1. Home
  2. Vesti
  3. Američka vojska otežala gradnju Tesline fabrike pored Berlina
Američka vojska otežala gradnju Tesline fabrike pored Berlina
12

Američka vojska otežala gradnju Tesline fabrike pored Berlina

805
12
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Tesla je ovih dana definitivno na krovu sveta. Prodaja je iz godine u godinu sve bolja dok je vrednost akcija na berzi je dostigla rekordne brojeve na koji način je tržišna kapitalizacija američkog proizvođača električnih četvorotočkaša za više od 10% nadmašili isti parametar koji se tiče nemačkog Volkswagena. Povrh svega, par meseci ranije je otvorena i nova fabrika Tesle u Kini, odnosno u Šangaju.

Čak ni tu nije kraj lepim vestima. Tesla od nedavno započinje izgradnju svoje prve fabrike na evropskom tlu i to u blizini Berlina gde će se u budućnosti proizvoditi Model 3 i Model Y. Međutim, gradnja je naišla na problema već u samom startu, kada su na zemljištu pronađene neeksplodirane bombe iz Drugog svetskog rata, i to čak sedam njih. Nagađa se da su eksplozivne naprave na predmetnu lokaciju dospele tako što su pre mnogo decenija napustile američke bombardere, na samom kraju strašnog rata.

Kako prenose lokalni mediji, težina bombi iznosi oko 90 kilograma pa su stoga pozvani eksperti da ih uklone. Pretpostavlja se da posao nije završen i da bi radnike na gradilištu mogla da zadesi ista sudbina i narednih meseci, posebno zato što je ova lokacija bila izuzetno „popularna“ među saveznicima. Berlin nije izuzetak i u ostalim nemačkim gradovima se često može pronaći identična zaostavština iz Drugog svetskog rata. Štaviše, u okolini Kelna je prošle sedmice uklonjena bomba teška preko 500 kilograma.

Kompanija Tesla je otkupila zemljište na lokaciju predviđenoj za gradnju i tom prilikom izdvojila sumu od 41 milion evra. Plan je da iz fabrike, do sredine 2021. godine, godišnje izlazi oko 150.000 električnih automobila. Eventualno, budućnost donosi i planski zahtev da proizvodnja bude povećana na 500.000 jedinica na godišnjoj osnovi, takođe. Inače, čisto poređenja radi, fabrika pored Berlina će se graditi drastično duže od onoga što je bilo potrebno za podizanje fabrike u pomenutom Šangaju, koja je nikla za svega deset meseci.

AutoRepublika

(805)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Unistice sumu, zagadice izvor pitke vode oni koji se lazno predstavljaju da su ekolozi i da brinu za ekologiju ? o lijepa, o draga, dvolicnosti.
41 milja eura…lijepo, eno Lajpcig platio Olma toliko. Zasto je Njemackoj potrebna ova investicija uopce? Nizasto.

Zoca

Odlazeca sefica da se obezbedi..Skijanje kosta ,a jos se i polomi uzgred.

BojanNeki

Što ne ideš po nemačkim sajtovima da se ubeđuješ sa njima da li im to treba ili ne treba, ipak je to tvoja zemlja.
Da živim u Kanadi ordinisao bih po kanadskim odnosno po balkanskim sigurno ne bih.
Nego, da ti nije „džale“ neki sin? 😉

džale

sad je jasno i mentalcima sta je bio cilj dizel histerije

BojanNeki

Šta je jasno?

džale

cilj je bio da se ova američka govna na baterije plasiraju mesto automobila. ovde se radi o automobilu sa motorom a ne mobilnom telefonu na baterije, čudi me da nisi skapirao tako jednostavne stvari šta čini cija

BojanNeki

Hoćeš da kažeš da motor Nikole Tesle ima lošiju energetsku efikasnost od motora sa unutrašnjim sagorevanjem? Da zagađuje više od SUS-a? Da izbacuje azotne okside i ostale čestice koje ulaze direktno u krvotok?
Šta hoćeš da kažeš?
Bojim se da ti nisi skapirao, a rekao bih da ti i škole fali.

džale

kad sam bio mali vozao sam aute na baterije. sad kad sam porastao treba ozbiljan auto da njime odem gde hoću. za one dečije se kupovale baterije na trafici, a sad kad odem na goč ili kop nemam baterije za zamenu. od kada je napravljen elektromotor on ima efikasnost ko i ovaj u amičkoj žvaki. e da se napravi struja tu je efikasnost manja od krave šarulje što daje 15 litara mleka. nisi u toku, malo čitaj ali ne cija novine i izjave cija lutka što fol i rakete pravi i ispaljuje

BojanNeki

Nije mi jasno kako neko ko nema ni elementarno poznavanje gramatike i pravopisa može da zna nešto o efikasnosti motora.

džale

bojanneki jesi ti kad vozio na baterije i koja su tvoja opipljva iskustva. netreba gramatika da shvatim da voliš da filozoviraš na prazno. imam ja motorku na struju i benzin, ali se ne mogu uporediti. aj čik da naprave motorku na baterije da radi u šumi

BojanNeki

Nemoj da mi prosipaš te seljačke fore.
Zamisli, radim na kompjuterima koji rade na struju. Ajd čik da naprave da radi na dizel.
Jel to tvoja logika?

BojanNeki

Na nekoj prethodnoj vesti sam izrazio sumnju da su im „pošteni“ Nemci uterali.
Svako odlaganje početka proizvodnje ide nemačkoj auto industriji u korist.