1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Samsungove revolucionarne čvrste baterije bi mogle da se nađu u vozilima
Samsungove revolucionarne čvrste baterije bi mogle da se nađu u vozilima

Samsungove revolucionarne čvrste baterije bi mogle da se nađu u vozilima

399
3
Podelite sa prijateljima:

Samsung je saopštio da je Nature Energyju, jednom od vodećih svetskih naučnih žurnala, predstavio studiju vezanu za visokoperformantne, čvrste baterije.

Baterije bazirane na revolucionarnoj tehnologiji korejske kompanije, mogle bi biti iskorišćene i za potrebe električnih vozila. Za razliku od konvencionalnih, litijum-jonskih jedinica, koje koriste tečne elektrolite, Samsungova tehnologija koristi čvrste.

Stvar je u tome što čvrste baterije u istim gabaritima raspolažu većim kapacitetom u poređenju s litijum-jonskim. Ipak, litijum metalne anode, koje se koriste u čvrstim baterijama, sklone su stvaranju dendrita, što redukuje njen životni vek i ugrožava bezbednost. Da bi se izborio s ovim problemom, Samsungovi istraživački timovi pri Samsung Advanced Institute  of Technology (SAIT) i Samsung R&D Institute Japan (SRJ), predložili su korišćenje srebro-karbonatskih kompozitnih slojeva za anode.

Upotreba srebro-karbonatne anode je rezultiralo poboljšanom bezbednošću, većim kapacitetom i dužim životnim vekom čvrstih baterija. Zahvaljujući manjim dimenzijama (5 µm), srebro-karbonatna anoda takođe istraživačima omogućava da ostvare mnogo veću gustinu energije (do 900 Wh/L) u istoj zapremini ili da učine baterije 50% manjim u odnosu na konvencionalne litijum-jonske jedinice.

Samsung tvrdi da će njegova nova tehnologija baterija električnim automobilima pružiti autonomiju do 800 kilometara, uz životni ciklus od preko 1.000 punjenja. Čini se da je korejski gigant prilično ozbiljan u nameri da ostavi snažan pečat na tržištu električnih automobila u godinama koje su ispred nas. Kompanija je već pripojila Harman, tako da raspolaže ekspertizom u oblasti digitalnog povezivanja vozila.

Dongmin Im, šef SAIT-ove Next Generation Battery laboratorije i lider projekta, rekao je: „Proizvod ovog istraživanja bi moglo da bude seme širenja tehnologije za bezbednije i performantnije baterije budućnosti. Napredujući, mi ćemo nastaviti da razvijamo i usavršavamo materijale za čvrste baterije, kao i proizvodne tehnologije, da bismo pomogli dovođenju inovacija u oblasti baterija za električne automobile na viši nivo.“

AutoRepublika

Izvor: Samsung

(399)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Voleo bih da je tako kako Samsung tvrdi no međutim nisu izneli mnogo podataka o novim „superiornim“ baterijama ali već podatak o 50% manjoj zapremini je izgleda netačan.
Tesla/Panasonic ćelija tj baterija 2170 ima ~877 Wh/L a Samsungova 900.
Čeka se i informacija o mogućim novim baterijama iz Tesle, ovog puta bez Panasonic-a.

comment image

kola

sto se zanosis sa glupostima?

BojanNeki

Bojim se da te ništa nisam pitao.