1. Home
  2. Vesti
  3. Bez GMC Hummera u „slobodnoj prodaji“ još barem dve godine
Bez GMC Hummera u „slobodnoj prodaji“ još barem dve godine
2

Bez GMC Hummera u „slobodnoj prodaji“ još barem dve godine

314
2
Podelite sa prijateljima:

Odluka General Motorsa da ponovo oživi ime Hummer je ona koja nas je dočekala sa velikim čuđenjem. Jedan od najbesmislenijih terenaca tokom poslednjih nekoliko decenija je oživljen u novo besmisleno vozilo, samo što je ovaj put na struju. Štaviše, kada je originalni General Motors otišao u stečaj pre nekih petnaestak godina, zakleo se pred državnim organima da ponovo neće praviti „iste greške“ ukoliko dobije finansijsku pomoć od političara.

I originalni Hummer je nestao, ali se uskoro ponovo vratio. Doduše, ne kao zaseban brend već samo model GMC-a, ali jednako dramatičan. Sa čak hiljadu konjskih snaga i ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za svega tri sekunde.

Posao se definitivno isplatio pošto je interesovanje sportista i filmskih zvezda za Hummerom „preko bare“ brzo eksplodiralo, toliko da je trenutno lišta čekanja minimalno dve godine. Jako mali broj primeraka je završio u izložbeno-prodajnim salonima do sada, i uglavnom se prodju po astronomskim cenama, a ukoliko naručite svoj model ovih dana, GMC kaže da će vam biti isporučen početkom 2025. godine. Ovu informaciju je potvrdio potpredsednik brenda Dankan Aldred i odnosi se, ne samo na konfiguraciju pikap kamioneta, već i na terenac koji još uvek nije ni krenuo sa proizvodnjom.

Interesovanje publike nije jedini razlog zašto se na Hummer čeka toliko dugo. Aldred napominje da još uvek postoji živa nestašica kompjuterskih čipova, a električni modeli naravno zahtevaju mnogo njih. Na sve to, novinari zaključuju da je još uvek teško biti profitibilan sa vozilima na struju, pa je u interesu GMC-a da još uvek pravi što više modela sa unutrašnjim sagorevanjem goriva kao što su Sierra i Yukon na kojima je zarada dosta veća.

General Motors ima novu fabriku u američkoj saveznoj državi Ohajo za proizvodnju baterija, ali ona još uvek ne radi punom parom. Problem je i u takozvanoj „Factory Zero“ iz koje izlazi Hummer i ona će narednog meseca poslati sve radnike kućama na nakoliko sedmica, što je potez uslovljen željom da se postrojenja modernizuju.

Ovaj potez je neophodan pošto će iz nje (fabrike) za nekoliko godina izlaziti i bratski pikap kamionet pod imenom Chevrolet Silverado EV. Proizvodnja Hummera se zaustavila na brojci od 700 jedinica u septembru, što je oko trećina one cifre na kojoj bi GMC voleo biti.

Verovatno niko nije očekivao da će Hummer postati ovakav prodajni hit, pa teško da neko može kriviti General Motors za svoju odluku. Voleli ga ili ne, ovaj besmisleni model ipak ima svoju ulogu…

AutoRepublika

(314)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šta su amo dve godine u ljudskome životu? Na ovako „zeleno“ vozilo prava ekološka duša bi čekala i deceniju 😊

Matija

Da li jednoj pravoj ekoloskoj dusi treba 1000 konja?!