1. Home
  2. Vesti
  3. Genesis G80 obnarodovan
Genesis G80 obnarodovan
0

Genesis G80 obnarodovan

473
0
Podelite sa prijateljima:

Javnosti je putem interneta predstavljena kupeolika limuzina Genesis G80 (2021.), što se i moglo očekivati nakon brojnih špijunskih fotografija prototip modela koji su korišćeni za testiranje. Zainteresovana publika će u kasnijem delu godine biti u prilici uživo da vidi novitet.

Genesis G80 deli stilske detalje s novim velikim SUV-om iz Koreje, Genesisom GV80 kao i sa nedavno prezentovanim, osveženim sedanom iste marke, modelom G90.

Nalik pomenutom krosoveru GV80, i novi G80 poseduje dvoredni takozvani „Quadlamp“ svetlosni potpis na sva četiri ugla karoserije. Kompletan svetlosni kompleks je vizuelno povezan dvolinijskim jedinicama, za koje deluje da predstavljaju dnevno svetlo i/(ili) pak pokazivače pravca, smeštenim na prednjim blatobranima.

Prednji kraj vozila krasi maska hladnjaka izrađena u prepoznatiljivom, novoproklamovanom „ćubastom“ stilu marke („Crest Grille“). Šef dizajna prestižne korejske marke Luk Donkervolke, koji je nekada radio i u BMW-u, navodi da su rešetka hladnjaka i prednje svetlosne grupacije osmišljene tako da predstavljaju jedinstvenu celinu koja asocira na „krilati“ logo Genesisa.

„Dizajn započinje s markom, i istovremeno dizajn jeste marka,“ rekao je on.

Sang Jup Li, viši potpredsednik kompanije i rukovodilac odeljenja za dizajn Genesisa, se nadovezao na te reči: “Bez razlike u pogledu toga o kom tipu karoserije se radi, sedanu ili krosoveru, stilska rešenja koja smo krstili kao „Quadlamps“ ili „atletska elegancija“ predstavljaju samu srž autentičnog identiteta brenda. To je istovremeno i taze alternativa za ono što se već nudi u segmentu luksuznih automobila.”

Gledano s boka, novi G80 krasi oblik kupea s četvoro vrata. Kao takav, on nasleđuje aktuelni G80, koji je inicijalno nazvan Hyundai Genesis.

U izdanju koje je predstavljeno na Instagram stranici proizvođača, Genesis G80 leži na točkovima čiji su sastavni deo felne prečnika 20 inča, ali je veoma izgledno da će manje jedinice takođe biti dostupne na verzijama bližim osnovnoj specifikaciji.

Unutrašnjost novog sedana G80 donosi mnoštvo detalja viđenih u bratskom SUV-u GV80, ali uz jedinstveni duh koji krasi novitet. Dakle, iako nalik na implementirano kod modela s povišenom pozicijom sedenja, na G80 je sve pobrojano, zapravo unikatno: instrumentaciona tabla, centralni greben, obruč upravljača i unutrašnji paneli na vratima.

Gigantski ekran, „nasađen“ na središnju zonu grebena, poseduje čini se rekordnu dijagonalu dužine 14,5 inča. Svuda oko vozača i putnika, primetna je obilna upotreba vrlo kvalitetnih materijala, poput drveta, aluminijuma i ostalih plemenitih komponenti.

Genesis je već u ovom trenutku potvrdio da novi G80 leži na novoj platformi, istoj onoj na kojoj počiva i GV80. Ipak, pojedinosti vezane za pogonske sklopove tek treba da budu predstavljene širem auditorijumu.

Opet, to ne smeta novinarima da izgrade i iznesu ono što očekuju da će se dogoditi. Tako će, po ovom pitanju, G80 slediti nešto ranije predstavljenog rođaka na štiklama, pa bi tako trebalo da ponudi četvorocilindarski benzinac zapremine 2,5 litra. Ova jedinica raspolaže snagom od 207 kW, kao i maksimalnim obrtnim momentom od 422 njutn metara.

Za očekivati je i ugradnju biturbo V6 motora koji zahvaljujući 3,5 litra zapremine, odbacuje 283 kW. Što se dizela tiče, i on će biti sa šest cilindara, ali će ova šestorka bit raspoređena u liniji. Snaga / maksimalni obrtni moment: 207 kW / 588 Nm.

Svi pogonski sklopovi koriste osmostepenu automatsku transmisiju, baš kao i na, sto puta pomenutom velikom krosoveru, uz primenu tehnologije „drive-by-wire“ i rotacioni taster koji je smešten na centralnoj konzoli.

Previše je novca uloženo u prvi svetski sistem za anuliranje efekata buke (Road-Noise Active Noise Control – RANC) da bismo očekivali izostanak ove tehnologije iz noviteta. Oni koji su ga „videli“ na delu, oduševljeni su postignućima RANC-a. Ono što dalje svi očekuju da vide na delu, jeste nova tehnologija primenjena kod izrade sedišta, a koja je zadužena da, zahvaljujući implementaciji vazdušnih ćelija, umanji zamor vozača i omogući prijatnu višečasovnu vožnju.

Lokalna, korejska premijera će se dogoditi u martu, dok se novajlija očekuje na ostalim velikim svetskim tržištima u kasnijem delu ove godine.

AutoRepublika

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments