1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Alfa Romeo 6C 1750 SS Benita Musolinija vraća svoj nekadašnji sjaj (FOTO)
Alfa Romeo 6C 1750 SS Benita Musolinija vraća svoj nekadašnji sjaj (FOTO)

Alfa Romeo 6C 1750 SS Benita Musolinija vraća svoj nekadašnji sjaj (FOTO)

498
3
Podelite sa prijateljima:

Predstavljena 1929., 6C 1750 serija ima rezervisano posebno mesto u srcima kolekcionara automobila i entuzijasta. Alfa Romeo je imala sjajan period između dva rata, kada je, uz učešće na trkama, kreirala neke od najpoželjnijih i najkonkurentnijih modela tog doba.

Međutim, ova 6C 1750 SS je nešto posebnija. Naime, šasija broj 0312898 je isporučena svojevremeno Benitu Musoliniju, a papiri koji potvrđuju vlasništvo postoje i dan danas. Čuveni italijanski diktator je ovaj trkački automoboil, pogonjen rednim šestocilindarskim motorom, vozio aprila 1931., od prestonice Rima do Ostije na obali, što u prevodu znači 30 kilometara.

Za karoseriju je bio zadužen Stabilimenti Farina, a dotična 6C 1750 SS je modifikovana kasnih tridesetih u cilju ostvarivanja boljih performansi, tako da su krila uklonjena, a hauba je dobila dva usisna otvora. Nakon što je prodata Renatu Tiđilu 1937., ova Alfa je poslata u tadašnju italijansku koloniju, Eritreju. Navodno, upravo tamo su urađene „dorade“, kada je automobil „modifikovan“ do neprepoznavanja.

Eritreja je bila popularna kod italijanskih „džentlmenskih“ trkača, koji su svoje ljubimce koristili za brdsko-brzinske discipline i ulične trke. Drugim rečima, ova Alfa nije nimalo šteđena, i to u vrelim atmosferskim uslovima. Premotajmo dešavanja do dana današnjeg – aktuelni vlasnik je poslao automobil specijalisti, Tornliju Kelamu iz SAD, u cilju kompletne restauracije.

Kompanija je dobila zadatak da 6C 1750 SS dovede u originalno stanje iz 1929., isto onakvo u kakvom je Alfa bila kada je napustila Stabilimenti Farina pogon u Torinu. Ukoliko je nekima ovaj naziv poznat, razlog je što se Batista Farina odvojio od bratovljeve karoserističke radionice i osnovao Pininfarinu 1930.

Thornley Kelhamu Ltd je potrebno nekoliko hiljada radnih sati da bi šasiji 0312898 vratio staru slavu. To je zaista ogroman posao, koji uključuje izradu delova, tako da u prevodu projekat iziskuje više od godinu dana, verovatno dve, da bi bivši Musolinijev automobil povratio nekadašnji originalni sjaj.

U vreme kada je bila nova, 6C 1750 je bila dostupna s atmosferskim ili motorom pojačanim kompresorom. Maksimalno je mogla da pojuri do 153 km/h. Menjač je četvorostepeni manuelni, a do 1933. Alfa Romeo je proizvela 2.635 primeraka ovog modela.

Godine 1929., 6C 1750 je pobedila na legendarnoj Mille Miglia trci, uz trijumfe na brojnim Grand Prix događajima u Evropi. Naredne godine, ova prelepa mašina se pokazala najboljom na Mille Miglia i 24 časa Spa.

AutoRepublika

(498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milutin

Jel ovo za vas nešto pozitivno što je auto vozio Benito Musolini?

Zvezdan Božinović

Ne znamo ni sami, ali sto puta smo čuli ono: „Da li si ti lud da kupiš Alfu, jebo te Musolini“, pa nam onda to dođe kao neki prirodan spoj :)))

Balkanboj

Sumnjam da je pozitivno u tom kontekstu, ali sam automobil ima rasnu trkačku istoriju i kao takav u potpunosti zaslužuje ovakvu restauracija koja je najavljena.

Alfa Romeo je ime trkačkih automobila.