1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. ZF predstavio prvu električnu parkirnu kočnicu koja „davi“ prednje točkove
ZF predstavio prvu električnu parkirnu kočnicu koja „davi“ prednje točkove

ZF predstavio prvu električnu parkirnu kočnicu koja „davi“ prednje točkove

4.07K
7
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač komponenti za automobilsku industriju, nemački div ZF je nedavno predstavio prvu svetsku električnu parkirnu kočnicu (Electric Park Brake – EPB). Specifičnost ovog sistema se ogleda u tome što kočne pločice deluju na prednje točkove, a što je činjenica koja omogućava primenu rešenja bez klasične ručice po kojoj je i ceo sistem svojevremeno dobio odomaćen naziv „ručna kočnica“.

Na taj način, ugradnja električne “ručne” kočnice će biti omogućena, čak i na manjim vozilima koja poseduju napredne kočne sisteme, naveo je u saopštenju za javnost nemački ZF. Dodatno, kaže se da je serijska proizvodnja tehnološkog rešenja već započela u Koreji i Kini.

Manfred Mejer, viši potpredsednik kompanije ZF, zadužen za pitanja aktivne bezbednosti, s ovim u vezi je izjavio: “ZF-ovo rešenje koje smo nazvali tehnologija električne parkirne kočnice na prednjim točkovima, predstavlja pravu industrijsku inovaciju. Sada će čak i proizvođači malih i veoma malih automobila moći da koriste EPB i da uživaju u svim prednostima koje tehnologija nosi sa sobom. Vozači automobila će opet, sa svoje strane uživati u višem nivou bezbednosti ali i novoj dozi komfora.”

Pored klasične funkcije koja se svakako očekuje od parkirne kočnice, EPB omogućava i opciju pomoći pri polasku na uzbrdicama, dakle donosi u sektor malenih automobila i takozvanu Auto-Hold funkciju. Kada je ova funkcija aktivna, vozaču je olakšan posao, naročito u uslovima saobraćajnih gužvi, i “pođi – stani” okruženju.

Povrh svega, veća količina statičke sile kojom se opterećuje prednja osovina, tačnije točkovi iste, povećava dozu bezbednosti u uslovima parkiranja vozila na klizavim padinama.

AutoRepublika

(4072)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Imao sam priliku da vidim Pasat kako izlazi iz autopraonice sa blokirani zadnjim točkovima koji stružu po asfaltu. Uzrok je naravno el.parkirna kočnica u koju je dospjela voda. Lijepa klasična ručna sa sajlom!

sinovac

Nekada je i ZOBS prepoznavao pojam parkirne, istovremeno i pomocne kocnice. EPB to u potpunosti onemogucava i to me ni malo ne raduje. Osecam se mnogo bezbednije sa klasicnom rucnom kocnicom, narocito korisnom po klizavom kolovozu, kada daje sansu da ‘namestam’ auto po uzduznoj osi kretanja.

moron

Jedno je sigurno, u slučaju kvara „radne kočnice“, prednja „parkirna“ kao „rezervna“ može da ostvari veće usporenje vozila. I to je potencijalni benefit. Ali, za razliku od AEBS-a koji će daleko pre omanuti u algoritmu rada (a da će čovek ipak verovatno reći „Ma, u redu je, češće pomaže“ ) , koja je šansa da radna kočnica omane u algoritmu rada? Da je vi aktivirate, a ona „oćuti“, i vi infartk doživite, nalik onome kada vam na bajsu pri stisku kočnice pukne sajla? Ja za 32 godine nisam kao vozač kola doživeo da mi na kolima omane radna kočnica, ali,… Pročitaj više »

D_C

Nikada nisam razumeo zaludjenost vozaca sa klasicnom rucnom sa sajlom, osim naravno u sportskim vozilima gde je ‘potrebna’ za proklizavanje. Imam skoro trideset godina vozackog staza i na svakom autu sa klasicnom rucnom sam u nekom trenutku imao problema zbog zaglavljivanja iste, neravnomernog kocenja, pucanja sajli i sl. Tako da sto se mene tice, ovo arhaicno resenje je trebalo odavno nestati iz automobila.

moron

Ja sam sa funkcionisanjem ručne (i potrebom zamene sajle) imao problem samo kod Vitare. Ali, mojom krivicom. Umesto da makar povremeno lagano povučem ručnu „radi higijene“ (da se spreči razvoj korozije), ja sam parkirana kola uglavnom obezbedjivao samo ubacivanjem reduktora u sporohodno (što je kod nje odmah zaključavalo srednji „diferencijal“ (tj. razvonik pogona), a u kombinaciji sa volanom maksimalno zakrenutim u stranu, čak i da menjač ubacis u ler, ona ni na najvećoj nizbrdici (osim na snegu, ledu ili u blatu) nisu mogla da u leru predju više od jednog metra, jer bi ih „blokada“ prosto „blokirala“. „Ručna“ tu i… Pročitaj više »

D_C

Svi moji problemi su uvek bili zbog nekoriscenja iste. Ali niko od nas ne bi prihvatio: ‘ako prozor na zadnjim vratima ne koristis s vremena na vreme – neces moci da ga otvoris. Ako vrata od gepeka ne otvaras cesto, popucace sarke. Ako ne podesavas retrovizor barem jednom mesecno – zaglavice.’ Zasto je to onda prihvatljivo za rucnu kocnicu?

moron

Možda zato što i električne parkirne znaju da zakažu (pun je net jadikovki na tu temu), a troškovi njihove „revitalizacije“ su neuporedivo veći od „reanimacije“ klasične ručne.
Ako je čovek i inače retko koristi, dugoročno je možda više prijateljska ona koja te manje košta. Bar je to jedan moguć pogled na svet.