firmom Tesla u pogledu omogućavanja pristupa evropskom društvu tehnologiji dopune baterijskog pakovanja električnih automobila. Naime, Volkswagenova divizija zvana Electrify America je već prihvatila da koristi taj sistem, a u okviru grupacije je upravo ona zadužena za pitanja mreže za dopunu.

Tehnologija dopune baterija koju je razvila Tesla se još uvek ne može nazvati američkim standardom, ali sudeći po stavu grupe inženjera pod okriljem entiteta zvanog SAE International, a koji sudi o industrijskim standardima, na najboljem je putu. Volkswagenov udeo na američkom tržištu je tokom prvog tromesečja bio manji od 2%.

Tesla sopstvenu tehnologiju naziva „severnoameričkim standardom dopune baterija“ (North American Charging Standard – NACS). Nedavno je usvojena od strane većeg broja proizvođača i pružalaca usluga tog tipa. Tu ćemo pomenuti Ford, General Motors (GM), Volvo i ChargePoint. Oni nisu želeli da gube klijente što bi bio epilog da su se dominantno oslonili na tehnologiju CCS (Combined Charging System).

„Volkswagenova grupacija uključujući i pripadajuće brendove je trenutno u procesu evaluacije uspeha Teslinog standarda dopune NACS,“ navodi nemački proizvođač.

Electrify America poseduje preko 850 stanica za dopunu u Americi i Kanadi, uz oko 4 hiljade punjača. Kako bilo, nastaviće se s korišćenjem široko rasprostranjenog punjača tipa CCS, paralelno s tranzicijom na sistem NACS. Tesla je takođe proširla ponudu na nekim od svojih stanica kako bi i terminal CCS bio deo ponude. Bela kuća je obezbedila da se ulože milijarde dolara kako bi se pospešila mreža punjača, a administracija predsednika Amerike Džoa Bajdena je u prošlosti već pokušavala da nametne CCS kao američki standard.

Tesline stanice superpunjača obezbeđuju oko 320 kilometara autonomije za svega petnaestak minuta punjenja, i čine nekih 60% od ukupnog broja stanica za brzu dopunu u Americi, pokazuju podaci američkog ministarstva energetike (US Department of Energy.

Najveći broj potrošača koristi oba tipa terminala, pokazalo je istraživanje kuće Guidehouse Research, i njihov analitičar Sem Abjuelsamid. Konektor CCS je po njegovom mišljenju mnogo teže koristiti i prikačiti vozilo na njega, analizirajući u odnosu na priključak sorte NACS. Njegova procena je da će Teslina tehnologija dopune na kraju ishodovati sporom smrću adaptera CCS.

AutoRepublika

(691)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Tesla i u evropi ima punjace. Cenim da su istog standarda. Verovatno su najbrojniji. Tako da ce se drugi njima priklanjati. Ko zna…

EV ima finu buducnost. Naravno uz omasovljavanje, i pad cene EVa.

Skoro sam kosio travu sa nekim NN trimerom, nepoznat mi brend. Radi ko blesavo. A cenim da nije bio skup.

Nije tako bilo, kad su krenuli trimeri, nudilo ih je par firmi, i bili su pozeljni, ali skupi, nedostupni. Sad ih ima svako kome treba.

U toj fazi su sada i EV, pozeljni, ali skupi.