1. Home
  2. Vesti
  3. Naslednik Toyote GT86 stiže naredne godine
Naslednik Toyote GT86 stiže naredne godine
0

Naslednik Toyote GT86 stiže naredne godine

155
0
Podelite sa prijateljima:

Procurele informacije iz japanskog brenda ukazuju na to da će sportski automobil debitovati sredinom 2021. godine.

Na osnovu prezentacije za američke dilere Toyotinih vozila koja je nekako našla svoj put do automobilskih medija da se zaključiti da japanski proizvođač privodi kraju razvoj novog sportiste.

Naslednik modela GT86 dobiće i novi naziv – GR86. Toyota će nastaviti saradnju sa Subaruom, pa bi trebalo očekivati da uz GR86 stigne i sukcesor BRZ-a.

Kako piše britanski Autocar, oba modela koristiće istu platformu, i po svemu sudeći to će biti Toyotina TNGA arhitektura. Osim platforme deliće i pogonsku jedinicu, i prema prvim podacima to bi trebalo da bude Subaruov 2,4-litarski bokser agregat. Smatra se da će ovaj motor razvijati najmanje 255 ks.

Japanski proizvođači će sigurno poraditi na izgledu oba automobila, jer u ovom trenutku njihov stil je jednostavno zastareo. Pored toga, očekuje se da enterijer vozila ostvari značajan iskorak po pitanju kvaliteta upotrebljenih materijala, jer je ovo oblast u kojoj su i GT86 i BRZ bili mnogo kritikovani.

Partnerstvo Toyote i Subarua ne zasniva se samo na ovom sportskom duetu. Ovi brendovi sarađivaće i na stvaranju novog električnog krosovera, kao i platforme za EV modele. Ipak, iako BRZ ne igra veliku ulogu kod Subarua, GR86 ima je od velike važnosti za Toyotu.

Šef Toyote, Akijo Tojoda, više puta je istakao svoju želju da se prestiž te marke dokazuje kroz ponudu sportskih i performantnih automobila. Pod upravljačkom palicom Tojode nastala je nova Supra sa sufiksom GR (Gazoo Racing), dok je prvi samostalni model tog podbrenda fenomenalni GR Yaris.

GT86 stoga menja „T“ u „R“, kako bi se prilagio nomenklaturi koju će forsirati ova marka kod performantnih automobila. Ipak, videćemo kako će Toyota odigrati kada je u pitanju ovaj model. Podsetimo, GR86 ne sme otići cenovno mnogo visoko, jer Japanci ne žele da ga smeste u premijum segment.

Osim toga, u Japanu je u ponudi i Supra sa motorom koji ima četiri cilindra, te bi GR86 mogao da ugrozi prodaju tog modela na matičnom tržištu.

Više informacija o GR86 biće dostupno kako se budemo bližili datumu premijere, što znači da imamo da čekamo još više od godinu dana.

AutoRepublika

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments