1. Home
  2. Vesti
  3. Ogroman pad profita za Toyotu
Ogroman pad profita za Toyotu
4

Ogroman pad profita za Toyotu

253
4
Podelite sa prijateljima:

Japansku marku je ozbiljno pritisnula kriza! 

Toyota je obelodanila da je u prvom kvartalu finansijske godine (koji se u Japanu završio 30. juna) ubeležila pad profita od čak 42% naspram prošle godine. Ovo je iznenadilo stručne analitičare koji su predviđali maksimalni pad od nekih 30%, što znači da je situacija mnogo teža nego što se isprva verovalo.

Izveštaj koji je objavila Toyota doveo je do momentalnog pada cena akcije japanskog giganta za 3%. Inače, Toyota je od početka godine više puta menjala prognoze u vezi sa godišnjim kapacitetom proizvodnje. Prema poslednjim najavama, ona će opasti za nekih 10%.

U Toyoti ističu da su problemi višestruki. Kao glavna prepreka navodi se hronični nedostatak elektronskih komponente, zatim inflacija, problemi sa COVID zabranama u Kini, ali i drugi izazovi na globalnom planu, poput sukoba Ukrajine i Rusije.

Ipak, u Toyoti veruju da će ostatak godine biti sa manje izraženim nedaćama. Tako i dalje veruju da će na kraju godine imati oko 9,7 miliona proizvedenih vozila. Kako kažu nadležni u japanskom brendu, potražnja nije problem, ali proizvodnja jeste…

AutoRepublika 

(253)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Za profit Toyote ne znam koliki je, niti me kao kupca načelno „zabole“, sve dok od cena vozila ne otpadaju uši. A Boga mi, kako trenutno ide, teško da će uši na glavi ostati i kupcima Toyote, jer na sajtu Toyote za Srbiju vidim da su krajem jula i početom avgusta okačeni novi cenovnici za niz aktuelnih modela ( Yaris, Corolla, RAV 4 … ) i na tržištu Srbije te cene je danas (bez obzira na brend) postalo nemoguće više mentalno „pratiti“ 😊

Ranko

Da li su te cene sa sajta i stvarne. Neznam kako je kod Toyote ali kod dosta nasih uvoznika kad odeš lično ima lepih popusta. Ono što meni više smeta kad uzmeš auto daju ti jednu cenu održavanja npr.do 100 hiljada a kad dodje do servisa bude i skoro 40% skuplje

moron

Neka moja iskustva su da su cene Toyote u Srbiji dosta tvrde ( a poslednje tri godine sam bio u pregovorima sa četiri dilera Toyote ). Ako zanemarimo redovne ili promotine popuste ( koje, ako postoje, makar posredno vidiš iz samog cenovnika ili iz odeljka „posebne ponude“ ), nije da nema i realnih dodatnih popusta, ali, to je takva beda od popusta ( u odnosu na zvaničnu cenu vozila ), da je to baš smešno. Toyota se, naime, veoma dobro prodaje u Srbiji ( mislim da su prošle godine bili treći po prodaji, posle Fiata i Škode, a ispred Dačije… Pročitaj više »

Lazar

kakva kriza ide na kraju će biti kola i moliće nas da ih kupimo