1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Tel Aviv regulisao upotrebu električnih trotineta, neophodne registracione tablice i zaštitna oprema
Tel Aviv regulisao upotrebu električnih trotineta, neophodne registracione tablice i zaštitna oprema
5

Tel Aviv regulisao upotrebu električnih trotineta, neophodne registracione tablice i zaštitna oprema

751
5
Podelite sa prijateljima:

Pojava brojnih vozila koje spadaju u oblast mikro mobilnosti u poslednjih nekoliko godina naterala je velike gradove širom sveta da se posvete pravnoj regulaciji u ovom polju. Tel Aviv je jedan od prvih gradova na svetu koji je detaljnije normirao upotrebu električnih trotineta. 

Mada brojne metropole muku muče sa sve većim brojem električnih trotineta na ulicama, niko do sada nije doneo opširna pravila za upotrebu tih vozila. Neki gradovi su rešili da ograniče vozače električnih trotineta na isključivo biciklističke staze i puteve na kojima je najveća dozvoljena brzina manja od 40 km/h. Veći deo urbanih centara zabranio je upotrebu električnih trotineta na trotoarima.

Tel Aviv doneo je odluku da svi električni trotineti na teritoriji tog grada moraju biti registrovani i samim tim imati odgovarajuće tablice. Zatim, svi vozači moraju nositi odgovarajući zaštitnu opremu – pre svega kacigu.

Vlasti grada u Izraelu zabranile su i vožnju elektročnih trotineta po trotoarima, a upotreba istih potpuno je zabranjena u pešačkim zonama. Osim toga, vlasnici ovih vozila obavezni su da recikliraju baterije koje trotineti koriste.

U određenim oblastima u gradu gde je veliki potencijal za udese maksimalna b rzina za električne trotinete ograničena je na 15 km/h. Oni koji upravljaju ovim vozilima ne smeju biti pod uticajem alkohola ili drugih opijata, niti smeju tokom vožnje koristiti mobilne telefone.

Meital Lehavi, članica gradske vlasti zadužena za saobraćaj kaže da su nova pravila pre svega namenjena za zaštitu pešaka. „Tel Aviv je grad pogodan za pešačenje. Topografija naselja je odlična, imamo vrhunsku infrastrukturu i više od 300 sunčanih dana godišnje“, kaže Lehavi.

Čelnici Tel Aviva rešili su da pooštre kontrolu upotrebe električnih trotineta nakon niza nesreća koje su se dogodile u gradu i brojnih žalbi pešaka na ova vozila.

U ovom gradu u Izraelu je u avgustu tekuće godine počeo pilot program sa tri provajdera za iznajmljivanje električnih trotineta. U pitanju su Bird, Lime i Wind. Sve kompanije su dobile dozvolu za razmeštanje maksimalno 2.500 trotineta, ali su dobili i tačne uslove.

Morali su da predvide tačna parking mesta za trotinete i da ih označe na mapama u svojim aplikacijama. Iznajmljivanje ovih vozila je zabranjeno za maloletnike.

Tel Aviv je saopštio da će nastaviti sa programom rentiranja električnih trotineta i u narednoj godini, ali da planiraju da uvedu dodatna pravila kako bi se osigurala sigurnost svih učesnika u saobraćaju, ali i nesmetano funkcionisanje gradskih službi. Ovde se pre svega misli na komunalne službe koje su često primorane da skupljaju odbačene trotinete koje oni koji su ih iznajmili  nisu vratili na predviđene parkinge.

AutoRepublika 

(751)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sada sledi i registracija bicikala, a i eko malus na emisiju …

Don

Nadam se

moron

Nemoj tako, bez imalo empatije, jer takav „namet“ bi me zaista ganuo u dušu …

Pomponije

Slično treba uvesti što pre i u Beogradu. U centru je na trotoarima previše ovih trotineta, postaje stvarno mnogo opasno za pešake.

Prošle nedelje sam prisustvovao takvom slučaju. Čovek se previše zaleteo sa trotinetom u Bulevaru kralja Aleksandra, i udario devojku otpozadi jer nije uspeo da se zaustavi.
Lakše povrede, ali je devojka usled pada polomila nos.

S ovim tempom rasta prisustva trotineta biće sve više takvih slučajeva. Mora se regulisati.

moron

E-trotinet ( npr Xiaomi ) nema prednju kočnicu. Probaj da zaustaviš kola samo sa ručnom. Zaustavićeš, ali, zaustavni put će biti mnogo duži. To je jedna od okolnosti o kojoj bi vozači trotineta trebalo da uvek vode računa.