1. Home
  2. Vesti
  3. Hondini automobili nisu primamljivi Evropljanima
Hondini automobili nisu primamljivi Evropljanima
11

Hondini automobili nisu primamljivi Evropljanima

391
11
Podelite sa prijateljima:

Čitava gama japanske marke u prvom kvartalu ove godine na Starom kontinentu imala je višestruko manje registracija od tržišnog lidera Peugeota 208. 

Honda je u prvom tromesečju u 2022. godini imala 18.430 isporuka u Evropi, što je zanemarljiv rezultat naspram onoga što beleži recimo Toyota, ili korejski blizanci Kia-Hyundai. Honda Civic je u pomenutom periodu imala 1.263 prodata automobila, sa padom od 54%, što je očekivano s obzirom na to da je u pitanju odlazeći model.

SUV adut CR-V takođe nije naročito interesantan evropskim kupcima. Za njega se odlučilo samo 2.931 potrošač, što je za 21% slabiji plasman nego lane. Ipak, Honda ima određenih razloga za zadovoljstvo, jer tri modela beleže rast prodaje. U pitanju su Honda E, zatim HR-V i Jazz.

Počnimo od poslednjeg, subkompaktni Jazz nakupio je 6.352 registracije, uz boljitak od 22%. Ipak, najprodavaniji Hondin automobil u ovom delu planete jeste HR-V sa 7.286 dostavljenih primeraka. Verovali ili ne, ali HR-V beleži i jedan od najvećih „pluseva“ na evropskom tržištu sa rastom prodaje od neverovatnih 380%.

Mada se često priča o tome koliko raste potražnja za EV segmentom u Evropi, nisu svi pripadnici ove klase uspešni na komercijalnom planu. Takav je slučaj sa Hondom E, električnim simpatičnim mališanom koji ne privlači dovoljnu zainteresovanost kupaca na Starom kontinentu. EV automobilčić je imao svega 598 isporuka, uz rast od 29%.

AutoRepublika 

(391)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Od svega iz aktuelne Hondine evropske game, meni je najinteresantniji upravo Jazz. Kada se pojavio, prošle godine je „na oko“ bio skup i preskup, ali, Honda u medjuvremenu nije dizala cene, a ostali su ih za to vreme baš naduvali i tu više nema one bolne razlike cene ( primera radi, pežo 208 sa 100 ks i AT koji u standardnoj opremi ima i ACC ( GT Pack ) košta koliko i Jazz Executive (i to pre nego mu odbiješ subvenciju ), pri čemu je ovaj drugi hibrid i čak i jačeg motora, ). A mislim da je baš odličan… Pročitaj više »

BB

Meni se bijedni CRV sviđa, nije mi loš ni ostatak game, ali rijetka servisn mreža i visok prag u cjenovniku uzimaju svoj danak. A s druge strane postoji pitanje koliko se Hondi sviđa evropsko tržište? Prezahtjevno, razmaženo, velika konkurencija, a obimom i nije nešto…

moron

Znaš kako kažu: „San o sreći je viši od same sreće“ 🙂 Nema taj CRV bilo šta zbog čega bi čovek na duge staze baš pao da dupe. Nije on loš, daleko od toga, i u početku se baš oduševiš i to traje neko vreme, ali … Recimo, kada bi pored 1,5T imao u ponudi i 2,0T (pri čemu se 2,0T mogao dobiti paralelno i u civicu i accordu), to bi bilo mnogo bolje, posebno za „zahtevne prilike“. Npr, ako hoćeš sa njim da „gaziš“ baš dosta dubok i jako mokar sneg. 1,5T u kombinaciji sa AWD nema baš potencijala… Pročitaj više »

BB

Znači kinez je sad premium… 😉

TheStig

Meni je Jazz Cross predobar. 😊

moron

Crosstar jeste i meni spolja vizuelno lepši (a i malo većeg klirensa i „bolje muzike“ ), ali, klasičan Jazz (mada neugledniji) mi je mnogo „bolja kupovina“ od povišenog ( bolja oprema u svetu mojih vrednosti, a „estete“ bi primetile i mogućnost izbora dve boje enterijera ). No, u obe varijante ima nekako relativno skupu dimenziju guma od 16“ (jedna je „kroz“ 60, a druga kroz 55, ali, 185 od 16“ i to je baš egzotika na tržištu guma). A i generalno malo mrzim kola bez rezervnog točka.
Jbg, nema savršeno.

TheStig

Vidim u Srbiji Crosstar dostupan samo u Executive paketu po cijeni od bagatelnih 28290 evrića minus 2500 od drzave subvencija. Skupo zadovoljstvo 😅Dakle „obicni“ Jazz u Elegance paketu bi te došao 25490 minus 2500. Ne baš mnogo Džeza za puno para 🤣

moron

Ma, može tu i neki popust dilera, Honda je to, a ne Dačija 🙂 Da je malo para – nije, naprotiv, ali, ja napisah u prvom komentaru da je to maltene niža cena nego za pežo 208 sa „nehibridnih“ 100 ks i AT u top opremi. Pri čemu ne može da se pored ponuda prostora Jazz-a i 208-ice (li bilo kog sličnog HB-a B segmenta ). Možda sam ja totalno naopak čovek, ali, meni je veća ponuda prostora na prednjim sedištima u Jazz-u nego u novom HRV-u. I tone zato što bi HRV možda bio tesan za tu klasu, već… Pročitaj više »

TheStig

Mislim da je koliko do platforme to i do tipa vozila. U glavima kupaca a ovi dizajneri to znaju vozila kao sto je Jazz ne pate od „stajling“ bolesti pa ne moraju da imaju agresivne šiljate njuške, položene šajbe kao strijela i padajuću liniju krova. Sve to pozitivno doprinosi prostoru. Meni je nevjerovatno upoređivati i npr 2 hatchbacka od prije 10 god i danas. Visina haube, prostor pozadi, kako su table odrađene i sl. Kao da ih razdvaja 30 god a ne tako malo. Pežo ti je ko francuski hljeb, skup a ostaneš gladan 🤣

Mustang

po meni jedino hr-v dobro izgleda
ostalo kao da je dizajnirao onaj lik što upropasti bmw

DUDE

Nestace Honda sa evropskog trzista, polako ali sigurno.
Previsoke cene, ne slusaju kupce, dizajn diskutabilan…dzaba im dobar kvalitet.