1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Michelinova guma (bliske) budućnosti (video)
Michelinova guma (bliske) budućnosti (video)
0

Michelinova guma (bliske) budućnosti (video)

208
0
Podelite sa prijateljima:

„Guma“ koja može da komunicira sa vozilom i menja gaznu površinu u skladu sa različitim zahtevima.

Michelinov Visionary Concept „pneumatik“, predstavljen na Movin’On konferenciji  je vizija automobilske gume budućnosti. O čemu se zapravo radi?

Ovo Michelinovo rešenje ne koristi vazduh, a to je ostvarenom strukturom saća, odnosno formom koja imitira proces prirodnog rasta.

Gazna površina gume može da bude popunjena uz pomoć tehnologije 3D štampe. Kako to funkcioniše, može se videti u priloženom video klipu.

Michelinov izvršni potpredsednik istraživanja i razvoja, Teri Getis, istakao je da je kompanija još uvek u ranoj fazi razvoja i da trajnost 3D štampane gazne površine tek treba da bude ispitana.

Ipak, tehnologija nije toliko udaljena vremenski koliko se to možda čini na prvi pogled. Govoreći o inteligentnom aspektu Visionary Concept gume, Getis je naglasio da možemo očekivati digitalno povezane pneumatike u upotrebi za putnička i laka komercijalna vozila već za dve-tri godine. Dobar deo tehnologije, projektovan je za narednih 10 do 20 godina.

Naravno, futurističke gume će se praviti od širokog spektra biorazgradivih, reciklažnih materijala, a i one same će moći da se recikliraju po isteku roka.

 

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments