1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. AR pijaca klasika: Mazda RX-7 sa samo 1.374 km na satu
AR pijaca klasika: Mazda RX-7 sa samo 1.374 km na satu

AR pijaca klasika: Mazda RX-7 sa samo 1.374 km na satu

274
1
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je sigurno poznata Mazda RX-7 i uspeh koji je ovaj japanski sportista ostvario širom sveta. Posle serijala filmova „Fast & Furious“ teško da postoji neko ko nije čuo za RX-7, i u centru pažnje je uvek bila poslednja generacija sa turbo punjačem i čak 260 konjskih snaga. Ali, njegova istorija je zapravo mnogo duža i taj model je debitovao 1978. godine, u periodu kada je svet zahvatila velika naftna kriza, nakon promene vlasti u Iranu.

Odjednom se činilo da su sportski automobili s pristupačnom cenom stara vest, i da je sve teže zadovoljiti stroge standarde o potrošnji i izduvnim gasovima. U takvim uslovima se rodio kupe sa masom od tek jedne tone i sa dovoljno snage da stane na crtu najboljim svetskim sportistima.

I možda još impresivnije od svega, taj automobil je zadovoljavao sve moderne zakone o izduvnim gasovima koje je konkurencija mučila muku da dostigne.

Proizvodnja RX-7 prve generacije će trajati od 1978. do 1985. godine i širom sveta će biti prodato preko 470 hiljada jedinica. Jedan od njih, koji je sišao sa proizvodne trake 1985. godine, se trenutno prodaje na sajtu „Bring a Trailer“, a ono šta ga izdvaja jeste podatak da na satu stoji brojka od samo 859 milja (1.374 kilometara).

Reč je o relativno bogatom paketu opreme nazvanim GS koji je u svoje vreme koštao 12.384 američkih dolara (oko 31.570 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Detalj koji nam privlači najviše pažnje je ono što se krije ispod haube.

Tu možemo da vidimo rotacioni benzinac zapremine 1,1 litara koji razvija 101 konjsku snagu i maksimalnih 145 Nm obrtnog momenta. Iako je Mazda iste godine ponudila i opciju sa turbo punjačem koji je povećao snagu na 165 „grla“, ona je bila dostupna samo u Japanu i jako mali broj jedinica je napustio fabriku.

Eksperti smatraju da je više poslužio kao testiranje reakcije javnosti za drugu generaciju. Spomenućemo da je menjač manuelni sa pet stepena prenosa. Prema fabričkim informacijama, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je iznosilo 9,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 192 km/h.

Izrečene brojke možda nisu preterano impresivne za današnja vremena, pa možda ni za ona koja su vladala sredinom osamdesetih godina prošlog veka, ali u vreme kada je RX-7 debitovao, teško da je postojao četvorotočkaš sa upečatljivijim performansama i boljim osećajem same vožnje.

U oglasu se ne navodi zašto zašto bi neko kupio novi RX-7, a onda ga vozio u proseku tek 38 kilometara godišnje, tako da možemo samo da spekulišemo. Ali ćemo reći da je jako malo primeraka preživelo iz razloga što je većina vlasnika učestvovala u amaterskom auto-moto sportu, i onda jednog dana poslali svoje limene ljubimce pod presu na otpadu.

Uz sve to, znamo i da pouzdanost rotacionih motora, pa i same Mazde kao proizvođača, nikada nije bila na nekom posebno visokom nivou, pa pronaći RX-7 sa ovakvom kilometražom je baš retka pojava.

U završnim satima aukcije najviša ponuda iznosi 47.890 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

U vreme kad se tek pojavila prva RX-7, moj otac je sa jednog putovanja iz Slovenije doneo katalog u kome su bili tadašnja 323, 626, 929 i RX-7. Ona je bila u katalogu u metalik svetlo zelenoj boji, 929 svetlo plavi metalik, 626 u crvenoj, a 323 u žutoj. Kao da ih i sada gledam.