1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo prikazao najviši autobus na svetu
Volvo prikazao najviši autobus na svetu
0

Volvo prikazao najviši autobus na svetu

979
0
Podelite sa prijateljima:

Familija autobusa iz palete Volvo 9700 služi na tržištu već skoro dvadeset godina i kao takva je veoma poznata širom sveta. Ovi autobusi leže na različitim šasijama, opremljeni su dizel motorima sopstvene proizvodnje, koriste manuelnu ili automatsku transmisiju i proizvode se u više izdanja što se dužine tiče. Tako postoje primerci iz pomenute serije teškaša, koji su dugi između 10 i 15 metara.

Što se tiče visine, i tu imamo, tačnije do sada smo imali, tri varijateta: 3,42 m, 3,61m i 3,73 metara. Nedavno je Volvo izvestio javnost da je osvežio celu gamu iz serije, navodeći pritom da sada drži rekord u kategoriji najvišeg svetskog autobusa.

Rekorder se nudi u dva nivoa za smeštaj putnika, nosi oznake Volvo 9700DD, a u visinu seže negde skoro do trećeg sprata stambene zgrade, s obzirom da je taj gabarit na nivou od 4,25 metara. Povrh toga, autobus nije razvijen za neka egzotična tržišta, poput Hong Konga, na primer, već za severnoevropska, u prvom redu. Tu se misli na Švedsku, Novrešku i Finsku.

Nastajanje i razvoj ovakvog primerka je omogućila liberalnija reguulativa koja je nedavno usvojena. Na taj način, u pobrojanim državama je postalo legalno proizvoditi i u javnom saobraćaju koristiti vozila do 4,4 metra visine. Naravno, nisu svi drumovi projektovani da prihvate ovakve džinove, ali prateći radovi na prilagođavanju putne infrastrukture su već započeli.

Grdosija koja nudi 96 sedišta namenjenih putnicima, je pogonjena dizel motorom zapremine 11 litara. Agregat razvija 460 konjskih snaga i deluje u timu s automatskom transmisijom marke Voith. Naravno, ovo čudo tehnike poseduje sve moguće gedžete koji se trenutno nude na tržištu: klima uređaj koji deluje u više zona, širok spektar opcija vezanih za multimedijalne sadržaje, i sve to uz pun set bezbednosnih sistema.

Međugradski autobusi Carrus Vega se i danas mogu videti na ulicama gradova Skandinavije

Sklapanje novih gigantskih autobusa će biti organizovano u finskoj fabrici Carrus Delta. Zanimljiva je činjenica da je upravo ta kompanija razvila celu porodicu autobusa iz serije 9700. Osnovana je još 1989. godine, od strane tri ugledna finska brenda iz oblasti proizvodnje autobusa (Ajokki, Delta i Wiima). Tokom 1998. godine, ta firma je postala deo Volvo korporacije.

Volvo 9700 je veoma popularan međugradski autobus na domaćem terenu, u Finskoj

Na temelju sopstvenih modela Star i Regal, Carrus je predstavio prvi primerak Volvoa 9700, davne 2001. U 2008. godini, Carrus je ponovo postala nezavisna kompanija, ali u povezanim odnosima sa Volvoom, proizvodeći autobuse i pojedine komponente, isključivo za švedsku marku.

AutoRepublika

(979)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments