1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Dekra tumači kada je dozvoljeno proći raskrsnicu iako je crveno na semaforu?
Dekra tumači kada je dozvoljeno proći raskrsnicu iako je crveno na semaforu?
1

Dekra tumači kada je dozvoljeno proći raskrsnicu iako je crveno na semaforu?

2.28K
1
Podelite sa prijateljima:

Mnogi vozači su se već suočili sa sličnom situacijom: stojite na semaforu „večnost i po“ a crveno svetllo se ne menja. Minuti prolaze, zeleno svetlo nikako da se upali. U kom trenutku je primereno produžiti kroz raskrsnicu, u (osnovanom) ubeđenju da je svetlosna signalizacija neispravna?

U principu, odgovor se krije u dužini trajanja aktivnog znaka zabranjenog prolaska. Ukoliko je crvena lampa uključena duže od tri minuta, razumno je pretpostaviti da je semafor u kvaru, objašnjava nemačka organizacija iz oblasti saobraćaja, Dekra. To dakle znači da tek nakon razumnog čekanja na semaforu, vozač treba nastaviti obazrivo s kretanjem, uz pretpostavku da je signalizacija van operativne funkcije.

„Preporučljivo je čak i produžiti period čekanja na najmanje pet minuta, ili možda i duže sačekati,“ objašnjava stručnjak iz Dekre, Andreas Šmit.

Ukoliko uđete u raskrsnicu uprkos tome što je na semaforu važeće crveno svetlo, onda to morate učiniti krajnje obazrivo. Zakonodavac nalaže da se vozač mora uveriti da je apsolutno bezbedno obaviti nameravanu radnju. Ukoliko se udes dogodi u takvim okolnostima, po pravilu, punu krivicu preuzima individua za volanom vozila koje je prošlo kroz crveno svetlo.

Kvarovi su naravno mogući. Moderni semafori su podešeni na takav način da ukoliko se dogodi malfunkcija uređaja iz bilo kog razloga, oni automatski ulaze u režim “trepćućeg žutog svetla”, čime se teret organizacije saobraćaja izmešta na alternativna pravila, odnosno saobraćajnu signalizaciju druge vrste. Svakako, ukoliko je saobraćajac prisutan, on je “gazda” raskrsnice. Pravilo najnižeg nivoa, ako nema policijskih službenika, niti saobraćajnih znakova, jeste pravilo “desne strane”.

Dobro je znati kako se ponašati i u slučaju da naiđemo na pokvareni mobilni, prenosni semafor. Najčešće se montiraju u situacijama, odnosno na sekcijama druma gde se jednom stranom kolovoza izvode saobraćajni radovi.

Oni su podešeni na način da detektuju dolazeća vozila, pa ukoliko pristupate semaforu nekim manjim četvorotočkašem ili pak dvotočkašem, biciklom ili motociklom na primer, moguće je da vas senzori na priručnom semaforu neće ni identifikovati. U tom slučaju, važe sva gore opisana pravila.

AutoRepublika

(2278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Dokaži ovo posle organima.