1. Home
  2. Zelene strane
  3. Ford odobrio upotrebu posebnog biodizela na određenim tržištima
Ford odobrio upotrebu posebnog biodizela na određenim tržištima
0

Ford odobrio upotrebu posebnog biodizela na određenim tržištima

161
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je omogućio korišćenje biodizela oznake E85, Ford objavljuje da je autorizovao i upotrebu posebne vrste dizel goriva proizvedenog od hidrogenizovanih biljnih ulja, u dvolitarskim Ecoblue pogonskim jedinicama. Predmetni dizel je već dostupan na pojedinim evropskim tržištima, bilo kao zasebna opcija na benzinskoj stanici ili pak kao nekakav rastvor u konvencionalnom fosilnom gorivu, to jest prerađenoj nafti.

Na ovaj način, Ford iskazuje zavidan nivo zainteresovanosti za pitanja očuvanje prirode, a novo gorivo karakteriše kao posebno podesno za laka komercijalna vozila iz game američke marke. Ona vrlo često koriste baš Ecoblue 2.0 pogonsku grupu.

„Omogućavajući našim motorima da rade na gorivo dobijeno preradom prirodnog otpada, uključujući i korišćeno ulje za ljudsku upotrebu, postigli smo nešto što su mnogi smatrali dalekom budućnošću Pa opet, upotreba hidrogenizovanih biljnih ulja predstavlja veoma praktičan način za flotne menadžere i korisnike vozila, da učestvuju u procesu unapređenja kvaliteta vazduha,“ rekao je šef odeljenja za komercijalna vozila u okviru kompanije Ford.

Ford objašnjava da su hidrogenizovana biljna ulja veoma štetna po zdravlje čoveka ukoliko se konzumiraju, ali su i kao takva mnogo bolja od konvencionalnih dizela, posebno u uslovima jutarnjeg, hladnog starta dizel motora, čemu se mogu zahvaliti pre svega vodoniku.

Rezervoar za pomenuta biljna ulja mora biti izrađen od trajnih, kvalitetnih materijala. Više je takvih kompanija koje su svoju ekspertizu usmerile ka skladištenju ovog biogoriva, a u Francuskoj je najznačajnija RecOil. Njena delatnost se ogleda u prikupljanju prerađenih ulja iz restorana i raznovrsnih kompanija koje rade s jestivim uljem. Nakon prerade, ovako prikupljena ulja završavaju na benzinskim stanicama.

Trenutno je samo par skandinavskih i baltičkih država u kojima je moguće kupiti ovu vrstu goriva, bilo u čistom obliku ili pak kao mešavinu s tradicionalnim dizelom. Ford je naglasio da je apsolutno nepotrebna bilo kakva modifikacija motora 2.0 Ecoblue kako bi se on eventualno dodatno upodobio za sagorevanje ovog (bio)goriva, u čistoj ili razblaženoj formi, sasvim svejedno.

AutoRepublika

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments